Stoiximan Super League

Ο Πόνσε τον… χαβά του και η ΑΕΚ τη δουλειά της!

Με τον Πόνσε να συνεχίζει «καυτός» από το… Περιστέρι με δύο ακόμα γκολ, η ΑΕΚ (εντυπωσιακή στο α' μέρος, έριξε ταχύτητα στο β') νίκησε 3-0 τον ΟΦΗ και πάτησε κορυφή. Γκολ και από τον Φαν Βέερτ.

Στην κορυφή με «καυτό» Πόνσε η ΑΕΚ και... περιμένει.

Οι νταμπλούχοι επικράτησαν 3-0 υποδεχόμενοι στην OPAP Arena τον ΟΦΗ στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής. Έτσι, έκαναν τη... δουλειά τους, ανέβηκαν στην πρώτη θέση (45β.) και στο +1 από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, οι οποίοι κοντράρονται στην Τούμπα στις 20:30. Την ίδια στιγμή, ο «δικέφαλος» ολόκληρωσε αήττητος έναν... άτυπο γύρο, έχοντας χάσει για πρώτη και τελευταία φορά (μοναδική ομάδα με μία ήττα στη Λίγκα) για το πρωτάθλημα στην Κρήτη.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την «Ένωση» -η οποία ήταν εντυπωσιακή στο α' μέρος, ρίχνοντας στροφές στο β'- ο Αργεντινός φορ. Ο 26χρονος άσος έχοντας πάρει αυτοπεποίθηση από το χατ-τρικ της περασμένης αγωνιστικής κόντρα στον Ατρόμητο, πέτυχε ακόμα δύο γκολ (28' και στο 67' από εξαιρετική μπαλιά του Στάνκοβιτς), αμφότερα με το αριστερό, φτάνοντας τα επτά μέσα στη σεζόν. Στο 85' ο Πόνσε έδωσε τη θέση του στον Φαν Βέερτ, ο οποίος στις καθυστερήσεις (90'+6') έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα.

Πολύ καλό παιχνίδι από τον Ραντόνια. Ο 22χρονος Βόσνιος ξεκίνησε για δεύτερη φορά βασικός με τους «κιτρινόμαυρους» σε επίπεδο πρωταθλήματος και πρώτη μετά τις 7 Φεβρουαρίου 2021 σε ένα παιχνίδι με τον Άρη, με την εικόνα του να είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα.

Στους 20 βαθμούς παρέμεινε ο 10ος ΟΦΗ, ο οποίος πλέον επικεντρώνεται στη ρεβάνς με τον Παναιτωλικό για το Κύπελλο Ελλάδος, την προσεχή Τετάρτη (31/1).



Στο... μυαλό των κόουτς:

Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ με σύστημα 4-4-1-1, αρχίζοντας τον Νέναντ Ραντόνια στο δεξί άκρο της άμυνας. Στην εστία, λοιπόν, ήταν ο Στάνκοβιτς, αριστερό μπακ ο Πήλιος, με τους Βίντα και Κάλενς στο κέντρο της άμυνας. Δίδυμο στα χαφ του άξονα οι Γιόνσον και Πινέδα, με τον Άμραμπατ να αρχίζει στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής, τον Γκατσίνοβιτς στο αριστερό και τον Τσούμπερ να κινείται πίσω από τον Πόνσε στην επίθεση.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τα υπόλοιπες απουσίες της, εκτός για την ΑΕΚ έμεινε και ο Σιμάνσκι που θα λείψει για τις επόμενες 4-6 εβδομάδες (ενδέχεται να επιστρέψει και νωρίτερα).

Από την άλλη, ο Πέπε Μελ επέλεξε το 4-2-3-1 για τον ΟΦΗ. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σωτηρίου, με τους Λάρσον, Λαμπρόπουλο, Μπρεσάν και Θοράριρσον να αποτελούν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Δίδυμο στα χαφ οι Γκλάζερ και Γκαγιέγκος, με τον Μπάκιτς μπροστά τους σε πιο ελεύθερο ρόλο. Στο δεξί άκρο της επίθεσης ο Μπακού, στο αριστερό ο Αμπάντα και στην κορυφή ο Φελίπε.

Το ματς:

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ρυθμό και ένταση. Στα πρώτα λεπτά οι φιλοξενούμενοι έδειξαν διάθεση να κρατήσουν μπάλα, ωστόσο πολύ γρήγορα οι «κιτρινόμαυροι» ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πίεζε, κλασικά, ψηλά αρχίζοντας να φτιάχνει γρήγορα τις πρώτες της στιγμές, όπως εκείνη με τον Γκατσίνοβιτς στο 4'.

