Νίκος Ζέρβας

Μέγας είσαι Ράιτ και θαυμαστά τα έργα σου Ολυμπιακέ

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τη νέα νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον Μόουζες Ράιτ που την έκρινε, την αυτοθυσία του Γουόκαπ και τους «ερυθρόλευκους» που καλπάζουν για πλεονέκτημα.

Τα φώτα στο ΣΕΦ έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να σβήνουν και στο κέντρο του γηπέδου, ο Τόμας Γουόκαπ, απολαμβάνει την κουβέντα με κάποιος φίλους και την σύντροφό του. Το βλέμμα πάει στον αριστερό του αστράγαλο, που είναι στην κυριολεξία… τούμπανο από το πρήξιμο. Και όμως, ο Αμερικανός με ελληνικό διαβατήριο και σίγουρα ελληνική ψυχή, πλέι μέικερ, έπαιξε σε αυτή την κατάσταση! Αυτόματα, δεν μπορεί κανείς να μην κάνει τον παραλληλισμό. Ο φετινός Ολυμπιακός, που έχει πληγωθεί από τόσα προβλήματα, έμοιαζε βαθμολογικά πριν από δύο μήνες… τραυματισμένος, σαν τον αστράγαλο του «Θωμά». Δεν δέχθηκε όμως να λυγίσει και να παραδοθεί.

Δούλεψε, ενισχύθηκε, πίστεψε στο πλάνο του και χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνία, έμεινε όρθιος. Και πλέον καλπάζει. Το 25ο ευρωπαϊκό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, τον βρήκε για 18η φορά νικητή και ένατη σε έντεκα εντός έδρας αναμετρήσεις. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Σε ένα παιχνίδι που δεν είχε δάφνες ποιότητες επιθετικά, αλλά… έκοψε την ανάσα, σχεδόν μέχρι το τέλος, οι «ερυθρόλευκοι» απόλαυσαν την μπασκετική δικαιοσύνη, καθώς όπως παραδέχθηκε και ο Εργκίν Αταμάν και αποδεικνύουν περίτρανα και οι αριθμοί, ήταν συνολικά καλύτεροι από τους αντιπάλους τους. Σε ένα παιχνίδι που άρχισε και πάλι νωχελικά χάρη και στην πολύ καλή άμυνα του Παναθηναϊκού και είχε αποτέλεσμα δεκαλέπτου 7-17. Απόρροια του 3/13 που είχαν εντός πεδιάς οι παίκτες του Μπαρτζώκα και τις μόλις μίας ασίστ που είχαν μοιράσει μέχρι εκείνο το σημείο. Παράλληλα οι «πράσινοι», είχαν πέντε έξτρα κατοχές από επιθετικά ριμπάουντ και έδειχναν αποφασισμένοι να… απαντήσουν για το προ ημερών χαμένο τους κύπελλο στην Κρήτη.

Κάπου εκεί, παρουσιάστηκε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, ή αν θέλετε το «λαχείο» που τράβηξε μεσούσης της σεζόν ο Ολυμπιακός. Ο πολύ καλός από το πρώτο του παιχνίδι, Μόουζες Ράιτ, όχι μόνο άλλαξε την ροή με την είσοδό του στο παρκέ, αλλά πραγματοποίησε εμφάνιση καριέρας, παίζοντας μάλιστα καλά από το πρώτο λεπτό του, την ώρα που μέχρι χθες συνήθιζε να ανεβαίνει στο δεύτερο πέρασμά του στο παρκέ. Οι 19 πόντοι του με 9/9 δίποντα σε μόλις 15,5 λεπτά συμμετοχής, αν μη τι άλλο είναι ίσως μια από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία, εμφάνιση ρούκι παίκτη σε ντέρμπι «αιωνίων». Και μάλιστα τέτοιας μεγάλης σημασίας μετά από αρκετά χρόνια στην Ευρωλίγκα. Ασφαλώς, είχε άξιο συμπαραστάτη τον Γουόκαπ, ο οποίος εκτός από τις 6 ασίστ, έκανε και 4 κλεψίματα και ανάγκασε με την άμυνά του σε λάθη τον Ναν, ενώ ενέργεια έβγαλε και ο ΜακΚίσικ. Η διαφορά με το πρώτο δεκάλεπτο, ήταν ότι οι παίκτες του Μπαρτζώκα πίεσαν καλύτερα πάνω στη μπάλα, μοίρασαν 6 ασίστ για μόλις 1 λάθος, ενώ έβαλαν και 3/4 τρίποντα με τον Παπανικολάου να βοηθάει σημαντικά.

