Τα πρόσφατα επεισόδια στην Κίνα, εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων, προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα ζητά από την Ασιατική χώρα να τερματίσει την καταστολή στο Θιβέτ και να προβεί σε ουσιαστικό διάλογο με τον πνευματικό ηγέτη του, για τα πνευματικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Οι 27 Υπουργοί των χωρών μελών της Ε. Ε., κατανοώντας τη σημασία των Ολυμπιακών αγώνων, κάνουν έκκληση στην Κίνα για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο. Η ανακοίνωση που ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων θα αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κάθε μορφή βίας και σέβεται τα θύματα. Ζητά τον τερματισμό της καταστολής και ζητά τα άτομα που έχουν συλληφθεί να αντιμετωπισθούν με βάση τους διεθνείς κανονισμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις διπλωματών, οι οποίοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα παύσης της βίας και την έναρξη του διαλόγου με τον Δαλάι Λάμα, για τον πολιτισμό του Θιβέτ αλλά και για το σεβασμό της κινεζικής εδαφικής ακεραιότητας.

Επιμέλεια: Μαρία Ζιώβα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube