Stoiximan Super League

ΣΤΕ: «Δεν γινόταν αλλιώς…»

Το ΣΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση επεξηγηματική της απόφασης που πήρε για αναστολή των έργων στον Βοτανικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λοιπόν, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα επί της ουσίας, αλλά τα έργα διακόπτονται γιατί αν δεν γινόταν αυτό η εκδίκαση της υπόθεσης θα ήταν άσκοπη.

Το ΣΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση επεξηγηματική της απόφασης που πήρε για αναστολή των έργων στον Βοτανικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λοιπόν, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα επί της ουσίας, αλλά τα έργα διακόπτονται γιατί αν δεν γινόταν αυτό η εκδίκαση της υπόθεσης θα ήταν άσκοπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως και αναστολής εκτελέσεως κατά οικοδομικής άδειας, η οποία αφορά την ανέγερση εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό.

Επισημαίνεται ότι η εκδοθείσα στις 19.1.2009 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών δεν έκρινε επί της ουσίας της υποθέσεως, αλλά διέταξε να σταματήσουν προσωρινά οι οικοδομικές εργασίες, για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις (η ανέγερση του εμπορικού κέντρου), οι οποίες θα καθιστούσαν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την κύρια δίκη, η εκδίκαση της οποίας έχει ορισθεί για τις 6.3.2009.

Mε αφορμή την υπόθεση αυτή έχει εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό καταιγισμός ύβρεων, απειλών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών εις βάρος του Δικαστηρίου και μελών του, από δημοσίους λειτουργούς (ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους είναι και διάδικοι στην υπόθεση), καθώς και από δημοσιογράφους.

Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε απαξίωση του συνταγματικά επιτασσόμενου δικαστικού ελέγχου και θέτει τη χώρα εκτός του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, ουσιώδες στοιχείο του οποίου είναι ο δικαστικός έλεγχος της δράσης της Διοίκησης.

Μια διοικητική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογήν νόμου που ψηφίστηκε με διακομματική συναίνεση και την οποία ενδεχομένως υποστηρίζει μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, δεν εξαιρείται από τον δικαστικό έλεγχο.

Οι δικαστικές αποφάσεις - και αυτές που εκδίδονται στο πλαίσιο της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας - υπόκεινται σε κριτική, η οποία όμως πρέπει να στηρίζεται σε επιχειρήματα με στοιχειώδη έστω τεκμηρίωση.

Αθεμελίωτοι ισχυρισμοί για έλλειψη αμεροληψίας των δικαστών που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι απολύτως απαράδεκτοι, επικίνδυνοι και αποτελούν πρωτοφανή παρέμβαση και άσκηση πίεσης στο έργο της Δικαιοσύνης, εν όψει της εκδίκασης της κύριας υπόθεσης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της συγκεκριμένης υπόθεσης και είναι αυτονόητο ότι θα ασκήσει τις αρμοδιότητές του αποκλειστικά στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται ύστερα από δημόσια έγγραφη και προφορική διαδικασία και εξαντλητικές διασκέψεις. Αιτιολογούνται αναλυτικά και δημοσιοποιούνται για να υποβληθούν σε δημόσια κρίση».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x