Το 33-33 του πρώτου μέρους είχε γυρίσει… τούμπα την κατάσταση, και οι αριθμοί έδειχναν ξεκάθαρα την αλλαγή σκηνικού. Ο Ολυμπιακός είχε τρία λάθη έναντι, οκτώ του Παναθηναϊκού, αναλογία που τον οδήγησε σε 13-2 επί μέρους σκορ από σφάλματα. Τρομακτικό, το ότι στο τέλος του σαραντάλεπτου, αυξήθηκε στο επιβλητικό 24-2! Έτρεξε παράλληλα καλύτερα στο ανοικτό γήπεδο με τον Ράιτ να κλέβει και να καρφώνει δύο φορές, ενώ στο μοναδικό του ψεγάδι που ήταν τα χαμένα ριμπάουντ, είχε πληγωθεί με μόλις πέντε πόντους από τους «πράσινους». Το ΣΕΦ… κόχλαζε και η συνέχεια ήταν ίδια και καλύτερη για τους παίκτες του Μπαρτζώκα στο 3ο δεκάλεπτο. Με τον Πίτερς να ανεβάζει στροφές και να προσφέρει εκτελεστικά, η διαφορά πήγε μέχρι και στο +11, με τον Παναθηναϊκό να κάνει αμέτρητα λάθη στο 3ο δεκάλεπτο και να τον σώζει ο Ναν και η αστοχία του Κέιναν σε ελεύθερα τρίποντα. Αν ο Αμερικανός του 50% φέτος, δεν είχε 1/8, η σεμνή τελετή θα είχε τελειώσει από το τρίτο δεκάλεπτο.

Όταν οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν, ο Ολυμπιακός αγχώθηκε ξανά, έχασε αλλεπάλληλες ευκαιρίες για να «ανοίξει» την διαφορά, όμως ας μην ξεχνάμε και την ποιότητα που έχει ο αντίπαλος, που έπαιζε πολλά για να φτάσει πολύ κοντά στο πλεονέκτημα έδρας. Και πάλι ο Ράιτ όμως, έκρινε με ατομικές ενέργειες, επιθετικά ριμπάουντ και καλές άμυνες την αναμέτρηση. Ο έτερος τραυματίας Γουίλιαμς-Γκος, έβαλε δύο σημαντικές βολές και πρόσφερε με την καλή άμυνά του από μπροστά στον Λεσόρ, μια σημαντική ανάσα και το παιχνίδι κρίθηκε με τον δίκαιο, βάσει εικόνας, νικητή. Οι «ερυθρόλευκοι», τελείωσαν το ματς με 13 ασίστ για μόλις 7 λάθη (!), έναντι 9 τελικών πασών για διπλάσια σφάλματα. Ο Παναθηναϊκός λόγω της αμυντικής μέγγενης του Ολυμπιακού είχε μόλις 37% στα δίποντα, με τα 11 κλεψίματα των γηπεδούχων να είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς της βραδιάς.

Σε σχέση με την καθολική επικράτηση και στον πρόσφατο τελικό του κυπέλλου, είδαμε σχήματα με τον Πίτερς στο «3» να αποδίδουν καρπούς, τους Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος να συνυπάρχουν εξαιρετικά στις πεντάδες και τους γηπεδούχους να ανταποκρίνονται άρτια σε ό,τι και αν προσπάθησε ο αντίπαλος πάγκος. Που παραδόξως δεν δοκίμασε σχήματα με τον Μήτογλου στο "5", αλλά και για αυτό σίγουρα θα είχε απαντήσεις ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη την τελευταία τριετία, Γιώργος Μπαρτζώκας. Κάπως έτσι, ήρθε η έκτη συνεχόμενη νίκη, το ρεκόρ πήγε στο 18-11 και οι νταμπλούχοι Ελλάδας έφτασαν στις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας. Στα πέντε παιχνίδια που ακολουθούν, υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά με την… φόρα που έχουν πάρει και με βάση το γεγονός πως έχουν φορμαριστεί την περίοδο που επακριβώς είχαν αναφέρει στις δηλώσεις τους οι προπονητές, δεν τους φοβίζει τίποτα. Για την ώρα, μπορούν να απολαύσουν άλλη μία ακόμα σημαντική νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό τους, να ξεκουραστούν, να κάνουν τις θεραπείες τους και να πάνε με την καλύτερη δυνατή σύνθεση στην διπλή αγωνιστική που ακολουθεί. Επόμενη… στάση, Κωνσταντινούπολη.

Y.Γ.: Εξαιρετική η ατμόσφαιρα χωρίς την παραμικρή ακρότητα για ένα ακόμα ντέρμπι στο ΣΕΦ. Όπως και στο ΟΑΚΑ, αλλά και στην Κρήτη, οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν πάρει πολύ καλό βαθμό συμπεριφοράς και αποδεικνύεται πως μπορεί να δημιουργηθεί «καυτή» ατμόσφαιρα για τον αντίπαλο χωρίς ακρότητες, αντικείμενα, κροτίδες και όλα τα άλλα. Που δεν συνάδουν με την ποιότητα του προϊόντος και την τεράστια αξία αυτού του παιχνιδιού.

Υ.Γ.2: Το ότι όλα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά και με τις πρόωρες ανανεώσεις, είναι ένα ακόμα στοιχείο για χαμόγελα και αισιοδοξία. Αυτή η ομάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει να δώσει… Και ας αμφισβητήθηκε ξανά, έχοντας χάσει τον καλύτερο παίκτη της Ευρωλίγκας και έχοντας δεκάδες προβλήματα τραυματισμών.

Y.Γ.3: Εξαιρετικοί οικοδεσπότες για μία ακόμα φορά οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος για τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Το… τέλος της βραδιάς, τους βρήκε να πανηγυρίζουν σα μικρά παιδιά, μαζί με τους παίκτες και τους προπονητές στο παρκέ. Καθόλου άσχημα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x