Χρήστος Ρομπόλης

Η Εθνική δίνει για certificat

Η πρεμιέρα με την Ισλανδία δεν ήταν καν πρόχειρο διαγώνισμα. Η αναμέτρηση με τη Γαλλία, ωστόσο, είναι πραγματικές εξετάσεις για την Εθνική και το πού βαδίζει. Γράφει από το Ελσίνκι ο Χρήστος Ρομπόλης.

Η γαλλική γλώσσα προσφέρει αρκετές δανεικές λέξεις στην πλουσιότερη δική μας για να περιγράψουμε ακριβώς τη σημασία του ραντεβού με τη Γαλλία το Σάββατο.

Η Εθνική θα βρεθεί βιζαβί με τους τρικολόρ σε ένα ακόμη μπρα-ντε-φερ σε μεγάλη διοργάνωση. Το τι θα γράψει στο τέλος το ταμπλό μπορεί να μην καθορίζει τη μοίρα κανενός στο τουρνουά, αλλά ενδεχόμενη νίκη θα δώσει αέρα γκανιάν, ενώ πιθανή ήττα μπορεί να επιφέρει ακόμη και κλακάζ. Δύσκολα όμως να μετατρέψει το ταξίδι στο Ελσίνκι σε αλέ ρετούρ, αφού το μπον βουαγιάζ στην Κωνσταντινούπολη δύσκολα χάνεται.

Για την επίσημη αγαπημένη το πρώτο αυτό βιράζ στο Ευρωμπάσκετ φαντάζει… εξετάσεις για σερτιφικά. Η πρεμιέρα με τη νουβέλ βαγκ της διοργάνωσης δεν έμοιαζε με κάτι περισσότερο από πρωινό με κρουασάν ή έστω απεριτίφ. Οι ντεμι-ψηλοί Ισλανδοί δεν προσφέρονταν για ασφαλή συμπεράσματα, πέρα από το κλατάρισμα στο δεύτερο δεκάλεπτο που έδωσε τροφή για σκέψη και δουλειά στο προπονητικό τιμ για ρετούς ή έστω μακιγιάζ πριν τα δύσκολα.

Οι Γάλλοι μπορεί να μην έχουν έρθει στο Ελσίνκι με ολόκληρη ανφάν-γκατέ του μπάσκετ τους, αφού ατραξιόν όπως οι Πάρκερ, Μπατούμ και Γκομπέρ απουσιάζουν, αλλά η βερσιόν της ομάδας που επέλεξε ο Βενσάν Κολέ δε είναι καθόλου «ντεκαφεϊνέ». Ντε Κολό και Φουρνιέ είναι τα δύο μοτέρ της ομάδας, ικανά να φτάσουν στο αντίπαλο καλάθι με ζιγκ ζαγκ και να σκοράρουν σαν ζογκλέρ, αλλά και να απειλήσουν με μία αστείρευτη γκάμα τρόπων. Οι κασκαντέρ τους, δίχως να είναι φυσικά μπανάλ, δεν είναι ανάλογα ποιοτικοί και γι’ αυτό οι δύο σταρ της γαλλικής περιφέρειας παίζουν μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ τους. Όσο χαμηλότερα γράψει το δικό τους κοντέρ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του… σουξέ για την Εθνική. Ο Ντιαό στα 35 του μπορεί να μοιάζει πως το’ χει ρίξει στις μους σοκολά και κρεμ καραμελέ, αλλά είναι το αμορτισέρ και ντιστιμπριτέρ της ομάδας. Οι ψηλοί δεν είναι για πολλά εφέ μήτε φαντεζί, αλλά φτάνουν τόσο ψηλά λες και χρησιμοποιούν ασανσέρ. Μη σας ξεγελά η περίεργη περμανάντ του αφάνα Λαμπεϊρί, καθώς ίσως να είναι πιο χρήσιμος (αν κι όχι πιο ταλαντούχος) από τους πιο διαφημισμένους Σεραφέν, Λοβέρν και Πουαριέ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ελληνική άμυνα απαιτείται να είναι μπετόν αρμέ. Απαγορεύεται εμφάνιση καρμπόν με την Ισλανδία. Μακάρι, δε, να ζήσουμε σκηνές… ρετρό, τότε που οι Γάλλοι περνούσαν από το γκισέ σαν καλοί πελάτες, έστω και σε φινάλε γκραν γκινιόλ, όπως στον ημιτελικό του 2005.

Το Ευρωμπάσκετ για την Εθνική αρχίζει το Σάββατο. Κι αυτό δεν είναι κλισέ.

Allez les… μπλε, λοιπόν!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x