Νίκος Ζέρβας

Μία ακόμα ολυμπιακή μπασκετική παράσταση

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ολοκληρωτική εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Κάουνας, παρά τα προβλήματα του, την εμπιστοσύνη που ανταποδίδει ο ΜακΚίσκ και αναζητά τρόπο να… κλωνοποιηθεί ο Τόμας Γουόκαπ.

Πριν από το τζάμπολ του αγώνα στο Κάουνας, η Ζάλγκιρις περίμενε τον Ολυμπιακό με κεκτημένη ταχύτητα, θέλοντας να παίξει ένα από τα τελευταία της… χαρτιά για να προλάβει τα play ins. Με τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια Ευρωλίγκας, μέσο όρο 87,5 πόντων στην επίθεση στα τέσσερα πρόσφατα στην έδρα της και έχοντας κρατήσει Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκό και Εφές κάτω από τους 75 πόντους. Την ίδια ώρα οι «ερυθρόλευκοι» αναγκάζονταν να αφήσουν τρεις περιφερειακούς τους στην Ελλάδα με τραυματισμό, και λίγες ώρες πριν το τζάμπολ, έβλεπαν τον αρχηγό τους, Κώστα Παπανικολάου, να είναι αμφίβολος με ενοχλήσεις στην μέση και να κάνει ένεση για να αγωνιστεί.

Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, θα σκέφτηκαν πως για να περατωθεί με επιτυχία η δύσκολη αποστολή, θα χρειαστεί σε μεγάλες δόσεις η ψυχολογική ώθηση από την πρόσφατη κατάκτηση του κυπέλου, αλλά και να ενεργοποιηθεί η μαγική ικανότητά αυτής της ομάδας να αντεπεξέρχεται σε όλες τις δυσκολίες. Το αποτέλεσμα ήταν εμφατικό, η εμφάνιση κυριαρχική σε σημείο που ακόμα και οι απόλυτα μπασκετικοί Λιθουανοί στην… καταραμένη «Zalgirio Arena», χειροκρότησαν ιπποτικά το δημιούργημα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο, όπου δεν ήλεγχε τον ρυθμό, αλλά παρέμενε σταθερά μπροστά στο σκορ, ο Ολυμπιακός έδωσε μια ακόμα μπασκετική παράσταση, από τις πολλές που δίνει τελευταία και τον έχουν φέρει κοντά στο να εξασφαλίσει την απευθείας είσοδο στα πλέι οφ. Με έναν Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει για τα καλά το τούρμπο και δεν σταματάει, είτε φοράει ερυθρόλευκη, είτε γαλανόλευκη φανέλα.

Για την περίπτωσή του έχουν γραφτεί και ακουστεί ορθώς διθύραμβοι, και μακάρι να υπήρχε τρόπος να τον… κοπιάρουμε γιατί παίκτες με την επιρροή του στο παιχνίδι σπανίζουν. Ο Τεξανός έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, χωρίς να αψηφά τα δημιουργικά του καθήκοντα, ενώ έφερε εις πέρας και την αμυντική του αποστολή, κονιορτοποιώντας την δημιουργία του Έβνας. Άξιος συμπαραστάτης του στις όχθες του ποταμού Νέμουνας, όπου είναι χρισμένο το παλάτι της Ζάλγκιρις, ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός, παρότι παροπλισμένος στο ελληνικό πρωτάθλημα, έκανε πολύ μεγάλο παιχνίδι, προσφέροντας πολλές φάσεις «ένας εναντίον ενός», ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ και προσωπικότητα. «Δεν προδίδω ποτέ τους παίκτες μου», είχε δηλώσει ο προπονητής του τον Νοέμβριο όταν το απαιτητικό και άδικο κοινό της ίδιας του της ομάδας, ζητούσε την αποπομπή του «Σακ» επειδή έκανε το λάθος (!) να τραυματιστεί. Και εκείνος σήμερα του ανταπέδωσε και με το παραπάνω αυτή την εμπιστοσύνη.

Η νίκη είχε δύο ακόμα μεγάλους πρωταγωνιστές τους, Πίτερς και Ράιτ, με τον δεύτερο να συνεχίζει την… παράδοση να είναι νωθρός στο πρώτο πέρασμά του στο παιχνίδι και καταπληκτικός στο δεύτερο. Ποιος μπορεί όμως να αψηφήσει τις άμυνες του Φαλ και την σιγουριά στα ριμπάουντ όσο ήταν στο παρκέ, αλλά και την αυτοθυσία του Παπανικολάου, ο οποίος έδωσε πολλές λύσεις στην άμυνα και έβαλε και τα καλαθάκια του όταν χρειαζόταν; Ακόμα, ακόμα και τα επτά λεπτά του Λούντζη ήταν πολύτιμα για να πάρει ανάσες ο Γουόκαπ, οπότε και για να μπούμε και στην στατιστική πλευρά του πράγματος, όταν μία ομάδα έχει μοιράσει 23 ασίστ, δεν μπορείς παρά να την γράψεις με κεφαλαία γράμματα και να πας παρακάτω. Νίκη ομάδας...

