Χρήστος Ρομπόλης

Παναθηναϊκός: Τα πέντε… red flags της Μακάμπι

Ποια είναι τα πέντε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μακάμπι και να πάει στο Final 4.

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τη μεγάλη πρόκληση των playoffs της Ευρωλίγκας με τη Μακάμπι να αποτελεί την τελευταία… πίστα πριν το Final 4.

Οι Ισραηλινοί μπορεί να μην έχουν έδρα, αλλά αυτό ίσα-ίσα δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη φετινή τους πορεία, όπου έδωσαν μόνο ένα παιχνίδι στο Τελ Αβίβ και τα υπόλοιπα σε άδειο γήπεδο στο Βελιγράδι.

Ποια είναι τα πέντε σημεία στα οποία οι «πράσινοι» πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή για να τσεκάρουν το εισιτήριο για το Βερολίνο;

-Δύο παίκτες… όλη η ομάδα: Δεν είναι υπερβολή πως Γουέιντ Μπόλντγουιν και Λορέντζο Μπράουν είναι όλη η Μακάμπι και ο περιορισμός της δράσης τους θα φέρει τον Παναθηναϊκό πιο κοντά στο Final 4. Οι δυο τους διαχειρίζονται μαζί τις μισές κατοχές της ομάδας τους (49,4%), ενώ σκοράρουν ή δημιουργούν τους 56,4 από τους 88,5 πόντους των Ισραηλινών (63,7%). Οι δύο Αμερικανοί μοιράζονται το παρκέ για 21,1 λεπτά ανά αγώνα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα playoffs, συνεπώς η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί πάνω τους. Ο Τζέριαν Γκραντ, εφόσον είναι καλά, θα πρέπει να αντέξει (ενεργειακά αλλά και σε φθορά φάουλ) πολλά λεπτά στο παρκέ, αλλά δεν είναι απίθανο να χρειαστεί βοήθεια και από τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη.

Παναθηναϊκός: Τα πέντε… red flags της Μακάμπι

-Ο… τρίτος της παρέας: Φυσικά το παραπάνω είναι καθ’ υπερβολή. Η Μακάμπι έχει κι άλλους αξιόλογους παίκτες, με τον Μπόνζι Κόλσον να ξεχωρίζει. Ο Αμερικανός φόργουορντ στις δύο φετινές νίκες επί του Παναθηναϊκού ήταν καθοριστικός έχοντας συνολικά 35 πόντους με 9/16 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 8/8 βολές, καθώς επίσης 11 ριμπάουντ (4 εκ των οποίων επιθετικά) και 5 κλεψίματα, με την ομάδα του στο +26 όσο ήταν στο παρκέ. Ο συνδυασμός δύναμης, όγκου αλλά και απειλής από μακριά που προσφέρει στην ομάδα του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους «πράσινους» και δεν θα είναι έκπληξη να επιστρατευτεί αρκετά λεπτά πάνω του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Παναθηναϊκός: Τα πέντε… red flags της Μακάμπι

-Έλεγχος του ρυθμού: Ο Παναθηναϊκός βολεύεται πολύ περισσότερο σε χαμηλό ρυθμό σε σχέση με τη Μακάμπι και είναι φυσικό να θέλει να την εγκλωβίσει σε ένα σετ παιχνίδι, 5 vs 5, που τον εξυπηρετεί καλύτερα και θα χαλιναγωγήσει την αθλητικότητα των αντιπάλων. Οι Ισραηλινοί παίζουν στον υψηλότερο αριθμό κατοχών στην Ευρωλίγκα με 73,9 ανά αγώνα και αρέσκονται να σκοράρουν σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Ειδικότερα στα δύο φετινά ματς με τον Παναθηναϊκό η Μακάμπι πήρε συνολικά 30 πόντους από fast break. Μια οργανωμένη άμυνα, όπως αυτή των «πράσινων», που ήταν η δεύτερη καλύτερη στη φετινή Ευρωλίγκα πίσω μόνο από τη Ρεάλ (με παθητικό 109,2 πόντους ανά 100 κατοχές), μπορεί να προβληματίσει την ομάδα του λαού.

-Όχι έξτρα κατοχές: Αποτελεί προέκταση του παραπάνω… Για να ελέγξει ο Παναθηναϊκός τον ρυθμό θα πρέπει να αποφύγει τα χαμένα ριμπάουντ και τα λάθη. Οι «πράσινοι» στην regular season έπαιρναν το όχι ιδιαίτερα καλό 68,8% των αμυντικών ριμπάουντ που διεκδικούσαν, ενώ αντίστοιχα η Μακάμπι μάζευε το 32,3% (τρίτο ποσοστό στη λίγκα) των επιθετικών ριμπάουντ που ήταν διαθέσιμα, εκμεταλλευόμενη την αθλητικότητα που έχει με παίκτες όπως οι Νίμπο, Σόρκιν, Κόλσον και Γουέμπ. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός ήταν έκτος σε λάθη ανά αγώνα στην κανονική περίοδο με 12,7 και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για να μην προσφέρει την μπάλα στους αντιπάλους.

Παναθηναϊκός: Τα πέντε… red flags της Μακάμπι

-Πολλοί καλοί σουτέρ: Μπορεί ο Παναθηναϊκός να σουτάρει καλύτερα από τη Μακάμπι στα τρίποντα (38,1% έναντι 37,1%), ωστόσο η ομάδα του λαού είναι από τις πιο αποτελεσματικές από μακριά κι αυτό δεν είναι ένα βιαστικό συμπέρασμα μετά το εκπληκτικό 19/36 που είχε στο play in με την Μπασκόνια. Οι Ισραηλινοί επιχειρούν 24,2 τρίποντα ανά αγώνα και επτά παίκτες του ρόστερ εκτελούν με πάνω από 39%, ενώ ασφαλώς Κοέν (35,1%), Γουέμπ (34,6%) και Μπράουν (34%) δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Ουσιαστικά από όλο το ρόστερ μόνο ο Τζος Νίμπο δεν απειλεί πίσω από τα 6,75μ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x