Αποφασισμένος να δώσει έναν δύσκολο αγώνα κατά του Ντόπινγκ εμφανίστηκε ο Πύρος Δήμας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ένθετο «ΟΜΑΔΑ» για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων: «θα έδινα τα μετάλλιά μου αν μπορούσα σε αντάλλαγμα να έβαζα οριστικό τέλος στο ντόπινγκ. Θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν το συζητώ, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό».
O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, ανέφερε:«Τόσα χρόνια που έκανα αθλητισμό οι δυσκολίες με πείσμωναν. Το ίδιο γίνεται και τώρα και θα πολεμήσω ακόμα πιο σκληρά για να καταφέρω να νικήσω αυτή τη μάστιγα».
O Πύρος Δήμας που μας έχει κάνει πολλές φόρες υπερήφανούς δήλωσε πως αισθάνεται πολύ περίεργα όταν βλέπει την φωτογραφία του να μπαίνει σε κείμενα σχετικά με το ντόπινγκ, ενώ μίλησε και για την κοινωνία η οποία ψάχνει την εύκολη λύση. «Τον πιάσανε και αυτόν, θα μπορούσε να πει κάποιος που δεν θα ήξερε ότι έχω σταματήσει. Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να βλέπεις τέτοιες καταστάσεις. Όταν αναλάμβανα μετά το σκάνδαλο με το ομαδικό ντόπινγκ, θεωρούσα ότι ξεκινούσα από το μηδέν, αλλά τελικά ήταν υπό το μηδέν! Ολόκληρη κοινωνία ψάχνει τις εύκολες λύσεις, δεν θα το κάνουν οι αθλητές; Ήρθε πλέον η λογική του γρήγορου, του εύκολου, του ευκαιριακού, του παραβατικού αποτελέσματος. Χάθηκαν τα πρότυπα, οι αξίες και η αγνή και αληθινή αγάπη για τον αθλητισμό».
Για το γεγονός ότι δικαιώνεται, εν μέρη, επειδή σε ανακοινώσεις τους οι αρμόδιοι παραδέχτηκαν ότι καθυστερούν υπερβολικά τα αποτελέσματα των δειγμάτων, τόνισε: «Δικαίωση; Τι να την κάνω αυτή τη δικαίωση; Τραγική διαπίστωση είναι. Κατόπιν εορτής είναι αργά και η ζημιά έγινε. Αυτό ήθελα να προλάβω. Δεν με καλύπτει η άποψη ότι στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ έχουν φόρτο εργασίας. Εσάς σας καλύπτει; Γενικά δεν μπορεί κανείς να με κοροϊδέψει. Έχω μάθει να τους κοιτάω όλους στα μάτια. Απλώς είναι λυπηρό ότι κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον αυθορμητισμό και τις καλές προθέσεις μου σε αυτό το διάστημα που είμαι σε αυτή τη θέση».
Όσο για τα πολλά κρούσματα ντόπινγκ, 20 στο σύνολο μέσα σε 15 μήνες, που αμαυρώνουν τον ελληνικό αθλητισμό, πρόσθεσε: «Είναι υπερβολικά. Ευτυχώς όμως το άθλημα έχει ρίζες και αντοχές στην ελληνική κοινωνία και δεν κινδυνεύει με αφανισμό. Πρόσφατα είχαμε ρεκόρ συμμετοχών στο Πανελλήνιο Εφήβων και Νεανίδων, λίγους μήνες μετά την υπόθεση των 11 και αυτό λέει πολλά. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε. Χάνω την ηρεμία μου, τις προσωπικές μου στιγμές, τον ύπνο μου πολλές φορές. Αλλά δεν μπήκα εδώ για να κερδίσω. Θέλω να βοηθήσω και χαίρομαι που έχω ακόμα τόσο μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και τα νέα παιδιά. Απλώς με προβληματίζει το μέγεθος της ανικανότητας και της βλακείας».
Τον «πούλησαν»
Έτσι ένοιωσε ο τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης για την περίπτωση Τριανταφύλλου. «Αισθάνθηκα ότι με πούλησαν τον Φεβρουάριο από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ». Ο Πύρρος δεν διστάζει να πει αυτό που νιώθει, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο πιάστηκαν ντοπέ από το εργαστήριο ο Παπαδόπουλος και η Φιλανδριανού, αλλά βγήκε «καθαρός» ο Τριανταφύλλου για να πιαστεί λίγο αργότερα από τη διεθνή ομοσπονδία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
«Πως είναι δυνατόν να τους ξεφεύγει εδώ; Και μετά, αφού πιάστηκε έξω, να γίνεται εδώ επανέλεγχος και να βρίσκεται θετικός. Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό, αν ήταν όλοι μέλη της εθνικής ομάδας; Θα είχαμε πάλι ομαδικό ντοπάρισμα και νέο πρόστιμο 400.000 δολαρίων. Και όλα αυτά γιατί δεν είχαμε βρει από την αρχή τα πέντε από τα επτά δείγματα, στην ίδια ουσία. Είναι δυνατόν; Η αθλήτρια που βρέθηκε ντοπέ στη μεσογειακή ομάδα μάς ενημέρωσε προχθές η διεθνής ομοσπονδία πως ήταν επίσης θετική σε έλεγχο στο εξωτερικό στις 14 Μαΐου. Και ενώ είχε περάσει εδώ δύο ελέγχους και ήταν καθαρή στις 10 και 22 Μαΐου. Αυτά δεν γίνονται πουθενά», κατέληξε ο Δήμας.
Επιμέλεια: Φίλιππος Παναγιώτου