Stoiximan Super League

Άγκυρα στο λιμάνι «του» ο Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι και πάλι προπονητής του Ολυμπιακού! Ο Βάσκος τεχνικός ήταν ο διακαής πόθος τόσο των οπαδών, όσο και της διοίκησης και αυτός είναι ο λόγος που στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο» επιστρέφουν σιγά-σιγά τα χαμόγελα, μετά το 'στραπάτσο' του αποκλεισμού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Γιατί όμως, ο Βαλβέρδε είναι τόσο αγαπητός στις τάξεις των οπαδών;

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι και πάλι προπονητής του Ολυμπιακού! Ο Βάσκος τεχνικός ήταν ο διακαής πόθος τόσο των οπαδών, όσο και της διοίκησης και αυτός είναι ο λόγος που στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο» επιστρέφουν σιγά-σιγά τα χαμόγελα, μετά το 'στραπάτσο' του αποκλεισμού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Γιατί όμως, ο Βαλβέρδε είναι τόσο αγαπητός στις τάξεις των οπαδών;

Του Βαγγέλη Αυγουστή

Το θέμα προπονητή είναι μια πονεμένη ιστορία στον ιστορικό σύλλογο του Πειραιά. Σπάνια κάποιος κατάφερε να στεριώσει και να ακούσει το όνομα του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Άλλοι έδειχναν να βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου (Μπιγκόν), άλλοι να μην καταλαβαίνουν τους λόγους ψύχωσης των «ερυθρόλευκων» με τα πρωταθλήματα (Κάτανετς) και άλλοι (βοηθοί) που δεν περνούσαν τα τεστ του Κόκκαλη και ως πρώτοι προπονητές. Χρειάστηκε να έρθει ο Ερνέστο Βαλβέρδε για να αγαπηθεί από τους απαιτητικούς φίλους των Πειραιωτών.

Στρωμένες με... αγκάθια οι πρώτες του μέρες
To ξεκίνημα του δεν ήταν και το καλύτερο στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες (με τον Βαλβέρδε στον πάγκο τους) γνωρίζουν τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση και δεν συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, έπειτα από μια συνεχή παρουσία στους «χρυσοφόρους» ομίλους.

Οι παίκτες που δεν ήρθαν και η εμμονή
Ακόμη κι έτσι το «χαστούκι» από την ''Kυρία'' του κυπριακού ποδοσφαίρου δεν επηρεάσε το «μυρμήγκι» -όπως είναι το παρατσούκλι του- να δουλέψει ήρεμα. Έχοντας εμμονή με το 4-5-1, ο Βάσκος προσάρμοσε τα πλάνα του στους παίκτες που διέθετε, καθώς δεν έγιναν στο ακέραιο οι εισηγήσεις του δεκτές. Θυμίζουμε ότι οι παίκτες που ήθελε διακαώς ο «αρχιτέκτονας» της Εσπανιόλ ήταν ο Αργεντινός Ντούσερ για τη θέση του κόφτη και ο Ντούντα για τα αριστερά. Αντ’ αυτού, αποκτήθηκε ο Λέτο, με τον οποίο ουκ ολίγες φορές ήρθε σε ρήξη.

Το κεφάλαιο Λέτο
Το «στοίχημα» Λέτο ήταν από τα κύρια θέματα την εποχή που ο Βαλβέρδε ήρθε στο λιμάνι. Ο Ολυμπιακός αναζητούσε τον αντικαταστάτη του «Τζόλε», αφού ο μεγάλος αρχηγός των «ερυθρολεύκων» πραγματοποιούσε τις τελευταίες του ποδοσφαιρικές παραστάσεις. Ο Ντούντα της Σεβίλλης ήταν ο «εκλεκτός» του Βάσκου, αλλά οι απαιτήσεις των Ισπανών και του ιδίου έντυσαν στα «ερυθρόλευκα» τον Λέτο. Για τον Αργεντινό έδωσε τη συγκατάθεσή του και ο Βαλβέρδε, φυσικά, αλλά η μετέπειτα σχέση τους πέρασε από «χίλια κύματα».

