Την απογοήτευσή του για την ιστορία με τους αθλητές της άρσης βαρών που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι την Τρίτη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Σε αυτήν, πέραν του προέδρου της ισχυρότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας, έδωσαν το «παρών» και οι Χαρά Σπηλιωπούλου, Αλεξάνδρα Μανού και Κώστας Γεωργακόπουλος, πρόεδροι των ΕΣΚΑΝ, ΟΑΚΑ και αντιντόπινγκ κοντρόλ του Ολυμπιακού Σταδίου αντίστοιχα.
«Είμαστε απογοητευμένοι και οργισμένοι με αυτήν την κατάσταση», ήταν οι πρώτες κουβέντες του κ. Καπράλου, που συμπλήρωσε πως: «Κάποιοι προσπαθούν να ‘θολώσουν τα νερά’ για να μην ασχοληθούμε με τις αιτίες όλων όσων συμβαίνουν. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπιστεί 20 αθλητές από ένα άθλημα ντοπαρισμένοι και πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ποια είναι τα κυκλώματα που κρύβονται από πίσω».
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως: «Εμείς ζητήσαμε από τους αρμοδίους να πάρουν δείγματα από τη Μεσογειακή ομάδα. Ζητήσαμε αυτοί οι έλεγχοι να γίνουν επειγόντως και, αν χρειαζόταν, να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα. Ακόμα και τώρα, δεν έχουμε πάρει αποτελέσματα από πολλά δείγματα αθλητών που, ήδη, αγωνίζονται στους Μεσογειακούς. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Ο κώδικας της WADA λέει ότι, μέσα σε δέκα ημέρες, πρέπει να δίνονται αποτελέσματα και εμείς πρέπει να περιμένουμε έναν μήνα για να τα μάθουμε. Μου λένε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αυτό εμένα δε με ενδιαφέρει. Αν δεν μπορούσαν να αναλάβουν την υποχρέωση, ας μου έλεγαν να στείλω τα δείγματα στη Λοζάνη και στην Κολωνία. Όλοι έχουν ευθύνες, αθλητές, προπονητές, γιατροί, ομοσπονδίες».
Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως: «Επιβάλλεται να πάρουμε τα μέτρα μας, καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αν δε συμφωνήσουν όλοι και δε συνεργαστούν, τότε καλύτερα να πάνε σπίτι τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί».
Όσον αφορά το εργαστήριο του ΟΑΚΑ, εξέδωσε την ίδια μέρα ανακοίνωση-απάντηση για τις κατηγορίες περί καθυστέρησης ελέγχου των δειγμάτων των αθλητών.
Αναλυτικά: «Πράγματι, το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ δεν μπόρεσε να τηρήσει απόλυτα τις προθεσμίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη επιβάρυνση που δέχτηκε, από πλευράς δειγμάτων, κατά τον μήνα Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό -χωρίς να αποτελεί δικαιολογία- δεν είναι ασυνήθιστο για τα εργαστήρια του βεληνεκούς του Ελληνικού, αν λάβει κανείς υπόψη ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προγραμματισμός στις αναλύσεις δειγμάτων, διότι πολλές δειγματοληψίες εκτελούνται πολλές φορές χωρίς προειδοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μας είναι, οι όποιες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί, να εξαλειφθούν, με κάθε τρόπο, στο μέτρο του δυνατού. Η εισαγωγή νέων και άγνωστων ουσιών στις γνωστές απαγορευμένες ουσίες του ελέγχου ντόπινγκ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, εντός εργαστηρίου και στη WADA, μία διαδικασία, όμως, που εξασφαλίζει απόλυτα τους αθλητές από οποιαδήποτε άδικη κατηγορία χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
Καθημερινά, το προσωπικό του Εργαστηρίου ανιχνεύει πλήθος γνωστών και άγνωστων ουσιών, απαγορευμένων και μη. Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των νέων άγνωστων ουσιών και γίνει αυτοματοποίηση της ανίχνευσής τους, απαιτείται χρόνος. Οι δυνατότητες του εργαστηρίου στην επεξεργασία και ταυτοποίηση των άγνωστων ουσιών ορίζονται από την πρακτική ανάγκη διατήρησης του χρόνου και του κόστους, δεδομένου ότι η έλλειψη αυτοματισμού απαιτεί ατομική επεξεργασία των αναλυτικών σημάτων από τους αναλυτές.
Για τον λόγο αυτό, η ατομική επεξεργασία αναλυτικών σημάτων δεν απαιτείται από τον κώδικα WADA και δεν είναι κοινή πρακτική σε κανένα αναγνωρισμένο εργαστήριο του κόσμου.
Σύμφωνα με τον νέο κώδικα WADA, ο επανέλεγχος αποθηκευμένων δειγμάτων πραγματοποιείται, όταν έχουν ανιχνευθεί νέες ουσίες ή εφαρμόζονται νέες αναλυτικές τεχνολογίες. Προς την κατεύθυνση διεξαγωγής ερευνητικών προγραμμάτων, το εργαστήριο χρηματοδοτείται από τη WADA από το 2004, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη, αλλά και την αξία του. Μάλιστα, πρόσφατα ανιχνεύθηκε από το εργαστήριο η ουσία methylhexanamine, γεγονός που έτυχε θετικών σχολίων, εκ μέρους της WADA και αποτελεί πολύ σημαντικό ‘χτύπημα’ προς αυτούς που διακινούν απαγορευμένες ουσίες και ‘κρούει, για άλλη μια φορά, ‘τον κώδωνα του κινδύνου’ προς τους αθλητές, ώστε να μη χρησιμοποιούν σκευάσματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία τους. Εάν αυτή η επιτυχία έγινε μετά από επανέλεγχο ή όχι δειγμάτων, ελάχιστα ενδιαφέρει και θα έπρεπε να είχε προκαλέσει συγχαρητήρια και όχι αποδοκιμασία.
Η WADA έχει δημιουργήσει μηχανισμό ελέγχου των προδιαγραφών των 34 αναγνωρισμένων εργαστηρίων παγκοσμίως. Ο μηχανισμός ελέγχου περιγράφεται εκτενώς στον κώδικα WADA και βασίζεται στην επεξεργασία εργαστηριακών δεδομένων, αλλά και σε ελέγχους - τουλάχιστον πέντε ετησίως- ανά εργαστήριο. Συνεπώς, η αναγνώριση WADA διασφαλίζει πλήρως την αξιοπιστία των αναλύσεων των δειγμάτων του ελληνικού εργαστηρίου.
Το εργαστήριο και το ΕΣΚΑΝ, που είναι εγγυητής του, συνεργάζονται πάντα για το καλό του ελληνικού αθλητισμού-απόδειξη το πλήθος των θετικών αποτελεσμάτων -, κυρίως για "καθαρό" αθλητισμό, που πιστεύουμε ότι είναι πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης