Νίκος Ζέρβας

Νίκη βάλσαμο και… δήλωσης Μιλουτίνοφ

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον Ολυμπιακό που με πύργο τον Μιλουτίνοφ έκανε μία από τις καλύτερες φετινές εμφανίσεις κόντρα στην Μακάμπι, πήρε βαθμολογική ανάσα και συνεχίζει πιο δυνατός τον μαραθώνιο.

Ας αρχίσουμε λίγο διαφορετικά και… ποδοσφαιρικά. Σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός τον Μάρτιο του 2001, οι «ερυθρόλευκοι» δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ευκαιρίες απέναντι στους «πράσινους». Ο θρυλικός Ζιοβάνι, είναι στον πάγκο και όταν ο προπονητής τον καλεί στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου για να μπει αλλαγή, κάνει νεύμα στον κόσμο με το χέρι του. «Εγώ, εγώ» ήταν σα να έλεγε. Λίγα λεπτά αργότερα, κάνει μαγική ενέργεια στο χώρο του κέντρου, περνάει αντίπαλο και βγάζει μια μυθική κάθετη στον Τζόρτζεβιτς, ο οποίος σκοράρει το μοναδικό τέρμα του αγώνα.

Σέρβος όπως και ο σκόρερ, ήταν και ο άνθρωπος που όταν έγινε γνωστός ο τραυματισμός του συμπαίκτη του, Μουστάφα Φαλ, βροντοφώναξε στο παρκέ του ΣΕΦ, «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ και θα… καθαρίσω». Ακούει στο όνομα, Νίκολα Μιλουτίνοφ και απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του και σίγουρα καλύτερη της φετινής σεζόν. Αποδεικνύοντας πως όσο και αν λείπει ένας παίκτης με την προσωπική ενέργεια από τους «ερυθρόλευκους», το βαρύ πυροβολικό του από το καλοκαίρι και έπειτα ήταν ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ, όμως ακόμα δεν είχε ενεργοποιηθεί. Είτε λόγω του τραυματισμού, είτε λόγω της κόπωσης από το Μουντομπάσκετ, είτε επειδή δεν είναι εύκολο να αποδίδουν ταυτόχρονα καλά σε μια ομάδα δύο πολύ καλοί παίκτες στην ίδια θέση, με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά.

Με το κοντέρ του «Μίλου» να γράφει 20 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ (σ.σ. ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα), θα έπρεπε να γίνουν πολλά… περίεργα για να μην φτάσει ο Ολυμπιακός στο 12-10 απέναντι στους αθλητικούς, αλλά αδύνατο να τον σταματήσουν Ισραηλινούς. Ο Σέρβος ασφαλώς και είχε άξιους συμπαραστάτες, καθώς ο Κέιναν ήταν εξαιρετικός, κάνοντας ένα ακόμα μεστό παιχνίδι με τρίποντα, αλλά και περισσότερες διεισδύσεις, ενώ ο Πίτερς αθόρυβα έβαλε τα σουτ του και έδωσε μάχες στην άμυνα. Η πρωταγωνιστική τριάδα είχε και βοηθούς, καθώς Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος χωρίς να εντυπωσιάσουν πρόσφεραν 11 πόντους και ισάριθμες ασίστ, βγάζοντας εκτός εξίσωσης και εκνευρίζοντας με την άμυνά τους τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, ο οποίος ελλείψει Λορέντζο Μπράουν, επιδόθηκε σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ανωριμότητας και ατομισμού.

Ο Ολυμπιακός απέναντι στην αξιέπαινη για εξωαγωνιστικούς λόγους ομάδα του Κάτας, ήταν από τις ελάχιστες φορές φέτος να κάνει μια πειστική, ελκυστική και παράλληλα συνδυαστική εμφάνιση. Ήταν εξίσου καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του όσο μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Μπαίνοντας δυναμικά στο πρώτο οκτάλεπτο, με σωστό επιθετικό και αμυντικό πλάνο, προηγήθηκε με 13 πόντους, όμως τα 4/4 τρίποντα από Μπλατ και Ντι Μπαρτολομέου, και τα καλάθια του Ριβέρο, άλλαξαν την κατάσταση και την ψυχολογία της Μακάμπι. Με το δεύτερο rotation που για πρώτη φορά βρέθηκε μαζί σε τέτοιας σπουδαιότητας παιχνίδι (Γκος, Μήτρου-Λονγκ, Λαρεντζάκης, Πετρούσεφ, Σίκμα), ήταν λογικό πως θα γίνουν λάθη, η διαφορά θα… ροκανιστεί και οι φιλοξενούμενοι θα αντιδράσουν. Ο Μιλουτίνοφ, όμως, με το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο και συνεχόμενα καλάθια, διατήρησε στην ανάπαυλα ένα +6 που θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αν δεν χάνονταν πάλι πολλά λέι απ λόγω πίεσης και άγχους.

Το ημίχρονο βρήκε τους γηπεδούχους με 10 ασίστ και 4 λάθη, 11 επιθετικά ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, όμως τα 9/23 δίποντα, δεν επέτρεψαν την διαφορά να πάει σε ασφαλή επίπεδα. Απέναντι σε μία ομάδα που είχε πέντε περισσότερα σφάλματα, είχε δεχθεί τρεις περισσότερους πόντους από αυτά, δείγμα του ότι τα λάθη που κάνουν οι παίκτες του Μπαρτζώκα είναι… βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων. Η διαφορά από τις έξτρα κατοχές με ανανεώσεις επιθέσεων όμως ήταν συντριπτική (20-7), ενώ ο Ολυμπιακός προηγούνταν και 10-3 στους πόντους από αιφνιδιασμό, που θα μπορούσε να ήταν και περισσότεροι, αν είχαν τελειώσει με περισσότερη ψυχραιμία κάποιοι εξ’ αυτών. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπόρεσαν και έτρεξαν και «άνοιξαν» τον ρυθμό, λόγω του ότι θωράκιζαν το αμυντικό της ριμπάουντ. Έχασαν μόλις 4 στο πρώτο μέρος και 9 συνολικά από την πρώτη ομάδα σε αυτό τον τομέα στην Ευρωλίγκα (σ.σ. 13,2 μέσο όρο).

Αυτές ήταν οι πρώτες μικρές νίκες της βραδιάς, που ήρθαν να… κουμπώσουν με το εκπληκτικό ξεκίνημα στο τρίτο δεκάλεπτο. Άμυνες που… δάγκωναν και 3/3 τρίποντα από Πίτερς, Κέιναν και Γουόκαπ, έστειλαν την διαφορά για πρώτη φορά στο +16 στο 24΄, η πίεση έφυγε από τους ώμους και η σεμνή τελετή έλαβε ουσιαστικά τέλος. Ο Ολυμπιακός είχε 6/8 τρίποντα από το 20' μέχρι το 30' έχοντας μόλις δύο λάθη και με ένα ακόμα σερί 9-0 στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, επέτρεψε στον κόσμο του να ασχοληθεί πρόωρα με το «αιώνιο» ντέρμπι της Δευτέρας. Το τέλος της βραδιάς βρήκε τους νταμπλούχους Ελλάδας να σκοράρουν δώδεκα πόντους πάνω από τον μέσο όρο τους με μόλις 48,7% στα δίποντα, αλλά το πολύ καλό 44,8% στα τρίποντα, να κρατάνε την Μακάμπι δεκατέσσερις πιο χαμηλά από τον δικό της και την αναλογία ασίστ/λαθών να είναι στο επιβλητικό 22-9 έναντι 13-13. Η δεύτερη σε δημιουργία ομάδα της Ευρωλίγκας είχε μοιράσει επτά λιγότερες πάσες απ' ό,τι συνήθως και αυτό ίσως να ήταν και το κερασάκι στην τούρτα της νίκης.

Η νίκη ήρθε ίσως ευκολότερα απ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι και βάζει ξανά τον Ολυμπιακό στην εξάδα, αφού εκτός των άλλων, «δίπλωσε» τις νίκες απέναντι στην Μακάμπι. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» θα πάνε με λιγότερη πίεση στην Μαδρίτη για το συναπάντημα με την Ρεάλ, έχοντας ίσως ένα πρώτο δείγμα για το τι μπορούν να κάνουν αν αποκτήσουν σταθερότητα, βρουν ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ και τελειώσει αυτή η απαιτητική περίοδος… προετοιμασίας με πολλές επιστροφές τραυματιών που ψάχνουν ρυθμό και προσθήκη δύο νέων παικτών στο ρόστερ. Περισσότερο απ' όλα όμως, θα είναι σημαντικό να έχει συνέχεια η… δήλωση του Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Y.Γ. Η λογική λέει πως το DNP του Μπραζντέικις, δείχνει πως η αλλαγή που θα γίνει ενόψει ντέρμπι είναι η είσοδος του ΜακΚίσικ αντί του Λιθουανού στο εγχώριο ρόστερ. Ο Αμερικανός γκαρντ ξέρει καλύτερα αυτά τα παιχνίδια και σίγουρα είναι πιο χρήσιμος από τον συμπαίκτη του, ο οποίος ακόμα… ψάχνεται. Η απόφαση, πάντως, για τον κόουτς Μπαρτζώκα μόνο εύκολη δεν είναι μετά τον τραυματισμό του Φαλ.

Υ.Γ.2: Πολύ σημαντικό πως μετά από δύο σερί ήττες και με κακή εμφάνιση στην Βιτόρια, ο κόσμος έκανε ένα ακόμα sold out και στήριξε με πανέμορφο τρόπο την ομάδα. Είπαμε, ένας από τους αφανής τίτλους της προηγούμενης διετίας, είναι το μοναδικό «δέσιμο» που υπάρχει πλέον με το κοινό.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x