Επικαιρότητα

Σοκάρει η «μαύρη λίστα» με τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν

Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τις δομές του κράτους ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε μια πρωτοφανή «εκκαθάριση» με σκοπό την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του τουρκικού κράτους σε όλα τα επίπεδα προχωρά ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για εκδιώξει και να απομακρύνει από τις θέσεις χιλιάδες υπαλλήλους σε διάφορους τομείς της κρατικής δομής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα. Πρόκειται για 36.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και 28.321 υπαλλήλους από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου του Βloomberg στην Τουρκία Benjamin Harvey, αν προστεθούν και αυτοί τότε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί ή έχουν απομακρυνθεί από τη δουλειά τους μετά το πραξικόπημα αγγίζει τους 59.644.




Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσήχθησαν πάνω από έξι χιλιάδες αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.



Πανεπιστήμια και ΜΜΕ στο στόχαστρο


Τελευταία θύματα της αυταρχικού παραληρήματος του «Σουλτάνου» η εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την Τρίτη το μεσημέρι την παραίτηση των 1.577 κοσμητόρων των πανεπιστημίων της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Λίγα μόλις λεπτά νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα.



Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχώρησε στην ακύρωση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το AP, η σχετική απόφαση έχει έναν βαθμό ασάφειας καθώς δεν κατονομάζει συγκεκριμένους σταθμούς και είναι ανοιχτό σε ερμηνεία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, 100 τούρκοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών επίσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς υπάρχουν υπάρχουν υποψίες για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.

Ακόμη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, 399 υπάλληλοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής παύθηκαν από τα καθήκοντά τους. Το ίδιο συνέβη και με 492 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.



Χωρίς προηγούμενο ο αριθμός των εκκαθαρίσεων

Σημειώνεται ότι η κρατική μηχανή της χώρας υφίσταται τις τελευταίες ημέρες ένα πρωτοφανές ξήλωμα, με απολύσεις σχεδόν 3.000 δικαστών και εισαγγελέων, αναγκαστική παύση 30 περιφερειαρχών, 47 νομαρχών και 500 επιθεωρητών και θέση σε αργία 8.777 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ αυτών 8.000 αστυνομικών. Παράλληλα 1.500 στελέχη του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών εκδιώθηκαν από τη θέση τους, με την υποψία ότι ενδεχομένως να είχαν επαφές με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις ένοπλες δυνάμεις έχουν απομακρυνθεί από τα πόστα τους 103 στρατηγοί και ναύαρχοι σε σύνολο 358. Εν ολίγοις, ένας στους τρεις υψηλόβαθμούς στρατιωτικούς απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τη θέση του, ενώ περίπου 9.000 στρατιωτικοί χαμηλότερων βαθμίδων απομακρύνθηκαν από τη θέση τους ή συνελήφθησαν.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Ν. Κουρτουλμούς, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων κατά των οποίων έχουν ασκηθεί νομικές διαδικασίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα ανέρχεται στους 9.322.



Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με διάταγμα του τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Γιλντιρίμ ανακλήθηκαν οι θερινές άδειες πάνω από 3 εκ. δημοσίων υπαλλήλων και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από την Τουρκία, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες θα πρέπει να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x