Πολύ γρήγορα η ΑΕΚ άρχισε να βάζει στο παιχνίδι της τις στατικές φάσεις και συγκεκριμένα τα κόρνερ. Είχε μαζεμένες τέτοιες φάσεις που, παρότι ανήκουν στο ρεπερτόριο της, δεν τις αξιοποιούσε σήμερα.

Ο Ραντόνια συνέκλινε αρκετές φορές στον άξονα δημιουργώντας υπεραριθμία, όπως στο 7' όπου ο Πινέδα του πέρασε λίγο πιο δυνατά την μπάλα με έξυπνο τσίμπημα.

Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ κρατούσε τον ΟΦΗ μακριά από τα καρέ της. Και όταν χρειάστηκε, στο 15', ο Κάλενς ήταν εκείνος που έβαλε καταλυτικό «στοπ» με ωραίο τάκλιν στον Φελίπε.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, η «Ένωση» άρχισε να πνίγει τους «ασπρόμαυρους».

Στο 18' η φάση διαρκείας ολοκληρώθηκε με σουτ στην κίνηση του Πινέδα από το ύψος της μεγάλης περιοχής που κόντραρε. Ενώ στο 21' η ΑΕΚ δημιούργησε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της μέχρι εκείνο το σημείο, με τον Άμραμπατ να σεντράρει ωραία από δεξιά, τον Πόνσε να πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα και κεφαλιά, αλλά τον Σωτηρίου να διώχνει με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο σε κόρνερ. Γενικότερα, ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων κράτησε σε αρκετές περιπτώσεις «ζωντανή» την ομάδα του.



Δύο νέες ευκαιρίες για την ΑΕΚ με Πόνσε, στο 24' και στο 26', για να φτάσουμε στο 28' και τη φάση του 1-0: Ο Πήλιος έκλεψε -καταλυτικά- έξω από την περιοχή της ΑΕΚ και έβγαλε σε αντεπίθεση την ομάδα του. Η «Ένωση» ξεδιπλώθηκε εξαιρετικά στην κόντρα, με τον Γκατσίνοβιτς να περνά στον Τσούμπερ, εκείνος να μαζεύει τρεις παίκτες πάνω του και να ελευθερώνει υπέροχα σε θέση μέσα δεξιά στον Πόνσε, ο οποίος χωρίς να το σκεφτεί εκτέλεσε με το αριστερό στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. Εξαιρετική ενέργεια σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο από την αρχή ως το φινάλε. Η φάση εξετάστηκε για φάουλ του αριστερού μπακ του «δικεφάλου» στην αρχή της φάσης, όμως διαπιστώθηκε ορθώς ότι το κόψιμο ήταν καθαρό.



Η ΑΕΚ βρήκε το γκολ που δικαιούτο και στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους έφτιαξε ακόμα περισσότερες φάσεις για να βρει και δεύτερο. Οι ευκαιρίες των Άμραμπατ (35'), Τσούμπερ (37') ενδεικτικές, όπως και οι… άλλες τόσες και περισσότερες του δραστήριου Γκατσίνοβιτς (38', 40' και 41'). Έτσι, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 1-0, που σε μεγάλο βαθμό αδικούσε τους «κιτρινόμαυρους».



Μία αλλαγή με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, με τον Ριέρα να περνά στη θέση του Αμπάντα. Οι Κρητικοί επέστρεψαν πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο, όντας πολύ δραστήριοι.

Εάν και η ΑΕΚ έφτιαξε γρήγορα δύο ακόμα στιγμές, με τα σουτ των Τσούμπερ (51') και Κάλενς (52'), ο ΟΦΗ έδειχνε αποφασισμένος να μην παρατήσει το παιχνίδι. Στο 54', άλλωστε, δημιούργησε τη μεγαλύτερή του στιγμή στο παιχνίδι μέχρι εκείνο το σημείο, με τον Θοράρινσον να κάνει το γύρισμα από τα αριστερά, τον Φελίπε να πιάνει την προβολή και τον Στάνκοβιτς να δείχνει τα αντανακλαστικά του.



