Ιταλία

Κρισάφουλι στο sportfm.gr: «Είναι ένα τέρας, που μέρα με τη μέρα σκοτώνει περισσότερο κόσμο»

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Αλεσάντρο Κρισάφουλι μιλάει στο sportfm.gr για την δραματική κατάσταση στη χώρα του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκλονίζει με τα όσα αναφέρει.

Τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις δραματικές στιγμές που περνάει ο λαός στη γειτονική χώρα, περιγράφει ο Αλεσάντρο Κρισάφουλι μιλώντας στο sportfm.gr.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος, που έχει δουλέψει αρκετά χρόνια στην «Gazzetta dello Sport», ενώ αυτή τη στιγμή εργάζεται στην «Il Giorno» αλλά και σαν αθλητικός διευθυντής στην ιταλική Ορόρα Ντέζιο και στην ελβετική Λουγκάνο.

Αφού χαρακτήρισε τον κορωνοϊό ως ένα μεγάλο τέρας που στο διάβα του σκοτώνει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, αναφέρθηκε στους γιατρούς που είναι οι εθνικοί ήρωες και στον κόσμο που προσπαθεί με διάφορες κινήσεις του να τους επιβραβεύσει και να τους δώσει κουράγιο.

Παράλληλα, δίνει τις δικές του συμβουλές στον λαό της Ελλάδας, συνιστά την προσοχή στον κόσμο και να μην έχουν στο μυαλό τους το κλασικό «σε εμένα θα τύχει;», ενώ στο τέλος στέλνει το δικό του μήνυμα ελπίδας για το τέλος της πανδημίας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλεσάντρο Κρισάφουλι στον Γιώργο Τσανάκα και στο sportfm.gr:

«Μια καταστροφή. Για την υγεία μας, για την οικονομία, ακόμη και για την ψυχολογία μας. Είναι κάτι χειρότερο και από σεισμό. Σε εκείνη την περίπτωση τουλάχιστον μπορείς να το αντιληφθείς. Χειρότερο και από εφιάλτη. Και αυτό, μετά από ώρες «φεύγει».

Θα μπορούσε να είναι μια απλή γρίπη. Επίσης, κάποιοι λένε «μην ανησυχείτε τόσο πολύ, μόνο οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με κάποια πάθηση βρίσκονται σε κίνδυνο».

Αντιθέτως, ξαφνικά έγινε σαν ένα... τέρας, το οποίο μέρα με την μέρα σκοτώνει ολοένα και περισσότερο κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας και εθνικότητας. Συμπεριλαμβανομένου τους υγιείς ανθρώπους, αλλά και άτομα που αθλούνται, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Είναι ένα τέρας που τρομοκρατεί. Αυτό μας κάνει όλους να νιώθουμε αναστατωμένοι και ενοχλημένοι.

Όπως η Κίνα «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊό, το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, αλλά και σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ιταλία ήταν απροετοίμαστη για να τον αντιμετωπίσει. Χάθηκε χρόνος, αλλάζοντας γνώμες συνεχώς. Το αγνόησαν, αλλά όταν αντιλήφθηκαν ότι το... τέρας ολοένα και μεγαλώνει, αντέδρασαν πολύ γρήγορα, κλείνοντας τελικά τα πάντα. Σχολεία, μαγαζιά, μπαρ, εστιατόρια και αθλητικά κέντρα.

Οι Ιταλοί κατέληξαν να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, σαν να είναι σε κατ’οίκον περιορισμό. Ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά στις τηλεοράσεις, στα κινητά τους και στους υπολογιστές, περιμένοντας τα καλά νέα τα οποία σπάνια φτάνουν.

Οι οικογένειες πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και οι εταιρίες να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους. Ο κόσμος μπορεί να πάει έξω να κάνει τα απαραίτητα ψώνια, να αγοράσει φάρμακα, να βοηθήσει τους συγγενείς τους που χρειάζονται βοήθεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εάν η αστυνομία σε βρει έξω χωρίς λόγο, τότε μπορεί να σου βάλει πρόστιμο.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αναγκασμένοι να δουλέψουν εξουθενωτικά. Πολλοί από αυτούς νοσούν. Είναι εθνικοί ήρωες! Αυτό αφήνει το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα. Ο κόσμος το εκφράζει αυτό με χειροκροτήματα, τραγούδια και συνθήματα, δρώντας σε συγκεκριμένες ώρες από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, θέλοντας να τους δώσει κουράγιο και ελπίδα. Επίσης, υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη, με πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν κάνει δωρεές, ώστε να αποκτηθούν αυτές οι μάσκες και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά ακόμη για την Ιταλία και όσα συμβαίνουν λόγω του ιού.

Αλλά είναι καλύτερο να μοιραστώ μερικές συμβουλές με τους Έλληνες φίλους μου, ελπίζοντας πως εκεί ο ιός δεν θα είναι τόσο επιθετικός και «αχόρταγος».


*Μην υποτιμάτε το πρόβλημα.
*Κλειδώστε τα πάντα μόλις φτάσει ο κορωνοϊός.
*Ακολουθήστε όλες τις υποδείξεις και τα μέτρα πρόληψης. Χρησιμοποιείστε σωστά τις μάσκες, πλένετε τα χέρια σας σωστά και κρατάτε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας (τουλάχιστον 1 μέτρο) από τους άλλους ανθρώπους.
*Μην σκεφτείτε «σε εμένα θα τύχει;» γιατί δεν κάνει εξαίρεση σε κανέναν.
*Η Κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί από τώρα λύσεις για να βοηθήσει την οικονομία και τις οικογένειες.
*Να στηρίζετε ο ένας τον άλλον, ειδικότερα τους μεγαλύτερους και τους ανθρώπους που μένουν μόνοι τους.
*Οι επαγγελματίες, μικροέμποροι, εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες θα έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες, αλλά δεν πρέπει να χάσετε την πίστη σας. Αντιθέτως, πρέπει να σκεφτείτε πως θα προχωρήσετε, όντας ενωμένοι και δημιουργικοί.
*Ο καθένας τώρα που είναι αναγκασμένος να μείνει στο σπίτι, πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο δημιουργικά, προσπαθώντας να μάθει νέες ικανότητες και δεξιότητες.
*Τέλος, μην δημιουργείται ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, δεν είναι απαραίτητο.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν άνθρωποι χάσουν τη ζωή τους, μην χάσετε την ελπίδα σας. Είτε σύντομα είτε σε λίγο καιρό, η μάχη θα κερδηθεί. Και μετά από αυτό ο καθένας θα μπορεί να κυκλοφορεί, ζώντας μια κανονική ζωή. Θα είναι καλύτεροι από πριν. Θα είμαστε έτοιμοι ξανά να παίξουμε τα αγαπημένα μας αθλήματα, να πανηγυρίσουμε αγκαλιά μετά από ένα γκολ ή έναν πόντο. Μπορεί το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να έχουν σταματήσει, αλλά θα ξεκινήσουν ξανά!».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x