Τα στάδια που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρούνται πολιτιστικά μνημεία. Το ερώτημα, όμως, είναι πως μπορούν να αξιοποιηθούν, ούτως ώστε να βγαίνουν τουλάχιστον τα δυσβάσταχτα κόστη συντήρησης. Στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουν την απάντηση, όμως οι Κινέζοι πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση. Ποια είναι αυτή? Να αφήνεις τον κόσμο να τα επισκέπτεται και να ζει το κλίμα ξανά και ξανά. Έναντι ενός αντίτιμου, βεβαίως, που στο Πεκίνο ανέρχεται στα 12 ευρώ.

Κινέζοι και τουρίστες από όλο τον κόσμο στήνονται σε ουρές έξω από τα στάδια, περιμένοντας να θαυμάσουν από μέσα τα μέρη, όπου οι αθλητές το περασμένο καλοκαίρι προσέφεραν θέαμα με τις επιδόσεις τους. Οι επισκέπτες δεν προβληματίζονται από το γεγονός ότι είναι άδεια. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν δράση και με τις κάμερες απαθανατίζουν ότι έχει απομείνει σε αυτά. Τι εννοούμε? Εάν κάποιος θα ήθελε π.χ. να ζήσει μία απονομή μεταλλίου, μπορεί να το κάνει στη «Φωλιά του πουλιού», το στάδιο όπου διεξήχθησαν τα αγωνίσματα του στίβου.

Η απήχηση, πάντως, είναι αρκετά μεγάλη. 20.000 πληρώνουν καθημερινά για να επισκεφτούν τη «Φωλιά του πουλιού» και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, σε μία δεκαετία θα έχει βγει η επένδυση.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε το στόχο μας, να επισκέπτεται κόσμος ξανά και ξανά το στάδιο. Η Κίνα έχει πολλούς κατοίκους. Δεν χρειάζεται να έρθουν όλοι. Αν ένα δις(!) άνθρωποι έρχονταν μία μόλις φορά, πιστεύω ότι θα βγάζαμε την επένδυση», αναφέρει ο Ζανγκ Χενγκλι, εκπρόσωπος της εταιρίας που εκμεταλλεύεται το στάδιο.
Εάν και εσείς επιθυμείτε κάτι ανάλογο, δεν έχετε παρά να «πεταχτείτε» μέχρι το Πεκίνο. Εκεί, όλοι έχουν μείνει στο ένδοξο 2008, τη χρονιά που η Κίνα ξαναμπήκε δυναμικά στην παγκόσμια υψηλή κοινωνία.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ματίκας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θριαμβευτής του ντέρμπι πινγκ πονγκ γυναικών ο Παναθηναϊκός, αήττητος μαζί με την ΑΕΚ στην κορυφή

Οι θέσεις στο παγκόσμιο R.L. της μεγάλης κατηγορίας με τις οποίες θα τελειώσουν το 2025 οι Έλληνες αθλητές πινγκ πονγκ

Ο Μαρκουλάκης ξεχώρισε και στο Eurotalents Development Camp III Under 13 της ETTU

Οι κορυφαίοι αθλητές με αναπηρία από την ψηφοφορία του ΠΣΑΤ

Υπουργείο Αθλητισμού: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό

Την 5η θέση κατέλαβαν Χαμαριάς και Ξύπας στο παγκόσμιο Νέων στην ιστιοπλοΐα

Στην Κύπρο θα αγωνιστούν Παναθηναϊκός κι ΑΕΚ, στη Μάλτα οι άνδρες των «πράσινων»

Με νέο 3-0 σετ στην οκτάδα του Champions League πνγκ πονγκ η Μπογκόρια του Γκιώνη

Επικυρώνει το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Champions League η Μπογκόρια του Γκιώνη

H EOE δίνει μισό εκατομμύριο ευρώ σε ομοσπονδίες για αγορά εξοπλισμού, υλικών και προετοιμασία