Γενικά

World Table Tennis For Health Festival: Η αγωνιστική παρουσία των Ελλήνων αθλητών

Όσοι αποκλείστηκαν στα γκρουπ πήγαν σε παιχνίδια «παρηγοριάς», πλην της Καστάνη που δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Οι αθλητές χαίρονται κάθε στιγμή τους στα αγωνιστικά τραπέζια, απολαμβάνουν γενικά την εμπειρία στο υπέροχο νησί της Κρήτης και το World Table Tennis For Health Festival συνεχίζεται σε ιδανικό κλίμα και με το πνεύμα, που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση. Στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου τα Παγκόσμια πρωταθλήματα για άτομα με Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ βγάζουν τον ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και παράλληλα υπενθυμίζουν τα οφέλη του αθλήματος στην αντιμετώπιση σοβαρών νευρολογικών ασθενειών. Περίπου 60 άνδρες και γυναίκες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους για το καθιερωμένο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον, μετέχουν στο μεγάλο event, που έχει τη χαρά και την τιμή να διοργανώνει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. υπό την αιγίδα και την εξουσιοδότηση του Ιδρύματος της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF Foundation). Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 05/11, ενώ απόψε τελειώνει στο Arina Beach Resort το Παγκόσμιο Συνέδριο για την υγεία, που είναι μέρος της διοργάνωσης και αναλύει επιστημονικά το πόσο σημαντική είναι για τους πάσχοντες η ενασχόληση με το πινγκ πονγκ. Τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν τη μικρότερη σημασία βέβαια, αλλά θα αναφέρουμε επιγραμματικά την έως τώρα παρουσία των Ελλήνων.

Σε δύο αγωνίσματα του πρωταθλήματος Πάρκινσον, σε απλό και διπλό, τα γαλανόλευκα χρώματα έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά. Στη Men's Singles Class 1 ο Παρασκευάς Δεσκουλίδης πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-8 και στη Men's Doubles Classes MD2-3 ο ίδιος αθλητής και ο Μανώλης Μαρκάκης αποκλείστηκαν σήμερα στον προημιτελικό γύρο. Επίσης στους αγώνες Πάρκινσον το διπλό μικτό και τη Mixed Doubles Classes XD2-3 η Ισιδώρα Βασιλείου και ο παρτενέρ της Χιλέλ Σεμέρ από το Ισραήλ διεκδικούν την 3η θέση σε ενιαίο γκρουπ. Πολύτιμη και ξεχωριστή φυσικά η εμπειρία για όλους τους Έλληνες, που πρώτη φορά παίρνουν μέρος σε τέτοιο πρωτάθλημα και φυσικά γνωρίζονται και ανταλλάσουν απόψεις με άτομα από ξένες χώρες. Στο πρωτάθλημα για το Αλτσχάιμερ πρωταγωνιστούν, έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες, καθώς υπάρχει μόνο μία συμμετοχή από το εξωτερικό.

Στο προπονητικό τιμ είναι επικεφαλής ο Πολυχρόνης Πολίτσης, ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος της ομάδας Πάρκινσον με σύμβαση με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Εθελοντικά βοηθούν ο Στέφανος Σπανάκης, ο Μιχάλης Μανιάς, κυρίως για τους αθλητές από την Κρήτη, καθώς και η Χριστίνα Αθανασοπούλου, η οποία είναι βοηθός του Πολίτση. Από την Παρασκευή βρίσκεται στο Ηράκλειο και τιμά τη διοργάνωση η Σουηδέζα πρόεδρος της ITTF Petra Sorling, που εδώ και λίγες ημέρες είναι και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC). Έχει καθημερινή συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή, τους επικεφαλής της διοίκησης της ελληνικής ομοσπονδίας και τον Αργεντινό διευθυντή του Ιδρύματος Leandro Olvech και δείχνει την απόλυτη ικανοποίησή της για την πορεία του WTT4HF.

Στους επίσημους, που δίνουν το «παρών» από την επιτραπέζια αντισφαίριση, είναι επίσης ο θρυλικός πρωταθλητής μας Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο πρώην πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ και νυν γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης.

Η πορεία των Ελλήνων συνοψίζεται ως εξής:

Στη Men's Singles Class 1 έγιναν 4 προκριματικά γκρουπ. Στο 2ο γκρουπ αγωνίστηκε ο Μανώλης Μαρκάκης και κατετάγη 3ος με μία νίκη 3-0. Είχε και Ασιάτη αντίπαλο, τον Κινέζο Λιου Σενγκπίνγκ.

Στο 3ο γκρουπ μετείχε ο Παρασκευάς Δεσκουλίδης και προκρίθηκε στα νοκ άουτ με τη 2η θέση. Επικράτησε 3-0 του Γάλλου Μπενάρ Ζαν Γκλοντ και νίκησε άνευ αγώνα με το ίδιο σκορ τον Γάλλο Ιν Γκεϊράρ. Στα προημιτελικά αποκλείστηκε με 3-0 σετ από τον Γάλλο Ρεμί Σαλαούν.

Στη Men's Singles Class 2 έγιναν 2 προκριματικά γκρουπ. Ο Νίκος Κουκουλάκης αγωνίστηκε στο 1ο και τερμάτισε στην 5η θέση χωρίς νίκη.

Στη Men's Singles Class 3 σχηματίστηκαν 3 γκρουπ των 5 αθλητών και είχαν από έναν Έλληνα αθλητή. Στο 1ο ο Απόστολος Αποστολάκος υπέστη 4 ήττες κι έμεινε 5ος.

