Μεγάλα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι λάτρεις του ποδηλάτου εξαιτίας της τριβής με τη σέλα, αλλά και των στενών ρούχων, σε ό,τι αφορά την ικανότητα αναπαραγωγής τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε στερότητα.

Μία νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων αποκάλυψε ότι η έντονη προπόνηση με το ποδήλατο, όχι μόνο για τους επαγγελματίες, αλλά και τους ερασιτέχνες, μπορεί να μειώσει δραματικά την ποιότητα του σπέρματος των αθλητών, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτόν τον ύπουλο εχθρό του ανδρικού φύλου. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταϊάνα Βααμόντε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Κόρδοβα, πήραν μέρος 15 αθλητές του τριάθλου (οι οποίοι τρέχουν, κολυμπούν και κάνουν ποδήλατο), μέσης ηλικίας 33 ετών. Από το πείραμα διαπιστώθηκε ότι όσοι τρέχουν πάνω από 300 χλμ. την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους, παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα γονιμότητας, αφού το φυσιολογικό σπέρμα κυμαίνεται σε ποσοστό λιγότερο από 4%, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Το επίπεδο αυτό είναι προβληματικό, σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ. Πάντως καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το γεγονός ένας μέσος άνθρωπος που πάει στη δουλειά του με το ποδήλατό του ή που σποραδικά ασκείται ερασιτεχνικά, να εμφανίσει παρόμοια προβλήματα είναι απίθανο.

Η έρευνα μεταξύ των τριαθλητών έδειξε ότι μόνο το ποδήλατο -και όχι το κολύμπι ή το τρέξιμο- έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Συγκεκριμένα όλοι οι αθλητές -που προπονούνταν με το ποδήλατο κατά μέσο όρο εννιά φορές την εβδομάδα επί οκτώ χρόνια- είχαν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό κάτω του 10%, έναντι 15-20% στους πιο γόνιμους άνδρες. Ήδη περαιτέρω έρευνες έχουν ξεκινήσει για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο η ποδηλασία επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγούν στο προβληματικό σπέρμα.

Πάντως μόνη λύση που μπορούν οι ειδικοί να προτείνουν είναι το πάγωμα των σπερμάτων, πριν οι αθλητές αρχίσουν την εντατική προπόνηση και κάνουν μονιμότερη ζημιά στην αναπαραγωγικότητά τους, ενώ συνίσταται και τα προστατευτικά μέτρα, όπως η αλλαγή στις μεθόδους προπόνησης, η λήψη αντι-οξειδωτικών κ.α.

Επιμέλεια: Αντιγόνη Ελευσινιώτη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θριαμβευτής του ντέρμπι πινγκ πονγκ γυναικών ο Παναθηναϊκός, αήττητος μαζί με την ΑΕΚ στην κορυφή

Οι θέσεις στο παγκόσμιο R.L. της μεγάλης κατηγορίας με τις οποίες θα τελειώσουν το 2025 οι Έλληνες αθλητές πινγκ πονγκ

Ο Μαρκουλάκης ξεχώρισε και στο Eurotalents Development Camp III Under 13 της ETTU

Οι κορυφαίοι αθλητές με αναπηρία από την ψηφοφορία του ΠΣΑΤ

Υπουργείο Αθλητισμού: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό

Την 5η θέση κατέλαβαν Χαμαριάς και Ξύπας στο παγκόσμιο Νέων στην ιστιοπλοΐα

Στην Κύπρο θα αγωνιστούν Παναθηναϊκός κι ΑΕΚ, στη Μάλτα οι άνδρες των «πράσινων»

Με νέο 3-0 σετ στην οκτάδα του Champions League πνγκ πονγκ η Μπογκόρια του Γκιώνη

Επικυρώνει το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Champions League η Μπογκόρια του Γκιώνη

H EOE δίνει μισό εκατομμύριο ευρώ σε ομοσπονδίες για αγορά εξοπλισμού, υλικών και προετοιμασία