Κύπρος

Νάρκοτεστ, αλκοτέστ και έως και 10 χρόνια αποκλεισμός: Τα 9 μέτρα της Κύπρου για τη βία στα γήπεδα!

Με την Κύπρο να βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της ΕΠΟ ότι ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ισχύει με την οπαδική βία στο νησί.

Η Κύπρος, μετά την ανακοίνωση της ΕΠΟ, χθες, ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, περιμένοντας, ωστόσο, να δοθεί το πράσινο φως από την αστυνομία, έχει έρθει στο προσκήνιο. Από Δευτέρα αναμένονται οι οριστικές εξελίξεις, όταν και θα ενημερωθεί η κυπριακή αστυνομία, που φαίνεται να προσανατολίζεται ήδη, πάντως, σε πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, για να πει το «ναι» στη διεξαγωγή του τελικού στο στάδιο της Λευκωσίας.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να δούμε τι ισχύει στο νησί αναφορικά με την οπαδική βία. Διότι, το φαινόμενο αυτό, προφανώς και δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα -που, μιας και το έφερε η κουβέντα, μέσα σε ένα 24ωρο είδε να γίνεται ο κακός χαμός στο Νίκη Βόλου-ΑΕΛ και να πέφτει άγριο ξύλο στα Γιάννενα μεταξύ οπαδών, με έναν 30χρονο να δίνει μάχη, προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Η οπαδική βία αποτελεί φαινόμενο εξαιρετικά πολύπλοκο στην αντιμετώπισή του, και απαιτεί συνεχή εγρήγορση και συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της αθλητικής δικαιοσύνης, της ίδιας της κοινωνίας και -κατά μείζονα λόγο- της πολιτείας, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να… ιδρώνει ιδιαίτερα! Από την άλλη, βέβαια, η οπαδική βία δεν μπορεί να λυθεί με την τιμωρία των μεμονωμένων οπαδών, αλλά απαιτεί αλλαγή νοοτροπιών. Μεγάλη κουβέντα.

Στην Κύπρο, λοιπόν, για να πάμε και στο προκείμενο, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση για τα 9 μέτρα, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη βία στα γήπεδα. Να σημειωθεί πως στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου είχε ανακοινώσει αυτά τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Η αφορμή ήταν το χάος και τα σοβαρά επεισόδια οπαδών και αστυνομίας στον ημιτελικό του Final 4 του Κυπέλλου Κύπρου ανάμεσα στον Απόλλωνα Λεμεσού και την Ανόρθωση!

Μάλιστα, μιλώντας τότε σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη βία στους αθλητικούς χώρους, η υπουργός Δικαιοσύνης είχε πει ότι «δόθηκαν οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας, για να προχωρήσει τάχιστα στη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα των ενεργειών ή και τυχόν λάθη ή και παραλείψεις όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση αστυνόμευσης του καλαθοσφαιρικού αγώνα της περασμένης Κυριακής και να κατανεμηθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν ή και να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η μην επανάληψη ιδίων λαθών και παραλείψεων στο μέλλον».

Και πρόσθετα ανέφερε ότι αποφασίστηκε η λήψη εννέα μέτρων. Αυτά είναι τα εξής:

1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη.

2. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.

3. Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.

4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία.

5. Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

6. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.

7. Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

8. Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης Στης σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.

9. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, μάλιστα, θα είναι σε ανοικτή γραμμή με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Στη συνεδρία της Επιτροπής στις αρχές Απριλίου, εξάλλου, όπου βρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πλην των Συνδέσμων Φιλάθλων, που, ενώ ήταν καλεσμένοι, δεν παρέστησαν, συμφωνήθηκε πως κάθε δυο μήνες η υπουργός θα ενημερώνει για την πορεία των μέτρων, που αποφάσισε η Κυβέρνηση, την Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x