Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Μπόμπι Φίσερ, πέθανε σε ηλικία 64 ετών την Πέμπτη (17/1) από αδιευκρίνιστα, μέχρι στιγμής, αίτια. Ο θάνατος του Αμερικανού έγινε γνωστός, σήμερα (18/1) από ισλανδικά Μέσα και εκπρόσωπο του ιδίου εκκεντρικού σκακιστή. Ο 64χρονος είχε καταλήξει στην Ισλανδία, αφού καταδιωκόταν από τις αμερικανικές αρχές και θα κατέληγε στην φυλακή αν γύρναγε στην πατρίδα του.
Ο Φίσερ, κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι το 1972 νικώντας τον Ρώσο Μπόρις Σπάσκι στο Ρέικιαβικ. Το 2005 πήρε την ισλανδική υπηκοότητα, έπειτα από οκτάμηνη παραμονή του στην Ιαπωνία και ερχόμενος σε αντιπαράθεση με ένα αμερικανικό αίτημα απέλασης. Είναι μάλιστα και ο μοναδικός Αμερικάνος πρωταθλητής σκακιού.
Ο εν λόγω σκακιστής ήρθε σε αντιπαράθεση με τις αμερικανικές αρχές, αγωνιζόμενος σ' έναν αγώνα σκάκι με τον Σπάσκι το 1992 στη Γιουγκοσλαβία. Μία περίοδος, όπου η χώρα ήταν στόχος κυρώσεων, στη διάρκεια του πολέμου του Βελιγραδίου με τις δημοκρατίες που αποσχίζονταν από τη Γιουγκοσλαβία.
Μετά από τον αγώνα με τον Σπάσκι, ο Μπόμπι Φίσερ, εξαφανίσθηκε, παίρνοντας 3 εκατομμύρια δολάρια, και επανεμφανίσθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, σε ραδιοσταθμό στις Φιλιππίνες είχε εγκωμιάσει τις επιθέσεις αυτές και είχε δηλώσει πως θέλει να δει «την εξόντωση» της Αμερικής.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Μαυρούτσος