Γιώργος Χελάκης

Προσοχή, εκπέμπει ηλεκτρισμό ο Σπορ FM!

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τα γενέθλια του ΣΠΟΡ FM που εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου του 1996. Πριν από 17 ολόκληρα χρόνια.

Ανέκαθεν είχα χαλαρή σχέση με τις επετείους. Κυρίως μου θυμίζουν ότι πέρασαν τα χρόνια και ο ήλιος έχει πάρει πορεία προς τη δύση…

Η μόνη επέτειος που δεν μου ξυπνά ανάλογες διαπιστώσεις είναι αυτή του Σπορ FM. Συμβαίνει γιατί ο Σπορ FM δεν είναι κάτι που πέρασε και καταχωρήθηκε στις αναμνήσεις. Δεκαεφτά χρόνια μετά είναι μια ζωντανή κατάσταση. Ζει, «αναπνέει» και πρωταγωνιστεί.

Σε μεγάλο βαθμό διατηρεί την ίδια αφέλεια, κάνει τα ίδια λάθη, εμφανίζει τον ερασιτεχνισμό των πρώτων ημερών. Είναι απαράλλαχτος στα βασικά χαρακτηριστικά του. Παραμένει νεανικός και κεφάτος παρά τις γνωστές επιβαρύνσεις στην κοινωνία, στον καθένα και καθεμιά από μας.

Πολλοί ρωτούν αν υπάρχει κάποια συνταγή για όλα αυτά. Προφανώς δεν υπάρχει. Διαφορετικά κάποιοι θα την είχαν αντιγράψει. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχουν αντιγραφεί ραδιοφωνικά μοντέλα και οι αντιγραφείς έχουν μεγαλουργήσει εις βάρος των πρωτοτύπων.

Να αντιγράψεις τον αυθορμητισμό, την καλή παρέα και τον ηλεκτρισμό που δημιουργείται ανάμεσα στον παραγωγό και τον ακροατή, δεν γίνεται.
Αυτός ο ηλεκτρισμός είναι που κρατάει τον Σπορ FM τόσο ψηλά για τόσα χρόνια.

Η άνεση που έχει ο ακροατής να συμμετέχει, να μας κριτικάρει ακόμα και να μας στείλει στο διάολο.

Προσοχή τώρα: Το ραδιόφωνο με στυλ αθλητικό εξακολουθεί να έχει στη συχνότητα του ακροατές από το 1996. Όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις το κοινό του ανανεώνεται συνεχώς χωρίς να αλλάζει σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος ηλικίας των ακροατών, το επίπεδο μόρφωσης, τα γενικότερα ενδιαφέροντα τους. Είναι εντυπωσιακό…

Και κάτι ακόμα: Ο Σπορ FM μακροημερεύει γιατί δεν έχει κλειστά τα αυτιά του σε ό,τι απασχολεί και προβληματίζει τους ακροατές του. Ακούει, μεταφέρει, παίρνει θέση επιβραβεύει και καυτηριάζει.

Ποτέ δεν απευθυνθήκαμε σ’ αυτούς που αντιλαμβάνονται την μπάλα σαν το "α" και το "ω" της ζωής τους. Δεν κολακεύσαμε τον φανατισμό και την μονομέρεια. Λάθη κάναμε, θα κάνουμε κι άλλα. Ορισμένες φορές «συλλαμβανόμαστε» μεροληπτικοί, άλλες μονομερείς ίσως και εμπαθείς σε πρόσωπα ή καταστάσεις. Υποφέρουμε όταν οι ακροατές κάνουν δικές προθέσεων και προσπαθούν να βρουν κάτι ύποπτο στις αποστροφές των λόγων μας.

Συμβαίνουν αυτά σε περιόδους τόσο μεγάλης κρίσης όπου όλοι στρέφονται εναντίον όλων για το κακό που τους βρήκε…

Η κρίση δεν αφήνει κανέναν αλώβητο ούτε τον Σπορ FM ούτε όσους συμμετέχουμε σ’ αυτόν. Δοκιμάζει τις αντοχές μας και τις μεταξύ μας σχέσεις. Ωστόσο όλοι και όλες εμφανίζουμε μεγάλη ανθεκτικότητα. Γιατί είμαστε σαν τους ακροατές μας. Είναι ζήτημα ηλεκτρισμού. Παίρνουμε φόρα το πρωί με Θαναηλάκη – Τσαμόπουλο και τη βγάζουμε καθαρή μέχρι το άλλο πρωί με Λαζαρίδη – Μαχαίρα.

Φαντάζομαι άλλοι, αρμοδιότεροι εμού, θα κάνουν προσωπικές αναφορές σε όσους κατέθεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη συμβολή τους στο δημιούργημα μας.

Γεροί να είμαστε και να το "κάψουμε" το 2016 στην εικοσαετία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x