Ο Βάσκος ξεκινούσε βασικό σε πολλά παιχνίδια τον «Τζόλε», οι παρατηρήσεις του στον τρόπο παιχνιδιού του Λέτο συνεχίζονταν, και ο εκρηκτικός χαρακτήρας του νυν άσου του «τριφυλλιού» δημιούργησε εντάσεις. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο όταν σε φιλικό των Πειραιωτών, ο Βαλβέρδε έξαλλος αντικατέστησε τον Λέτο μόλις στο 20ο λεπτό και ο Αργεντινός έβριζε, πέταγε μπουκάλια και κλωτσούσε όποια μπάλα έβρισκε μπροστά του. Παρόμοια περιστατικά έγιναν και σε προπονήσεις.

Και νίκες και θέαμα
Ο Βαλβέρδε όμως, δούλευε σκληρά -έτσι έχει μάθει- με την ομάδα του και το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό. Ο Ολυμπιακός συνδύαζε τις νίκες με καλό θέαμα και όταν αυτές μάλιστα, σημειώθηκαν επί της ΑΕΚ (εντός με 2-0 και εκτός με 1-0) και ειδικά στην Ευρώπη εναντίον της Μπενφίκα (5-1) και της Σάλκε (4-0) ο κόσμος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του από τις εξέδρες. Η αλήθεια είναι ότι ο αποκλεισμός από τη Σεντ Ετιέν με δύο ήττες από τους «32» του Κυπέλλου UEFA συγκαταλέγεται στα αρνητικά του Βάσκου, ωστόσο, είχε καταφέρει να έχει την κερκίδα με το μέρος του.

Με Μπενφίκα:


Με Χέρτα:


Μάλιστα, με τον πρώην τεχνικό της Βιγιαρεάλ στον πάγκο του ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στον συγκλονιστικότερο τελικό της ιστορίας του θεσμού. Η ΑΕΚ έφτασε δύο φορές κοντά (προηγήθηκε 2-0 και 3-2 δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί ο τελικός), αλλά ο Ολυμπιακός οδήγησε το ματς στην παράταση και άντεξε και στα υπόλοιπα λεπτά παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με 9 παίκτες. Το 4-4 οδήγησε τις ομάδες στα πέναλτι, εκεί όπου έμελλε να πανηγυρίσει ο Βαλβέρδε με τους παίκτες του.

Τα πανηγύρια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου:


Το πρωτάθλημα είχε ήδη κατακτηθεί με σχετική ευκολία (71 βαθμούς ο Ολυμπιακός, 63 ο ΠΑΟΚ και 61 ο Παναθηναϊκός) και έτσι όλοι πίστευαν ότι την επόμενη σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» θα παρουσιαζόντουσαν ακόμα καλύτεροι σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Και ξαφνικά... διαζύγιο!
Ο Κόκκαλης πρότεινε νέο συμβόλαιο στον αγαπημένο Ερνέστο της εξέδρας, αλλά ο Βάσκος υποστήριζε ότι… «είναι νωρίς ακόμα. Να τελειώσουμε τη χρονιά και βλέπουμε»! Μετά από ένα διάστημα ο Ολυμπιακός επανήλθε με νέα πρόταση αλλά συνάντησε και πάλι την ίδια αντίδραση. Ο Βαλβέρδε ζητούσε πίστωση χρόνου για να αποφασίσει. Όταν μπήκαν στα στελέχη της ομάδας σκέψεις που ήθελαν τον Βάσκο να περιμένει πρόταση από άλλο σύλλογο, «πάγωσαν» την πρόταση, για να επικυρώσουν λίγες ημέρες μετά στο ΔΣ το «διαζύγιο», για οικονομικούς λόγους.

