sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών γίνεται 59 και πάει για το... 10ο τρόπαιο

Γνωρίζετε κάποιον που γιορτάζει δύο φορές το χρόνο τα γενέθλιά του;

Γνωρίζετε κάποιον που γιορτάζει δύο φορές το χρόνο τα γενέθλιά του; Αν όχι, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα γιορτάζει. Μπορεί σήμερα να σβήνει τα 59α κεράκια του, έχοντας κάνει συνώνυμο του ονόματός του το μπάσκετ και την προπονητική, αλλά τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν 32 χρόνια πριν η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια για αυτόν.

«Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πόσο σπουδαία είναι η ζωή. Για λίγα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι πέθανα και αναστήθηκα, και γι' αυτό γιορτάζω δύο φορές τα γενέθλιά μου», περιγράφει. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1987 στο 301ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αλμπαθέτε-Μαδρίτης, το αυτοκίνητό του ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Είχε καταστραφεί ολοσχερώς και όλοι όσοι είδαν ό,τι απέμεινε από το αμάξι του δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως είχε καταφέρει να βγει ζωντανός από αυτό το αυτοκινητικό ατύχημα.

Η τύχη είχε χαμογελάσει για τον 37χρονο τότε τεχνικό, αλλά αυτό είχε ήδη φανεί, καθώς μετρούσε ένα ευρωπαϊκό πρωταθλήματα με την ομάδα στην οποία ξεκίνησε, την Παρτιζάν και άλλα δύο με την Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας, αφού το καλοκαίρι του 1999, ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έκαναν την καλύτερη κίνηση για την ομάδα τους και τον έφεραν στην Ελλάδα. Για τα επόμενα 13 χρόνια κατάφερε να σηκώσει 5 ευρωπαϊκά τρόπαια και 18 εγχώριους τίτλους, ενώ και στη Φενέρμπαχτσε μετρά μία Ευρωλίγκα μαζί με 4 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα αυτά όμως, είναι το ποσοστό νικών που έχει στους τελικούς των Final 4, καθώς σε 12 παρουσίες έχει 9 κατακτήσεις, δηλαδή 75% επιτυχία. Οι τρεις φορές που βρέθηκε στον τελικό αλλά δεν τα κατάφερε, ήταν το 2001, τότε που το ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίστηκε στα δύο καθώς οι μισοί έπαιξαν στη νέα Ευρωλίγκα και άλλο μισοί στη Σουπρολίγκα κάτω από τις επιταγές της FIBA.

O Παναθηναϊκός επέλεξε να μην αλλάξει στρατόπεδο και έφτασε στον τελικό σ' ένα φάιναλ φορ στο Παρίσι που η Μακάμπι όμως, δεν είχε πρόβλημα να κατακτήσει το 3ο της ευρωπαϊκό. Οι άλλοι δύο χαμένοι τελικοί ήταν πέρσι και το 2016 όταν ηττήθηκε από Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αντίστοιχα.

Μπορεί στο τέταρτο συνεχόμενο και το 18ο συνολικά Final 4 για τον Ομπράντοβιτς (17 φορές ως προπονητής και μια ως παίκτης, το 1988) να μην κατάφερε να σηκώσει το 10ο Ευρωπαϊκό του τρόπαιο μέσα στο σπίτι του, στο Βελιγράδι αλλά παραμένει ο πολυνίκης του θεσμού και μάλιστα έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου προπονητή τρεις φορές το 2007, 2011, 2017, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Οι δεύτεροι στην κατάταξη τροπαιούχοι προπονητές είναι Πέντρο Φεραντίζ, Αλεξάντερ Γκομέλσκ, Μπόζιντας Μάλκοβιτς, Έτορε Μεσίνα που έχουν από 4 ο καθένας με τη διαφορά όμως, πως το τελευταίο τρόπαιο που έχει κατακτηθεί από το Μεσίνα είναι πάνω από μία δεκαετία. Όποτε, δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ο Σέρβος είναι ο καλύτερος προπονητής της εποχής μας.

Βέβαια, η ευρωπαϊκή του στατιστική δεν σταματά να εκπλήσσει εκεί, καθώς είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες συμμετοχές, 415, μετρώντας 292 νίκες και 123 ήττες, ενώ ο δεύτερος ΤσάβιΠασκουάλ έχει 291, με 204 φορές να πανηγυρίζει και 87 να ηττάται. Την τριάδα συμπληρώνει ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ έχοντας επικρατήσει 150 φορές έναντι 108 σε 258 αγώνες. Όλα τα παραπάνω να σημειώσουμε πως υπολογίζονται από τη σεζόν 2000-2001 και μετά.

«Ο Ζέλικο είναι ο προπονητής που έχει την μεγαλύτερη επιρροή στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ διαχρονικά!» δήλωσε ο Έτορε Μεσίνα στο Eurodevotion, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όταν ρωτήθηκε για τον Ομπράντοβιτς σε συνέντευξη του στην «El Pais» απάντησε «είναι ο καλύτερος, ένα πραγματικό βιβλίο του μπάσκετ». Ο ίδιος, φανερώνει το μυστικό του λέγοντας πως «περνάω πολλές ώρες για να σκέφτομαι τις λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα μου να φτάσει στη νίκη. Ξέρω πολύ καλά ποιος είμαι, αλλά αν δεν προσπαθώ επί καθημερινής βάσης να γίνω καλύτερος, τότε δεν θα είμαι πετυχημένος προπονητής».

Μάλλον έχει καταφέρει να βρίσκει κάθε φορά τις λεπτομέρειες και σε κάθε παιχνίδι αλλά και στη ζωή του καθώς «ο άνθρωπος διδάσκεται από τα θετικά και από τα αρνητικά πράγματα που του συμβαίνουν. Και εγώ από εκείνο το περιστατικό έμαθα πολλά». Και λέγοντας περιστατικό εννοεί το τροχαίο δυστύχημα που τον οδήγησε στην φυλακή, καθώς είχε προκαλέσει το θανάσιμο τραυματισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας, 32 χρόνια πριν.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε επίσημα Ένωση Προπονητών της EuroLeague στη Μαδρίτη, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να είναι ο πρώτος πρόεδρος. Πρόκειται για μία κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι προπονητές πλέον θα έχουν τη δική τους Ένωση και φιλοδοξούν να φτάσει σε παγκόσμιο επίπεδο η δυναμική της.

Δείτε το τρομερό ντοκιμαντέρ που είχε δημιουργήσει η Ευρωλίγκα



Η ζωή του μακριά από τους πάγκους



Επιμέλεια: Φωτεινή Κρεμαστιώτη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x