Νίκος Ζέρβας

Καιρός να καρπωθεί το μέλλον που έφτιαξε ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την μεθοδική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό και τις προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί να βγάλει παίκτες από τα «σπλάχνα» του.

Η κατάκτηση του τρίτου πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων τα πέντε τελευταία χρόνια από τον Ολυμπιακό, αποτέλεσε το επιστέγασμα και την επιβράβευση των συνεπέστατων προσπαθειών και της σωστής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στις Ακαδημίες των «ερυθρόλευκων». Οι τίτλοι και οι διακρίσεις ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενες σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πανάκεια.

Σημασία έχει πόσα από τα παιδιά που συντελούν στο να έρθουν αυτές οι πρωτιές, έχουν δουλέψει στα βασικά του μπάσκετ, έχουν αποκτήσει την σωστή νοοτροπία και το μεράκι για να παίξουν και στο μέλλον ως άνδρες. Όχι μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά γενικότερα. Και ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει, με σωστή κατεύθυνση, δουλειά, επενδύσεις και επιλογές των κατάλληλων προσώπων (Νίκος Κεραμεύς, Δημήτρης Τσαλδάρης, Νίκος Μπάρλος και Αντώνης Κουρμούλης οι προπονητές των τελευταίων ετών), όλες τις προϋποθέσεις για να φτιάξει ως οργανισμός το μέλλον των μικρών σε ηλικία αθλητών του, αλλά και το δικό του. Η… προαγωγή του Αλεξέι Ποκουσέφσκι στο ΝΒΑ, είναι αυτή την στιγμή στην κορυφογραμμή των επιτευγμάτων των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, όμως δεδομένα δεν σταματούν εκεί.

Η συγκυρία της παρουσίας πολλών παιδιών από την εφηβική ομάδα στην αναπτυξιακή που συμμετείχε στην Α2 για δύο (σκάρτες) σεζόν, βοήθησε τα μέγιστα στο να «μεγαλώσει» σωστά ένα ακόμα μεγάλο πρότζεκτ, ο Αλέξανδρος Νικολαίδης, να πάρει σημαντικές παραστάσεις ο Ιωσήφ Κολοβέρος και να δουλέψει υπό την σκέπη του συλλόγου ο Βασίλης Χρηστίδης. Ο πρώτος θα αγωνιστεί ως δανεικός στο Λαύριο για να πάρει περισσότερο χρόνο και ευθύνες και να επιστρέψει με περισσότερο… χώρο για τον ίδιο στην ανδρική ομάδα. Οι άλλοι δύο, συμμετέχουν ήδη στην προετοιμασία υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν αρκετά στο προσεχές πρωτάθλημα.

Η παρουσία της εφηβικής ομάδας όμως έδειξε πως με σωστή δουλειά, υπομονή και στήριξη, ο Ολυμπιακός μπορεί να ποντάρει στο μέλλον και σε άλλους αθλητές που «φτιάχνει» ο ίδιος. Ήδη ο πρώτος σκόρερ της τελικής φάσης στην Θεσσαλονίκη, Ζέιντ Μουόσα, πήρε προαγωγή για την ανδρική ομάδα και έχει όλα τα φόντα να αντεπεξέλθει. Σημαντική επένδυση είναι και ο Μιχαήλ-Άγγελος Αρφαράς, ο οποίος θα παίξει για άλλον ένα χρόνο στο εφηβικό. Με όλα όσα κάνει στο παρκέ, αλλά και λόγω σωματοδομής η οποία συνεχίζει φυσικά να αναπτύσσεται, δημιουργεί την αίσθηση πως θα αποτελέσει έναν ακόμα… καρπό από την σπορά που με επιτυχία έχει δημιουργήσει ο Ολυμπιακός.

Καθόλου απαρατήρητα -το αντίθετο- δεν περνούν και παιδιά όπως οι Τσάμης, Μωραίτης, Οικονομόπουλος (MVP του τουρνουά), Δρίτσας, Σπηλιόπουλος και Ζορμπάς (έχει άλλον έναν χρόνο εφηβικό). Ασφαλώς και δεν γίνεται όλοι να απορροφηθούν από την πρώτη ομάδα, οπότε αν επιλέξουν σωστά (ομάδα, πρόγραμμα και περιβάλλον) το επόμενο βήμα της καριέρας τους, δεν αποκλείεται να απασχολήσουν στο μέλλον και να στελεχώσουν ομάδες σε όλες τις κατηγορίες. Η... μπάλα πλέον είναι στα χέρια τους, έχοντας πάρει τις κατάλληλες βάσεις, μέσα από το πρόγραμμα του Ολυμπιακού, που είναι τα τελευταία χρόνια άκρως επαγγελματικό και σοβαρό.

Ήρθε όμως και η ώρα να εκμεταλλευτεί ή ορθότερα να απολαύσει και ο Ολυμπιακός τους… καρπούς και τα δημιουργήματα της δουλειάς του, παίρνοντας ίσως λίγο περισσότερο ρίσκο (αρκεί να βοηθηθεί και από την υπομονή του κόσμου), δίνοντάς τους ευκαιρίες, αρχής γενομένης από τις εγχώριες διοργανώσεις. Σε ένα ελληνικό μπάσκετ και μία Εθνική ομάδα που το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ, μόνο καλό θα κάνει να βγει ένα μέρος της επόμενης γενιάς από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και παράλληλα ο Ολυμπιακός να δημιουργήσει από μόνο τους το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού «κορμού» του, που όπως είναι φυσικό, χρειάζεται στο πολύ άμεσο μέλλον ενίσχυση. Αξίζει τον κόπο...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x