Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Μόσχα. Πέντε ιστορικές πόλεις της Ευρώπης ρίχνονται στη μάχη με έπαθλο την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Οι πέντε υποψήφιες πόλεις καλούνται μέχρι την προσεχή Τρίτη να υποβάλλουν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) τον πληρέστερο και πιο ανταγωνιστικό δυνατό φάκελο, προκειμένου να εξασφαλίσουν από νωρίς το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους πριν την τελική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2005.

Μέσα σε έναν φάκελο που θα περιλαμβάνει το λιγότερο 600 σελίδες, κάθε Επιτροπή Διεκδίκησης από τις πέντε διεκδικήτριες χώρες καλείται να «καλύψει» τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η αυστηρή ΔΟΕ σε 17 διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος που ποικίλλουν από το πως αντιμετωπίζει η κάθε υποψήφια τη διοργάνωση και τι θέλει να της προσδώσει, μέχρι το δίκτυο συγκοινωνιών και τη φιλοξενία. Οι φάκελοι κάθε χώρας θα πρέπει να περιλαμβάνουν χειροπιαστές και «πειστικές» αποδείξεις πως διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να φιλοξενήσουν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Αν και προγνωστικά είναι δύσκολο να γίνουν, κύκλοι της ΔΟΕ έχουν κατά καιρούς εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τις υποψηφιότητες του Παρισιού και της Μαδρίτης, κάτι που καθιστά τη γαλλική και την ισπανική πρωτεύουσα φαβορί. Το Παρίσι συγκεντρώνει πολλά ατού, αφού η εμπειρία των τριών προηγούμενων αποτυχημένων διεκδικήσεων, έχει βοηθήσει την Επιτροπή Διεκδίκησης να μάθει από τα λάθη της και να τα διορθώσει. Επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί η επιτυχής διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1998, καθώς και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξήχθη το 2003. Επιπλέον ενδεχόμενη ανάθεση των Αγώνων στο Παρίσι θα αποτελέσει την επιστροφή της διοργάνωσης σε μια πόλη χωρίς ιδιαιτερότητες μετά την «μικρή» Ελλάδα και τη «γιγάντια» και πολυπληθή Κίνα.

Έκπληξη αποτελεί η μέχρι στιγμής θετική αντιμετώπιση της Μαδρίτης. Η πλήρης οικονομική στήριξη που παρέχει στο όλο εγχείρημα η κυβέρνηση της χώρας ίσως φανεί ικανή να αντισταθμίσει το γεγονός πως έχουν περάσει ελάχιστα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992).

Ισχυρή παραμένει και η υποψηφιότητα του Λονδίνου παρά τα εμπόδια που έχουν εμφανιστεί, κυριότερα από τα οποία είναι η αμφίβολη στήριξη της τοπικής αρχής στην προσπάθεια ανάληψης της διοργάνωσης, καθώς και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες και την περιβαλλοντική προστασία της πόλης. Πλήγμα για το Λονδίνο αποτέλεσε το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν στο πλαίσιο μιας εκπομπής του BBC, δημοσιογράφοι που παρίσταναν επιχειρηματίες της χώρας αποπειράθηκαν να χρηματίσουν έναν Βούλγαρο «αθάνατο», ο οποίος έκανε δεκτή την ανήθικη πρότασή τους. Το γεγονός αυτό έκανε σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ τη ΔΟΕ να αντιμετωπίζει με καχυποψία τους εκπροσώπους της χώρας.

Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Νέα Υόρκη για δύο λόγους: Πρώτον το νωπό ακόμη στις μνήμες όλων τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 δεν παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και δεύτερον η χώρα (Η.Π.Α.) φιλοξένησαν μόλις το 1996 Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα).

Τέλος, έκπληξη θα αποτελέσει τυχόν ανάθεση των Αγώνων στη Μόσχα, αφού η χώρα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανοικοδόμησης μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube