Επικαιρότητα

Πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο ο καμικάζι που ανατινάχτηκε στο Ιράκ

Το 2004 που επέστρεψε από το Γκουαντάναμο στη Βρετανία ο τζιχαντιστής υποβλήθηκε σε σύντομη ανάκριση από τις βρετανικές αρχές και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Νέα ερωτήματα για την ικανότητα των αρχών ασφαλείας, να εντοπίζουν εν δυνάμει τρομοκράτες, προκύπτουν, μετά την αποκάλυψη της είδησης, ότι ο βομβιστής που διέπραξε αυτήν την εβδομάδα επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ, είναι πρώην κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο, που ελευθερώθηκε το 2004, με βρετανική συμβολή.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής που ανατινάχθηκε σε βάση του ιρακινού στρατού νοτιοδυτικά της Μοσούλης ήταν ο Βρετανός τζιχαντιστής Τζάμαλ Αλ Χάριθ, ο οποίος γεννήθηκε με το όνομα Ρόναλντ Φίντλερ.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τζιχαντιστικών ιστοτόπων, το SITE, αναδημοσίευσε τη Δευτέρα φωτογραφία του άνδρα την οποία είχε νωρίτερα δημοσιεύσει το ΙΚ. Στην φωτογραφία αυτή ο άνδρας χαμογελάει και φοράει στολή παραλλαγής.

Ο Βρετανός είχε φυλακιστεί από το 2002 έως το 2004 στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο, όπως δήλωσε ο αδελφός του Λίον Τζέιμσον στους Times. «Είναι αυτός, αναγνωρίζω το χαμόγελό του. Αν είναι αλήθεια, έχασα έναν αδελφό», δήλωσε επίσης στην εφημερίδα.

Καταγόταν από την Τζαμάικα και είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Αρχικά, φυλακίστηκε στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν επειδή είχε βρετανικό διαβατήριο.

Μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, συνελήφθη από τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν και στάθηκε στην φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες του, βασανίστηκε και υπέστη εξευτελιστική συμπεριφορά.

Το 2004 που επέστρεψε από το Γκουαντάναμο στη Βρετανία, υποβλήθηκε σε σύντομη ανάκριση από τις βρετανικές αρχές και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στη συνέχεια πήγε στην Τουρκία από όπου πέρασε στο έδαφος της Συρίας τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέχεια το 2015 πήγε στη Συρία και η σύζυγός του Σούκι Μπέγκαμ μαζί με τα πέντε τους παιδιά, λέγοντας ότι ήθελε να πείσει τον σύζυγό της να εγκαταλείψει το Ισλαμικό Κράτος. Η ίδια η Σούκι δήλωσε στο Channel 4 ότι αφού βρήκε τον σύζυγό της δεν της επέτρεψαν να εγκαταλείψει την περιοχή που βρισκόταν και ο άντρας της και ότι η ίδια είχε καταφέρει να δραπετεύσει.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x