Οι τελικές πάσες του Ολυμπιακού σε συνδυασμό με τα μόλις 8 λάθη σε ένα «καυτό» γήπεδο, λένε πολλά για το τι είδαμε στο παρκέ. Την ίδια ώρα η Ζάλγκιρις είχε μόλις 12 ασίστ για ισάριθμα σφάλματα και αν δεν είχε τα 14 επιθετικά ριμπάουντ και τους 18 πόντους που πήρε από αυτά, η διαφορά θα είχε ανέβει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα. Η άμυνα με αλλαγές που εφάρμοσε με επιτυχία η ομάδα του Μπαρτζώκα όμως, έχει αυτό τον κίνδυνο των χαμένων αμυντικών ριμπάουντ, όμως έγιναν όλα τα άλλα τόσο τέλεια, που δεν γινόταν να στοιχίσουν. Η… καλή μέρα σε ότι αφορά την συγκέντρωση φάνηκε από την αρχή, καθώς ο Ολυμπιακός βγάζει το πρώτο δεκάλεπτο με μόλις ένα λάθος, έχοντας ήδη 6 ασίστ. Μοναδικό πρόβλημα ήταν τα 1/6 τρίποντα, όμως με καλές άμυνες και πόντους στο «ανοικτό» γήπεδο (9-2 οι πόντοι από αιφνιδιασμό), η ελληνική ομάδα πήρε από την αρχή το πάνω χέρι.

Σμίτς και Έβανς ήταν οι μοναδικοί που δημιουργούσαν προβλήματα, την ώρα που το δεύτερο rotation ήταν κάπως «μουδιασμένο» με τους Μπραζντέικις και Πετρούσεφ να μένουν χαμηλά. Το κάρφωμα του ΜακΚίσικ στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου, ήταν μάλλον το ηχηρό μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει. Η τέλεια τρίτη περίοδος… Παρά το αρνητικό μαντάτο του γρήγορου τρίτου φάουλ του Φαλ, ο Ολυμπιακός με 9 ασίστ για μόλις 1 λάθος από το 20΄ μέχρι το 30΄, έκανε επί μέρους σκορ 28-17 και ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι. Όταν οι ομάδες πήγαν στους πάγκους πριν το τέταρτο δεκάλεπτο, η στατιστική έγραφε 22/29 δίποντα για τους πειραιώτες. Το… κοντέρ σταμάτησε στο εκπληκτικό για εκτός έδρας παιχνίδι 78,1%, ενώ σημαντική βελτίωση υπήρχε και στο τρίποντο, όπου το 2/8 του πρώτου μέρους, έγινε 9/22 με 7/14 εύστοχα. Την ίδια ώρα, οι γηπεδούχοι έμειναν στο φτωχό 41,3% εντός πεδιάς, αλλά το βασικότερο πρόβλημά τους ήταν η έλλειψη δημιουργίας, έργο της άμυνας του Ολυμπιακού.

Η διαφορά πήγε στο +22, επήλθε μια φυσιολογική χαλάρωση στο τελευταίο πεντάλεπτο, αλλά αυτό διόλου ενδιαφέρει, όταν η τελική διαφορά στο σύστημα αξιολόγησης ήταν στο εμφατικό 124-71! Σε ματς με αρκετή τακτική, μπόλικο μπασκετικό ξύλο, οι νταμπλούχοι Ελλάδας έκαναν στο τέλος και… συντήρηση δυνάμεων, έχοντας επικρατήσει ολοκληρωτικά. Σε σημείο που αναρωτιέται κανείς πόσο πιο εύκολη θα ήταν η βραδιά, αν ήταν διαθέσιμοι οι Γουίλιαμς-Γκος, Λαρεντζάκης και Μήτρου-Λονγκ… Φυσικά δεν ξεχνάμε και τον Μιλουτίνοφ, αλλά τουλάχιστον αυτός έχει αντικατασταθεί κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς από τον Ράιτ, ο οποίος συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Δεδομένα αν εκεί που θα κριθούν όλα ο Ολυμπιακός είναι πλήρης, θα μάθουμε επακριβώς για το πραγματικό του ταβάνι, που αμφισβητήθηκε έντονα και σε κάποιες περιπτώσεις, μηδενίστηκε, ακόμα και από τους ίδιους τους υποστηρικτές του, ευτυχώς, αυτών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και όχι όσων κάνουν το ένα sold out μετά το άλλο στο ΣΕΦ.

Η έβδομη εκτός έδρας νίκη είναι ήδη παρελθόν και ακολουθεί μια δυάδα αγώνων στον Πειραιά με Βίρτους και Παναθηναϊκό ΑΚΤΟΡ, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου. Σε ενδεχόμενο 2/2, η θέση στην εξάδα σχεδόν θα έχει εξασφαλιστεί και θα υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες για πλεονέκτημα έδρας. Το σίγουρο, είναι πως ο Ολυμπιακός των τελευταίων αγωνιστικών είναι απόλαυση, κατακτά όλους τους στόχους του και σκορπίζει αισιοδοξία ενόψει της συνέχειας, ανεξαρτήτως σε ποια θέση θα τερματίσει… Τα σπουδαία τώρα αρχίζουν και ο δρόμος είναι ακόμα… μακρύς.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x