Euro 2024

Λιονέλ… Μούσα «έφτιαξε» Νιγηρία και Αργεντινή!

«Ντύθηκε» Μέσι ο Μούσα και έπαιξε για… δύο χώρες! Ο Νιγηριανός φορ με δύο προσωπικά γκολ έριξε στο καναβάτσο την Ισλανδία (2-0) και έβαλε… μπουρλότο στον όμιλο, με την Αργεντινή να… ανασαίνει ξανά.

Ονειρικός Αχμέντ Μούσα για Νιγηρία και… Αργεντινή!

Ο Αφρικανός φορ πέτυχε δύο γκολάρες απέναντι στην Ισλανδία και όχι μόνο σφράγισε τη μεγάλη νίκη της ομάδας του (2-0), η οποία ανέβηκε πλέον στη δεύτερη θέση του τέταρτου ομίλου, αλλά… έφτιαξε και την παρέα του Λιονέλ Μέσι που έμεινε ολοζώντανη στο «κόλπο» της πρόκρισης.

Ο 25χρονος επιθετικός άνοιξε το σκορ στο 49’ (μετά από υποδειγματικό αιφνιδιασμό και δικό του υπέροχο κοντρόλ πριν το σουτ) και… κλείδωσε το τρίποντο στο 79’ με τρομερή κούρσα από αριστερά και νέο προσωπικό του τέρμα. Κατώτεροι του αναμενομένου οι Βίκινγκς, δεν μπήκαν σχεδόν ποτέ στο πνεύμα της αναμέτρησης και μάλιστα στο 83’ έχασαν πέναλτι (το κέρδισε το Φινμπόγκασον, το έχασε ο Σίγκουρτσον), το οποίο ίσως να παίξει ρόλο σε τυχόν ισοβαθμίες στο φινάλε…

Η βαθμολογία του τέταρτου ομίλου

Κροατία 6β. (5-0)
Νιγηρία 3β. (2-2)
Ισλανδία 1β. (1-3)
Αργεντινή 1β. (1-4)

Η επόμενη αγωνιστική

Ισλανδία-Κροατία
Νιγηρία-Αργεντινή

Με… δυο λόγια τα σενάρια: Αν η Αργεντινή νικήσει τη Νιγηρία και η Ισλανδία δεν νικήσει την (βαθμολογικά αδιάφορη) Κροατία, τότε περνά στην επόμενη φάση η «αλμπισελέστε». Αν νικήσουν και Αργεντινή και Ισλανδία, τότε τα πάντα θα κριθούν στο μεταξύ τους goal average, όπου αυτή τη στιγμή οι Σκανδιναβοί υπερτερούν κατά ένα γκολ. Αν η Νιγηρία νικήσει την Αργεντινή, περνά στην επόμενη φάση. Αν φέρει ισοπαλία, τότε θα πρέπει η Ισλανδία να μην νικήσει την Κροατία ή να το κάνει με ένα γκολ διαφορά.

Τα γκολ του αγώνα



Το ματς

Η εκκίνηση του αγώνα ήταν… εν μέρει αισιόδοξη, με την Ισλανδία να μπαίνει με μεγαλύτερη διάθεση στο χορτάρι και να απειλεί δις με μακρινά σουτ του Σίγκουρτσον. Σιγά-σιγά, όμως, αρχίσαμε να… κοιμόμαστε! Πολλά λάθη εκατέρωθεν, παιχνίδι κέντρου κυρίως, ελάχιστες επιθετικές συνεργασίες και φάσεις… γιοκ. Τα λεπτά περνούσαν με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν ούτε τα στημένα που κέρδιζαν. Από τη μία η Νιγηρία έγερνε σχεδόν αποκλειστικά από τα δεξιά (με αιχμή του δόρατος τον Μόουζες), από την άλλη, οι Ισλανδοί αδυνατούσαν να βάλουν τη μπάλα κάτω και να προκαλέσουν ρήγματα από τον άξονα, εκεί όπου κυριαρχούσαν οι Εντιντί-Ετέμπο.

