F1

Την Κυριακή το ουγγρικό grand prix

Το ενδέκατο grand prix της σεζόν θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Ουγγαρία.

Το τελευταίο grand prix πριν την καλοκαιρινή διακοπή θα διεξαχθεί στην πίστα του Ουγγαρόρινγκ την Κυριακή, 30 Ιουλίου.

Ως «Μονακό χωρίς μπαριέρες» χαρακτηρίζεται από πολλούς η πίστα του Ουγγαρόρινγκ, λόγω των πολλών κοινών χαρακτηριστικών που έχει με έναν αγώνα σε δημόσιο δρόμο. Το στενό οδόστρωμα, οι κλειστές στροφές η χαμηλή πρόσφυση και ο μέτριος ρυθμός αγώνα είναι τέτοια χαρακτηριστικά, τα οποία κάνουν το προσπέρασμα να φαίνεται πολύ δύσκολο για τα μονοθέσια. Αυτή η ιδιαιτερότητα θα κάνει αυτομάτως τον πιλότο που θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση την Κυριακή, μεγάλο φαβορί και για τη νίκη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Το σιρκουί της Ουγγαρίας έχει αρκετές στροφές από τις οποίες τα μονοθέσια διέρχονται με χαμηλή και μέση ταχύτητα, κάτι το οποίο απαιτεί σταθερότητα στην είσοδο της στροφή και υψηλή πρόσφυση κατά την έξοδο από αυτήν. Έτσι οι ομάδες επιλέγουν μεγάλες κλίσεις στις αεροτομές.

Το Ουγγαρόρινγκ χαρακτηρίζεται και από απότομες αλλαγές του καιρού, κάτι το οποίο μεταβάλει και τις στρατηγικές των ομάδων. Στο περσινό grand prix ο νικητής, Λιούις Χάμιλτον είχε επιλέξει στρατηγική με δύο πιτ στοπ. Είχε ξεκινήσει με την πολύ μαλακή γόμα και στις δύο αλλαγές του είχε βάλει τη μέση.

Λόγω των πολλών στροφών τα ελαστικά καταπονούνται πολύ, και στην μια μεγάλη ευθεία που έχει το συγκεκριμένο σιρκουί, δεν προλαβαίνουν να αποβάλλουν τη θερμότητα.

Η Pirelli για το συγκεκριμένο grand prix έχει επιλέξει την πολύ μαλακή γόμα (κόκκινη), τη μαλακή (κίτρινη) και τη μέση (λευκή).

Οι πιλότοι θα κάνουν 70 γύρους, διανύοντας συνολικά 306,360 χιλιόμετρα. Τον ταχύτερο γύρο στο Ουγγαρόρινγκ τον έχει κάνει ο Μίκαελ Σουμάχερ το 2004 με 1:19.071.

Τις περισσότερες νίκες στο ουγγρικό grand prix τις έχει κάνει ο Χάμιλτον (5). Ο Βρετανός, επίσης έχει πάρει και τις περισσότερες pole position σε σχέση με τους άλλους πιλότους (5), ενώ ο Κίμι Ραϊκόνεν έχει βρεθεί τις περισσότερες φορές (7) από κάθε άλλον πιλότο στο βάθρο των νικητών.

Επιμέλεια: Περικλής Καλογερόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x