Ο έμπειρος τεχνικός, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγνώριζε το λάθος του που δεν απάντησε γρήγορα στην πρόταση του Ολυμπιακού. Τα δάκρυα του Βαλβέρδε στη φιέστα του νταμπλ ήταν εικόνα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι φίλοι της ομάδας. Ο Βάσκος αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο όταν έλεγε «είμαι γαύρος» στην τελευταία του εμφάνιση μπροστά στο κοινό των Πειραιωτών και λησμονήθηκε σε κάθε (μετέπειτα) αγώνα των «ερυθρολεύκων».

Οι δηλώσεις μετά τη φιέστα:


Η συνέχεια, γνωστή! Ο Βαλβέρδε στη Βιγιαρεάλ (δεν περνούσε και τις καλύτερες μέρες του προπονητικά) και ο Ολυμπιακός να ταλαιπωρείται αγωνιστικά. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά τέλη Μαΐου του 2010, όταν και οι δύο πλευρές «έριξαν γέφυρες» για να συζητήσουν ξανά το ενδεχόμενο συνεργασίας. Το ραντεβού στο Μπιλμπάο, όμως, αποδείχθηκε άκαρπο.

Πήρε την ευθύνη πάνω του!
Ο Βαλβέρδε εξήγησε τους λόγους που δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία με την εξής ανακοίνωση: «Μέσω αυτής της ανακοίνωσης θέλω να εκφράσω την άρνησή μου στην πρόταση του Ολυμπιακού να αναλάβω προπονητής της πρώτης του ομάδας. Οι λόγοι της συγκεκριμένης άρνησης έχουν να κάνουν αποκλειστικά με προσωπικά θέματα που αποτρέπουν αυτή τη στιγμή τη μετακίνηση μου στην Ελλάδα.

Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον Ολυμπιακό και ειδικά στον πρόεδρό του, τον κ. Κόκκαλη, επειδή μου έδωσε την ευκαιρία να αναλάβω την εκτέλεση ενός αθλητικού πρότζεκτ που θα ικανοποιούσε οποιονδήποτε επαγγελματία. Η απόφαση αυτής της άρνησης μου προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα εξαιτίας των ιδιαίτερων δεσμών που με ενώνουν με τον σύλλογο.

Επίσης θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο του Ολυμπιακού και να αναγνωρίσω την αγάπη και την υποστήριξη που έλαβα όλο αυτό τον καιρό. Ελπίζω και εύχομαι στο κοντινό μέλλον να μπορέσω να έχω την τιμή να επιστρέψω με έργα όλη αυτή την αγάπη και τη στοργή με την οποία με περιέβαλαν όλοι όσοι είναι στον Ολυμπιακό
».

Από την Ισπανία, ωστόσο, γραφόταν ότι οι λόγοι που το φλερτ δεν μετουσιώθηκε σε γάμο είχαν να κάνουν και με οικονομικά ζητήματα, καθώς και επειδή η διοίκηση δεν δεχόταν να υπογράψει συμβόλαιο και με όλους τους συνεργάτες του Βάσκου. Ίσως το ήθελε η μοίρα να μην δώσουν εκ νέου τα χέρια τους οι Κόκκαλης – Βαλβέρδε.

Ήταν γραφτό...
Ότι δεν έγινε όμως, τον Μάιο, συνέβη τρεις μήνες αργότερα. Στις 8 Αυγούστου του 2010 ο Βαλβέρδε συμφώνησε με τον Μαρινάκη και επιστρέφει στο λιμάνι που… «θα παραμείνει στην καρδιά μου για πάντα», όπως είχε πει προτού αποχωρήσει από την Ελλάδα. Σε ένα deja vu της ιστορίας, ο Βαλβέρδε επιστρέφει προς τέρψιν όλων. Και των φιλάθλων που «πίνουν νερό στο όνομά του» και θα του δώσουν την πίστωση χρόνου, και του νέου μεγαλομετόχου, Βαγγέλη Μαρινάκη, που από την αρχή ήθελε τον Βάσκο στην ομάδα του, αλλά και του ίδιου του 46χρονου προπονητή, που μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από τη Βιγιαρεάλ, «φλέρταρε» με τον πάγκο της Ιαπωνίας. Ο γάμος (που ήθελαν όλοι) επετεύχθη!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x