Euro 2024

Βγήκε στον... αφρό από το θρίλερ η Ισπανία!

Τα είδε… όλα, όμως, στο τέλος πήρε την πρωτιά από το πουθενά! Η Ισπανία ισοφάρισε στην εκπνοή το εκπληκτικό Μαρόκο (2-2) και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του Ιράν-Πορτογαλία, πέρασε ως πρωτοπόρος!

Το… χάρο με τα μάτια της είδε η Ισπανία, αλλά το σύμπαν συνωμότησε και όχι μόνο πέρασε στους «16» του Μουντιάλ, αλλά… σε νεκρό χρόνο το έκανε και ως πρώτη του ομίλου, πέφτωντας πλέον πάνω στην οικοδέσποινα Ρωσία!

Το εντυπωσιακό και μαχητικό Μαρόκο (παρά το ότι ήταν βαθμολογικά αδιάφορο) τιμώρησε τα παιδικά λάθη της άμυνας των Ιβήρων και κατάφερε να προηγηθεί δύο φορές, ωστόσο στο 93' ο Ιάγκο Άσπας με τακουνάκι (μετά από βοήθεια του VAR κι ενώ αρχικά είχε υποδειχθεί οφσάιντ) διαμόρφωσε το 2-2 και σε συνδυασμό με το «Χ» στο Ιράν-Πορτογαλία, έσπρωξε την εθνική του στην κορυφή.

Οι Αφρικανοί άνοιξαν το σκορ στο 14' με τον Μπουταΐμπ (μετά από... μυθική γκάφα των Ινιέστα-Σέρχιο Ράμος), όμως πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η «απάντηση» από τον Ίσκο. Στο 81’ οι παίκτες του Ρενάρ ανέκτησαν εκ νέου τα ηνία με κεφαλιά-δυναμίτη του Εν Νεσέρι, ωστόσο ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Ιάγκο Άσπας. Με τακουνάκι από το ύψος της μικρής περιοχής και στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο Ισπανός φορ χάρισε την πρωτιά του ομίλου στην ομάδα του Ιέρο, η οποία καλείται να αλλάξει… πολλά στα μετόπισθεν.

Εξαιρετική εμφάνιση από Ινιέστα, «κουβάλησε» σχεδόν όλες τις επιθέσεις των Ιβήρων, από κοντά και ο Ίσκο, ο οποίος έχασε ελαφρώς την ουσία στην τελική προσπάθεια στο δεύτερο μέρος. Λίγα πράγματα από Σίλβα. Δοκάρι είχαν οι Μαροκινοί στο 55’ με εκπληκτική σουτάρα του Άμραμπατ.

Η τελική βαθμολογία του ομίλου

inner

Φάσεις και γκολ από το ματς



Το ματς

Με… νεύρα ξεκίνησε το παιχνίδι. Πριν καν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο είχαμε δύο διαφορετικές… εστίες έντασης, με τους Άμραμπατ-Σέρχιο Ράμος στη μία και τους Πικέ-Μπουταΐμπ στην άλλη (ο Καταλανός γλίτωσε την κάρτα). Πάνω που η Ισπανία άρχιζε να επιβάλλει το ρυθμό της και να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι, ήρθε το σοκ! Μία… ερασιτεχνική ασυνεννοησία των Ινιέστα-Ράμος στο κέντρο, έφερε κάτοχο της μπάλας από το… πουθενά τον Μπουταΐμπ, ο οποίος έφυγε απέναντι από τον Ντε Χέα και πλασάροντας εύστοχα, προκάλεσε… άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι στον όμιλο. Οι παίκτες του Ιέρο, όμως, δεν αγχώθηκαν και επανέφεραν τις καρδιές όλων των Ισπανών στη θέση τους. Διότι πέντε λεπτά αργότερα, ο Ινιέστα… όργωσε από τα αριστερά και δίνοντας «έτοιμο» γκολ στον Ίσκο (εξ επαφής σούταρε) ήρθε η ισοφάριση.

Οι φούριας ρόχας έγερναν πολύ από τα αριστερά (με Ινιέστα-Ίσκο), την ώρα που ο Σίλβα ήταν ανενεργός από την άλλη πλευρά. Το ίδιο ανενεργή ήταν, όμως, και η άμυνά τους! Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά, σε αυτό το επίπεδο, η φάση που «έφαγε» στο 25’… Από πλάγιο κάτω από το κέντρο(!), ο Μπουταΐμπ εκμεταλλεύτηκε τον ύπνο της αντίπαλης άμυνας, βγήκε φάτσα με τον Ντε Χέα, αλλά αυτή τη φορά ο… φύλακας άγγελος της Ισπανίας «μίλησε» και διατήρησε το 1-1. Το παιχνίδι στη συνέχεια χάλασε, με τους Μαροκινούς να είναι αδικαιολόγητα εκνευρισμένοι και να παίρνουν τη μία κίτρινη κάρτα μετά την άλλη για σκληρά και αντικανονικά μαρκαρίσματα. Την ίδια ώρα, οι Ισπανοί δεν ενθουσίαζαν, απλώς είχαν μια υπεροχή και κατοχή που δεν μπορούσαν να μετουσιώσουν σε… ουσία. Είναι ενδεικτικό πως η επόμενη μεγάλη φάση τους ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, με τον Ντιέγκο Κόστα για… χιλιοστά να μην μπορεί να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα με κοντινή προβολή!