Στο 2ο ο Ευάγγελος Γκόργκας βρέθηκε επίσης στην 5η θέση με 5 ήττες. Στο 3ο σετ ο Νίκος Ουσμέ πήρε την 4η θέση. Είχε θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Ράγιες Νατζί από τη Νότια Αφρική με 3-1 σετ κι από κει και πέρα σημείωσε 4 ήττες.

Στη Women's Singles Class 1 αγωνίστηκε στο 1ο γκρουπ η Ισιδώρα Βασιλείου και ήρθε 3η με 2 ήττες από Ευρωπαίες αθλήτριες.

Στο 2ο γκρουπ ήταν η Λυδία Ντε Λάτουρ και η Θεοδώρα Νικολάου. Αποκλείστηκαν με την 3η και την 4η θέση αντίστοιχα. Στον μεταξύ τους αγώνα επικράτησε η Ντε Λάτουρ με 3-2 σετ.

Στη Women's Singles Class 2 έγιναν 2 γκρουπ και η Βασιλική Καστάνη πήρε μέρος στο 1ο των 5 αθλητριών. Αντιμετωπίζοντας μόνο Ευρωπαίες αθλήτριες τερμάτισε τελευταία, πάντως τα δύο από τα παιχνίδια τα έχασε άνευ.

Όσοι αποκλείστηκαν στα γκρουπ πήγαν σε παιχνίδια «παρηγοριάς», πλην της Καστάνη που δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Στη Men's Doubles Classes MD2-3 έγιναν αρχικά 3 γκρουπ των ισάριθμων ζευγαριών. Στο 2ο γκρουπ οι Μανώλης Μαρκάκης/Παρασκευάς Δεσκουλίδης προκρίθηκαν ως 2οι με τη νίκη τους κόντρα στους Γάλλους Ζν Λουί Ντουφλού και Μπενάρ Ζαν Κλοντ με 3-0 σετ. Στα νοκ άουτ γνώρισαν την ήττα με 3-0 σετ από τους Ζουρί Ελντί/Χιλέλ Σεμέρ από το Ισραήλ.

Στις κατηγορίες Men's Doubles Classes MD4 και Men's Doubles Classes MD5-6, όπου σχηματίστηκε από ένας ενιαίος όμιλος, δεν μετείχε ελληνικό ζευγάρι. Όπως δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή και στη μοναδική κατηγορία του διπλού γυναικών, τη Women's Doubles Classes MD2-3-4.

Στο διπλό μικτό δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες. Στη Mixed Doubles Classes XD2-3 η Ισιδώρα Βασιλείου έκανε δίδυμο με τον Ισραηλινό Χιλέλ Σεμέρ. Στο ένα γκρουπ των 5 ζευγαριών επικράτησαν των Κεμάλ Κάρα/Αντρέα Χάφνερ από την Αυστρία με 3-0 σετ. Είχαν 2 ήττες από ευρωπαϊκά δίδυμα και προς το παρόν εμφανίζουν 4 βαθμούς. Αύριο Κυριακή, στην τελευταία αγωνιστική, διεκδικούν το χάλκινο μετάλλιο με αντιπάλους τους Μπράιαν Κάρσον/Τζόι Πολ από τη Σκωτία.

Στα 2 γκρουπ της Mixed Doubles Class XD4-5 δεν είχε εκπρόσωπο η Ελλάδα.

Στο πρωτάθλημα των ανδρών για τα άτομα με Αλτσχάιμερ έγινε ένας ενιαίος όμιλος με 4 Έλληνες αθλητές και έναν Βούλγαρο. Οι αγώνες τελειώνουν αύριο Κυριακή, ωστόσο με 3 νίκες ως τώρα έχει εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο ο Γιώργος Χαριτάκης. Επικράτησε του Γιάννη Μιχαλοδημητράκη με 3-2 σετ, του Βασίλη Παπαδόπουλου επίσης με 3-2 και του Ζαχαρία Τσαγκαράκη με 3-0 σετ. Ο Μιχαλοδημητράκης είναι 2ος με νίκες απέναντι στον Βέσελιν Νεντέλτσεφ με 3-0 και τον Παπαδόπουλο με 3-1 σετ. Στο φινάλε ο Χαριτάκης αντιμετωπίζει τον Βούλγαρο αθλητή, αλλά ακόμα κι αν χάσει και τον «πιάσει» στους 7 βαθμούς ο Μιχαλοδημητράκης τον ευνοεί η ισοβαθμία. Σε μία ακόμα ελληνική αναμέτρηση ο Παπαδόπουλος νίκησε τον Τσαγκαράκη με 3-0 σετ.

Στο πρωτάθλημα των γυναικών για τα άτομα με Αλτσχάιμερ έγινε επίσης ένας όμιλος με 4 Ελληνίδες. Την 1η θέση κατέκτησε αήττητη η Κατερίνα Καλλέργη. Κατέβαλλε τη Ζαφειρένια Δασκαλάκη και την Κλειώ Ριγάκη με 3-1 σετ και τη Ζαφείρα Τζάκου με 3-2. Τη 2η θέση κατέκτησε η Τζάκου επικρατώντας με 3-0 των Ριγάκη και Δασκαλάκη. Την 3η θέση πήρε η Ριγάκη όταν έκαμψε τη Δασκαλάκη με 3-0 σετ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x