Stoiximan Super League

Υπόκλιση στον Ρεχάγκελ από οκτώ κορυφαίους προπονητές

Η επιτυχία της Ελλάδας στο Euro 2004 και η πορεία της επί ημερών Ότο Ρεχάγκελ, εξέπληξε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κι ενέπνευσε ομάδες που δεν συγκαταλέγονταν στις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, ώστε να προσπαθήσουν να μιμηθούν την Εθνική μας! Με την ευκαιρία της τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπο του Ρεχάγκελ, στη Λάρισα, οκτώ κορυφαίοι προπονητές μίλησαν στο www.hellasfanclub.gr για την προσφορά του Γερμανού στην Ελλάδα και γενικά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η επιτυχία της Ελλάδας στο Euro 2004 και η πορεία της επί ημερών Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της, εξέπληξε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κι ενέπνευσε ομάδες που δεν συγκαταλέγονταν στις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, ώστε να προσπαθήσουν να μιμηθούν την Εθνική μας! Με την ευκαιρία της τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπο του Ρεχάγκελ, στη Λάρισα, οκτώ κορυφαίοι Ευρωπαίοι προπονητές μίλησαν στο www.hellasfanclub.gr για την προσφορά του Γερμανού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Οι Τζιοβάνι Τραπατόνι (Εθνική ΕΪΡΕ), Γιόακιμ Λεβ (Εθνική Γερμανίας), Τόμας Σάαφ (Βέρντερ Βρέμης), Μόρτεν Όλσεν (Εθνική Δανίας), Ότμαρ Χίτζφελντ (Εθνική Ελβετίας), Γκους Χίντινγκ (Εθνική Τουρκίας), Τσέζαρε Πραντέλι (Εθνική Ιταλίας), Μπερτ φαν Μαρβάικ (Εθνική Ολλανδίας), υποκλίνονται στο έργο του Ρεχάγκελ και δεν κρύβουν ότι έχουν πάρει στοιχεία της φιλοσοφίας του.

Σάαφ: «Μ’ έχει επηρεάσει ο Ότο»

Ο Τόμας Σάαφ, προπονητής της Βέρντερ την τελευταία 12ετία, υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ότο Ρεχάγκελ και μάλιστα στην περίοδο κατά την οποία ο γερμανικός σύλλογος κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων (1992). Μιλώντας ο Σάαφ για τον μέντορά του, κλήθηκε να ανασύρει από τη μνήμη του τις βασικές προπονητικές αρχές του «βασιλιά Ότο», καθώς επίσης να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσον έχει επηρεαστεί η δική του φιλοσοφία από τον Ρεχάγκελ.

-Τι σας έχει μείνει από τον Ότο Ρεχάγκελ ως προπονητή και ως άνθρωπο;
«O Ότο Ρεχάγκελ, ως προπονητής της Βέρντερ Βρέμης, επινόησε ένα ιδιαίτερο αγωνιστικό στυλ. To ονόμαζε “ελεγχόμενη επίθεση” και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχές για την ομάδα μας. Το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα ως προπονητής ήταν η ανθρωπιά του. Πάντα αντιμετώπιζε τους ποδοσφαιριστές του με γνήσιο σεβασμό. Τον ενδιέφερε ο αθλητής ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής. Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν πάντα παρών, προσπαθώντας να δώσει λύσεις».

-Έχετε χρησιμοποιήσει στη δουλειά σας στοιχεία του Ότο Ρεχάγκελ;
«Ο Ότο είναι μία σημαντική προσωπικότητα. Είναι βέβαιο πως το προπονητικό μου στυλ έχει επηρεαστεί αρκετά από αυτόν. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου περίεργο, καθώς συνεργαστήκαμε επιτυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη θητεία του στην Εθνική Ελλάδας;
«Η συνολική του πορεία ως ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας και ιδιαίτερα η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004, αποτελεί ανεπανάληπτη επιτυχία».

Μόρτεν Όλσεν: «Είμαι θαυμαστής του»!

«Τις τελευταίας δεκαετίες, ο Ότο έχει υπάρξει όχι μόνο ένας προσωπικός μου αντίπαλος, αλλά ένας αξιοθαύμαστος συνάδελφος. Όντας προπονητής υψηλού επιπέδου, για σχεδόν 40 χρόνια, έχει καταφέρει με το προσωπικό του στυλ να επηρεάσει την εικόνα και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Η μακρόχρονη παρουσία του στον πάγκο της Βέρντερ Βρέμης και της Εθνικής Ελλάδος αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός για το χώρο του ποδοσφαίρου. Το ότι κατάφερε να μετατρέψει τις δύο αυτές ομάδες σε ανταγωνιστικές, με πνεύμα νικητή, αποδεικνύει πως το όραμα και οι ιδέες του είναι υψηλής ποιότητας και αντέχουν στο χρόνο. Είμαι ένας πραγματικός θαυμαστής του Ότο, τρέφοντας βαθύ σεβασμό στον επαγγελματισμό του».