Ο ΟΦΗ πατούσε καλά, με την ΑΕΚ να μην παρουσιάζει την εικόνα του πρώτου μέρους. Ωστόσο, η ποιότητα του «δικεφάλου», που είχε προειδοποιήσει στο 61' με τον Γκατσίνοβιτς, μίλησε εκ νέου, με τους «κιτρινόμαυρους» να βρίσκουν και δεύτερο γκολ στο 67', με πρωταγωνιστή εκ νέου τον Πόνσε, αλλά και τον... Στάνκοβιτς: Εξαιρετικό διώξιμο-πάσα του Αυστριακού πορτιέρε, βρήκε τον Πόνσε έξω από την περιοχή του ΟΦΗ. Ο Αργεντινός φορ νικήθηκε αρχικά από τον Σωτηρίου (έδιωξε με το στήθος όντας στο όριο της περιοχής του), ωστόσο ο 26χρονος άσος πήρε το «ριμπάουντ» και... κρέμασε δύο αμυντικούς, στέλντοντας την μπάλα στα δίχτυα.







Εν συνεχεία ακολούθησαν μαζεμένες αλλαγές και ελάχιστες φάσεις. Μέχρι να μπούμε στην τελική ευθεία. Εκεί όπου ο ΟΦΗ απείλησε δις στο 86' με Ντίκο και Γκαγιέγκος, ενώ στο 87' διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι από τον Βίντα χωρίς να τον δικαιώνει το ριπλέι.

Στο 90'+2' δόθηκε πέναλτι για την ΑΕΚ σε μονομαχία του Μεγιάδο στον Ελίασον, απόφαση πουσωστά πάρθηκε πίσω μετά από εξέταση στο VAR. Παρόλα αυτά, η «Ένωση» πέτυχε τελικά και τρίτο γκολ, καθώς στο 90'+6' ο Λαμπρόπουλος δεν υπολόγισε καλά, ο νεοεισελθών Φαν Βέερτ πίεσε και έκλεψε την μπάλα, πλασάροντας εύστοχα για να διαμορφώσει το τελικό σκορ.





Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης.


Η σφυρίχτρα: Η φάση του 1-0 εξετάστηκε για φάουλ του Πήλιου στο ξεκίνημα, ωστόσο ο αριστερός μπακ της ΑΕΚ έχει κόψει καθαρά. Στο 87' οι Κρητικοί φώναξαν για χέρι του Βίντα και πέναλτι, χωρίς όμως να τους δικαιώνει το ριπλέι. Η μπάλα έχει βρει στον ώμο προς στήθος και στο γόνατο του Κροάτη στόπερ. Στις καθυστερήσεις, ύστερα από εξέταση στο VAR πάρθηκε πίσω η απόφαση για πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, ορθώς καθώς ο Ελίασον ήταν εκείνος που πάτησε τον Μεγιάδο. Με άλλα λόγια, σε τελική ανάλυση όλες οι κρίσιμες αποφάσεις ήταν σωστές.

MVP: Με δύο γκολ, ύστερα από τα τρία της προηγούμενης αγωνιστικής, δεν γίνεται να μην πάει η διάκριση στον Πόνσε, ο οποίος «φωνάζει» ότι είναι εδώ για την ΑΕΚ!

Πολύ καλή εμφάνιση από τον Ραντόνια στην πρώτη του φετινή συμμετοχή στο βασικό σχήμα (και δεύτερη γενικότερα σε επίπεδο πρωταθλήματος με τη φανέλα του «δικεφάλου»). Ξεχώρισαν και άλλοι παίκτες, μεταξύ αυτών και ο Στάνκοβιτς, ο οποίος και έδειξε τα αντανακλαστικά του στη μία μεγάλη ευκαιρία που είχε στο ματς ο ΟΦΗ και δημιούργησε και το δεύτερο τέρμα που «κλείδωσε» τη νίκη για την «Ένωση».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Ραντόνια, Βίντα, Κάλενς, Πήλιος – Άμραμπατ (74' Ελίασον), Γιόνσον, Πινέδα (74' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (74' Φερνάντες) – Τσούμπερ (74' Αραούχο), Πόνσε (85' Φαν Βέερτ).

ΟΦΗ (Πέπε Μελ): Σωτηρίου – Λάρσον, Λαμπρόπουλος, Μπρεσάν, Θοράρινσον – Γκλάζερ (77' Μεγιάδο), Γκαγιέγκος – Μπακού (65' Ντίκο), Μπάκιτς, Αμπάντα (46' Ριέρα) – Φελίπε (73' Θεοδοσουλάκης).

Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου
Α' Βοηθός: Τρύφωνας Πετρόπουλος
Β' Βοηθός: Ανδρέας Μεϊντανάς
4ος διαιτητής: Αλέξανδρος Κατσικόγιαννης
VAR: Βασίλειος Φωτιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x