Τα πάντα ήταν ρευστά. Αφενός γιατί το Μαρόκο δεν φοβόταν, αφετέρου γιατί η Ισπανία δεν ήταν η… παλιά Ισπανία που «έπνιγε» κάθε αντίπαλό τους. Πάνω που επιχείρησε να ανεβάσει στροφές και να κλείσει στα καρέ τους τους Αφρικανούς, ήρθε η τρομερή σουτάρα του Άμραμπατ να τους… αγχώσει, αλλά για καλή τους τύχη σταμάτησε στη συμβολή των δοκών, με τον Ντε Χέα να είναι εντελώς εξουδετερωμένος. Μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, οι Μαροκινοί κλείστηκαν ακόμη περισσότερο στα καρέ τους. Έδειξαν να μην έχουν πολλές δυνάμεις να κυνηγήσουν κάτι μπροστά και παραλίγο να τους πληγώσει το παθητικό παιχνίδι τους… Στο 62’, όμως, ήρθε σαν από μηχανής Θεός ο Σαΐς να σώσει πάνω στη γραμμή και να μην επιτρέψει στον Ίσκο να χριστεί σκόρερ με ωραία ψιλοκρεμαστή κεφαλιά. Η Ισπανία συνέχισε να πιέζει, τα νέα από το άλλο ματς ήταν καλά και τουλάχιστον δεν φοβόταν για την πρόκριση.

Οι φούριας ρόχας έψαχναν ένα χρυσό γκολ για να βγουν πρώτοι, όμως, τα έκαναν μαντάρα στη τελική προσπάθεια και «καθαρή» μεγάλη φάση μπροστά από την εστία του Μαρόκου δεν έβγαινε… Οι Ινιέστα-Ίσκο έμοιαζαν απελπιστικά μόνοι, ο Σίλβα δεν ήταν σε καλό βράδυ, ο Τιάγκο περισσότερο χάλαγε, παρά έφτιαχνε και μοιραία οι Ισπανοί στερούνταν ιδέες. Την ίδια ώρα το οπισθοχωρημένο Μαρόκο αναζητούσε μια φάση για να σοκάρει την Ισπανία. Και την βρήκε από στημένο! Ο Ελ Νεσέρι (είχε μπει στο ματς πριν δέκα λεπτά) στο 82’ έκανε το… άλμα της ζωής του, νίκησε κατά κράτος τον Σέρχιο Ράμος και με κεφαλιά-δυναμίτη έγραψε το 2-1 μέσα σε αποθέωση. Τα πάντα κρέμονταν σε μια κλώστη, διότι την ίδια στιγμή το Ιράν είχε ισοφαρίσει και η Ισπανία κινδύνευε να μείνει εκτός αν η παρέα των «Ελλήνων» έφερνε… τούμπα την Πορτογαλία και οι ίδιοι έχαναν από το Μαρόκο. Στο 92’, όμως, ο Ιάγκο Άσπας –με τη βοήθεια της τεχνολογίας- σήμανε… τέλος! Μπορεί σε πρώτο βαθμό το τακουνάκι-γκολ του να μην μέτρησε για οφσάιντ, ωστόσο με τη χρήση VAR, μέτρησε κανονικά και με το… νόμο, διαμορφώνοντας το 2-2!

Ισπανία (4-2-3-1): Ντε Χέα – Καρβαχάλ, Πικέ, Ράμος, Ζόρντι Άλμπα – Τιάγκο Αλκάνταρα (74’ Ασένσιο), Μπουσκέτς – Σίλβα (84’ Ροντρίγκο), Ινιέστα, Ίσκο – Ντιέγκο Κόστα (73’ Ιάγκο Άσπας)

Μαρόκο (4-2-3-1): Ελ Καζουί – Ντιράρ, Ντα Κόστα, Σαΐς, Χακίμι – Ελ Αχμαντί, Μπουσουφά – Ζιγιάς, Άμραμπατ, Μπελχαντά (64’ Φαζρ) – Μπουταΐμπ (71’ Ελ Νεσίρι)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x