Χίτζφελντ: «Χαρισματική προσωπικότητα»

«Ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν πάντα μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είτε ως ομοσπονδιακός προπονητής είτε ως προπονητής συλλόγων, κατάφερνε να οδηγήσει τις ομάδες που αναλάμβανε στην κορυφή. Έχοντας περάσει κι εγώ προσωπικά από τις δύο αυτές θέσεις, γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές υποχρεώσεις των ρόλων αυτών.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος ξαφνιάστηκε όταν ο Ότο Ρεχάγκελ αποφάσισε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας. Κάποιοι ίσως να σκέφτηκαν ότι το κίνητρό του ήταν απλώς χρηματικό, καθώς πλησίαζε προς το τέλος της καριέρας του. Προσωπικά, ήξερα από την πρώτη στιγμή πως ήταν ακόμα διψασμένος για επιτυχία. Πριν από το EURO 2004, απέδειξε για μία ακόμα φορά το προπονητικό του ταλέντο. Κατάφερε να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το δυναμικό των Ελλήνων παικτών, δημιουργώντας μια απολύτως ανταγωνιστική ομάδα. Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία στην ιστορία της Ελλάδας και της ελληνικής ομοσπονδίας, ήταν πλέον γεγονός
».

Φαν Μαρβάικ: «Ένα τεράστιο επίτευγμα»

«Σέβομαι πολύ την προπονητική καριέρα του Ότο Ρεχάγκελ. Τον παρακολουθώ από τότε που ήταν στον πάγκο της Βέρντερ Βρέμης, της Καϊζερσλάουτερν και αργότερα της Μπάγερν Μονάχου. Με όλες αυτές τις ομάδες γνώρισε μεγάλη επιτυχία, γεγονός που μαρτυρά πολλά για τις ικανότητές του ως προπονητής. Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Εθνική Ελλάδας αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα. Ο Ότο Ρεχάγκελ είναι ένας πραγματικός επαγγελματίας, αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας πολύ καλός άνθρωπος».

Τραπατόνι: «Είναι πηγή έμπνευσης»

«Το επίτευγμα του Ότο Ρεχάγκελ να κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Εθνική Ελλάδας αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα μικρότερα έθνη. Αποδείχτηκε περίτρανα πως η καλή οργάνωση, η προσοχή στη λεπτομέρεια και το ομαδικό πνεύμα είναι οι καταλύτες τις επιτυχίας. Σέβομαι απεριόριστα τον Ότο ως άνθρωπο και θα θυμάμαι πάντα τα χρόνια που ήμασταν αντίπαλοι στη Γερμανία. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ό,τι καλύτερο για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Χίντινκ: «Κέρδισε το θαυμασμό όλων»

«Ο Ότο Ρεχάγκελ υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους προπονητές της Μπουντεσλίγκα. Αργότερα, κέρδισε τον θαυμασμό όλων με τη μακρόχρονη παρουσία του σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το οπαδικό πνεύμα είναι τόσο υψηλό. Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Ελλάδας, οφείλεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στο όραμα του, αλλά και στην ικανότητά του να αξιοποιεί σωστά τους παίκτες του και να αξιολογεί τον αντίπαλο. Όσες φορές τον συνάντησα προσωπικά, κατάλαβα πως πρόκειται για έναν ζεστό άνθρωπο».

Πραντέλι: «Είναι σημείο αναφοράς»

«Η προπονητική καριέρα του Ότο Ρεχάγκελ μιλά από μόνη της. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές ποδοσφαίρου και κυνηγούς ταλέντων της τελευταίας 25ετίας. Η κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης στο τιμόνι της ελληνικής ομάδας αποδεικνύει πλήρως την αξία του. Οι γνώσεις του Ρεχάγκελ αποτελούν ένα πάντρεμα τεχνικών και τακτικών δεξιοτήτων, κάνοντας το προπονητικό του στυλ απόλυτα αποδοτικό και επιτυχημένο. Το έπος του 2004 παραμένει η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, ενώ παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους προπονητές παγκοσμίως».

Γιόακιμ Λεβ: «Τεράστια προσφορά»

«Ότο, σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στη μέλλουσα πορεία σου και θέλω να σου δώσω τα συγχαρητήριά μου για όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Όχι μόνο στις ομάδες της Γερμανίας, αλλά ιδιαίτερα για αυτό που κατάφερες με την Εθνική Ελλάδος. Αξίζεις διπλά συγχαρητήρια γιατί κατάφερες να κάνεις την ομάδα αυτή Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πρόκειται για μια τεράστια προσφορά. Ασφαλώς έχεις κάνει πάρα πολλά και για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Σε εκτιμώ πάρα πολύ, ως προπονητή και βεβαίως ως άνθρωπο. Ήσουν πάντα δίκαιος και σωστός με τους ποδοσφαιριστές και αυτό είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο, Ότο και ελπίζω να τα πούμε σύντομα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x