Ο χρόνος κυλούσε, σχεδόν μαρτυρικά για τους θεατές (είναι ενδεικτικό πως η κάμερα έδειξε δυο φορές πλάνα από τις εξέδρες με… γλαρωμένο κόσμο), αφού δεν γινόταν το παραμικρό στον αγωνιστικό χώρο. Οι Βίκινγκς είχαν ελαφρώς καλύτερη εικόνα, αφού τουλάχιστον έκαναν κάποιες τελικές προς την εστία (εν αντιθέσει με τους Αφρικανούς που ούτε αυτό δεν έκαναν), ωστόσο αυτές δεν ήταν και... κάτι τρομερό. Τη μία ο Μπιάρνασον σημάδεψε απελπιστικά άουτ από πλεονεκτική θέση, ενώ την άλλη ο Φινμπόγκασον δεν μπήκε καλά στην πορεία της μπάλας (από σέντρα) για να εκτελέσει… Άπαντες περίμεναν το λυτρωτικό σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη του πρώτου μέρους, αλλά δευτερόλεπτα πριν συμβεί αυτό, παραλίγο να ξυπνήσουμε για τα καλά! Κι αυτό γιατί στις καθυστερήσεις ο «Φίνμπο» έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά δεν «μπουμπούνησε» όπως θα ήθελε από κοντά κοντά, ενώ ο Μπόντβαρσον σημάδεψε πολύ έξω, αν και έπιασε την κεφαλιά ανενόχλητος στο δεύτερο δοκάρι.

Κι εκεί που η Νιγηρία δεν είχε να επιδείξει τίποτα στο πρώτο μέρος, ξαφνικά συγκέντρωσε πάνω της τα βλέμματα, ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 49’! Και να σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από πλάγιο της… Ισλανδίας κοντά στην αφρικανική περιοχή! Οι παίκτες του Ρορ, όμως, έβγαλαν υποδειγματική αντεπίθεση, με τον Μόουζες να αναπτύσσεται από τα δεξιά, να σεντράρει την κατάλληλη στιγμή και τον Μούσα, αφού έκανε τρομερό κοντρόλ στην κίνηση, να εκτελεί για το 1-0! Οι «σούπερ αετοί» είχαν πλέον αυτό που ήθελαν –διότι αν έχαναν σήμερα, έβγαιναν οριστικά νοκ άουτ. Την ίδια ώρα, αν και είχαν μπροστά τους… όλο το χρόνο για να ανατρέψουν τα δεδομένα, εντούτοις οι Ισλανδοί έδειχναν ανήμποροι να κάνουν το παραμικρό. Μηδέν πίεση, μηδέν συνεργασίες, μηδέν φάσεις! Αδυνατούσαν να φτάσουν… έστω μέχρι την περιοχή της Νιγηρίας και να ασκήσουν πίεση.

Κι αφού οι Βίκινγκς δεν έκαναν τίποτα (πλην ενός σουτ του Γκίσλασον στο 68’ με τη μπάλα να φεύγει πάνω από τα δοκάρια), ήρθε η… τιμωρία από τους Νιγηριανούς, των οποίων κάθε κατεβασιά… μύριζε γκολ. Μπορεί ο Μπαλογκάν να σημάδεψε για λίγο άουτ με κεφαλιά στο 72’, μπορεί δύο λεπτά αργότερα ο Μούσα να είχε δοκάρι με ωραίο σουτ, ωστόσο στο 75’ ο 25χρονος φορ έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην αναμέτρηση! Με τρομερό σπριντ από τα αριστερά (μετά από βαθιά μπαλιά από την άμυνα), άφησε τον Άρνασον… πίσω του, πέρασε και τον αντίπαλο τερματοφύλακα και πετυχαίνοντας γκολάρα για το 2-0 ξεσήκωσε Νιγηριανούς και… Αργεντίνους. Η Ισλανδία ήταν αλλού γι’ αλλού και δεν έδειχνε ικανή να αλλάξει τη μοίρα της. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο χαμένο πέναλτι (το οποίο κέρδισε σωστά με VAR ο Φινμπόγκασον, αλλά έστειλε στα… περιστέρια ο Σίγκουρτσον) του 84’, όπου θα μπορούσε να την είχε κρατήσει ζωντανή στο κόλπο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, όμως, και το 2-0 έμεινε ως το φινάλε, με τη Νιγηρία να βάζει «φωτιά» στον όμιλο…

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Νιγηρία (3-5-2): Ουζόχο – Ομερούο, Τροστ Εκόνγκ, Μπαλογκάν – Εντιντί, Ετέμπο (90’ Ιβόμπι), Ιντόγου (46’ Εμπουεχί), Μόουζες, Όμπι Μίκελ – Μούσα, Ιεανάτσο (85’ Ιγκάλο)

Ισλανδία (4-4-2): Χάλντορσον – Σαέβαρσον, Άρνασον, Σίγκουρτσον (65’ Ίνγκασον), Μάγκνουσον – Γκίσλασον, Γκούναρσον (87’ Σκούλασον), Σίγκουρτσον, Μπιάρνασον – Φινμπόγκασον, Μπόντβαρσον (71’ Σιγκούρνταρσον)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x