Προτεινόμενα

Τηλεόραση και νέες τεχνολογίες: Μάθε όλα όσα πρέπει

Ανακάλυψε όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον κόσμο των νέων τηλεοράσεων.

Πέρα κάθε αμφιβολίας, η τηλεόραση αποτελεί εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν και τα smartphones έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια μια προέκταση του χεριού μας, οι TVs κατέχουν ακόμα επάξια τη θέση τους στα σπίτια μας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως ήταν λογικό άλλωστε, δεν τις άφησε ανέγγιχτες. Αντιθέτως, οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν καινοτόμες τεχνολογίες και λειτουργίες που έχουν αλλάξει μέχρι και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε μαζί τους. Ας εξερευνήσουμε όμως παρέα τον συναρπαστικό κόσμο της τηλεόρασης και των νέων τεχνολογιών τους.

Smart TVs

Η επιτομή της σύγχρονης τηλεόρασης ακούει στο όνομα Smart TV. Από τα ογκώδη εκείνα κουτιά που τα χτυπούσες ενίοτε για να πιάσεις σήμα, έχουμε περάσει στις έξυπνες τηλεοράσεις τις οποίες μπορείς να χειριστείς ακόμα και με τη φωνή σου!

Τι είναι όμως μια Smart TV; Χωρίς να μπούμε σε λεπτομερείς αναλύσεις, είναι η τηλεόραση που συνδέεται στο διαδίκτυο και προσφέρει μια σειρά από νέες δυνατότητες πέρα των όσων γνωρίζαμε από τους προκατόχους της. Οι έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν ενσωματωμένες εφαρμογές, συνδεσιμότητα Wi-Fi και δυνατότητα ροής περιεχομένου από διάφορες πλατφόρμες όπως το Netflix, το youtube, το Apple Tv κ.α.

Όπως σου είπαμε και πιο πριν, αρκετές Smart TVs είναι εξοπλισμένες και με τεχνολογία φωνητικής αναγνώρισης. Με απλά λόγια, εσύ δίνεις προφορά τις εντολές και οι τηλεόρασή σου τις εκτελεί. Ακόμη, έχοντας μια smart τηλεόραση μπορείς να κάνεις το λεγόμενο Screen Mirroring. Δηλαδή να μεταφέρεις αυτόματα όσα βλέπεις στο κινητό σου στην οθόνη της Smart TV σου. Από βίντεο και φωτογραφίες μέχρι και παιχνίδια, μπορείς να δεις τα πάντα σε μεγαλύτερη οθόνη!



Ανάλυση και τεχνολογίες προβολής εικόνας

Η επιδίωξη της καλύτερης ποιότητας εικόνας είναι μια συνεχής «μάχη» στον κόσμο της τηλεόρασης. Πλέον, το 4K Ultra HD έχει γίνει το νέο πρότυπο. Αφήνουμε λίγο απ’ έξω τις 8Κ ΤVs καθώς ακόμη δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός περιεχομένου που να γυρίζεται σε τόσο υψηλή ανάλυση. Τι είναι όμως το 4K Ultra HD; Προσφέρει ανάλυση 3840x2160 pixel, που είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από το Full HD (1080p). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ευκρινείς εικόνες, πιο ζωντανά χρώματα και μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες προβολής εικόνας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο κύριοι εκπρόσωποι. Μιλάμε για τις LED και τις OLED TVs. Οι τηλεοράσεις LED χρησιμοποιούν μια σειρά από LED για να παρέχουν οπίσθιο φωτισμό στην οθόνη. Είναι ενεργειακά αποδοτικές και προσφέρουν εξαιρετική φωτεινότητα. Οι τηλεοράσεις OLED χρησιμοποιούν οργανικές ενώσεις που εκπέμπουν φως όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Προσφέρουν ανώτερες αναλογίες αντίθεσης και βαθύτερο μαύρο. Είναι πιο λεπτές και μπορούν να είναι ευέλικτες, επιτρέποντας σε μια οθόνη τις καμπύλες.



Ήχος και συνδεσιμότητα

Αν και ίσως να πιστεύεις ότι μια τηλεόραση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς ένα εξωτερικό σύστημα ήχου, υπάρχει πληθώρα μοντέλων στην αγορά που διαθέτουν υψηλής ποιότητας ήχο από το εργοστάσιο. Θα βρεις ενσωματωμένα προηγμένα συστήματα ήχου που θα σε καλύψουν πλήρως και έτσι δεν θα χρειαστεί να προβείς στην αγορά εξωτερικών ηχείων. Βέβαια, για μια καθηλωτική εμπειρία ήχου θα χρειαστείς soundbars και εξωτερικά ηχεία. Αυτό εάν θέλεις να στήσεις στο σπίτι σου μια κινηματογραφική εμπειρία θέασης.

Πλέον, οι διάφορες θύρες στην TV σου θα σου είναι πιο χρήσιμες από πότε. Σιγουρέψου ότι υπάρχουν θύρες HDMI για τη σύνδεση διαφόρων συσκευών, όπως κονσόλες παιχνιδιών και συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray. Μην αμελήσεις να κοιτάξεις και για θύρες USB



Gaming εμπειρία

Εάν είσαι gamer, τότε μια τηλεόραση με σύγχρονες τεχνολογίες είναι αυτό που ψάχνεις. Οι τηλεοράσεις με χαμηλή καθυστέρηση εισόδου είναι must have, καθώς μειώνουν την καθυστέρηση μεταξύ των ενεργειών σου στο παιχνίδι και αυτού που βλέπεις στην οθόνη. Επίσης, η τεχνολογία VRR συγχρονίζει τον ρυθμό ανανέωσης της τηλεόρασης με την κονσόλα παιχνιδιών, κάτι το οποίο με απλά λόγια σημαίνει καλύτερη gaming εμπειρία.

Τέλος, μην ξεχνάς να παρακολουθείς τις εξελίξεις στον χώρο των TVs όταν μάλιστα σκοπεύεις να αποκτήσεις καινούργια. Εξερεύνησε τις τεχνολογίες, ζύγισε τις επιλογές σου και διάλεξε ανάλογα με το budget και τις ανάγκες σου.

Καλή θέαση!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x