Την πρόκρισή για πρώτη φορά στην ιστορία της σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου πανηγυρίζει η Γκάνα, που λύγισε 2-1 τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παράταση. Κράτησε ψηλά τη σημαία της Αφρικής η ομάδα του Ράγεβατς, που έγινε η τρίτη από τη «μαύρη ήπειρο», μετά το Καμερούν το 1990 και τη Σενεγάλη το 2002 που φτάνει στους «8» του Μουντιάλ. Την Ουρουγουάη, που νωρίτερα επικράτησε 2-1 της Νοτίου Κορέας, θα βρει μπροστά της στον προημιτελικό.

Οι Γκανέζοι αιφνιδίασαν με γκολ του Μπόατενγκ μόλις στο 6’, αλλά οι σκληροτράχηλοι και μαχητές Αμερικανοί επέστρεψαν στο ματς στο 62’ με τέρμα του Ντόνοβαν από το σημείο του πέναλτι. Με το ξεκίνημα όμως της παράτασης, ο Γκιάν πέτυχε το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση, έδωσε τη νίκη στην Γκάνα και έστειλε μια ολόκληρη ήπειρο στα ουράνια. Η Αφρική μπορεί να ονειρεύεται!

Το ματς

Αφρικανικός αιφνιδιασμός

Πολύ πιο επιθετικά από όσο την είχαμε συνηθίσει στα παιχνίδια των ομίλων ξεκίνησε το ματς κόντρα στις Η.Π.Α η Γκάνα. Οι Αφρικανοί βέβαια, είχαν την ευτυχία να προηγηθούν στην πρώτη ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε, όταν οι Αμερικανοί έκαναν λάθος στο χώρο της μεσαίας γραμμής και στη συνέχεια επέτρεψαν στον Πρινς Μπόατενγκ να διασχίσει το μισό γήπεδο με την μπάλα στα πόδια. Ο παίκτης της Γκάνας είδε τον Χάουαρντ σε κακή θέση και με σουτ από το ύψος της περιοχής «έγραψε» το 1-0 μόλις στο 6’.


USA 0-1 Ghana

Simao | MySpace Video


Προφανώς το γκολ αποσυντόνισε τους Αμερικανούς, που δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του πρώτου μέρους να βρουν ρυθμό, ενώ έλλειψε το πάθος και η αγωνιστικότητα που είχαν δείξει στα παιχνίδια του ομίλου. Ο προπονητής της «αστερόεσσας» μάλιστα, αναγκάστηκε να περάσει με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου τον Εντού στη θέση του Κλαρκ, σε μια προσπάθεια να δώσει πνοή στην επιθετική γραμμή της ομάδας.

Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί της Γκάνας -Τζόναθαν, Μενσά και Πέιντσιλ- εξέθεσαν μόνο μια φορά τον γκολκίπερ Κίνγκσον στο 35’ όταν ο Φίντλεϊ βρήκε χώρο στα δεξιά και σούταρε, πάνω όμως στον Αφρικανό τερματοφύλακα. Αυτός ήταν και ο μόνος κίνδυνος που δημιουργήθηκε στην εστία της Γκάνας, που δεν είχε δυσκολία να κρατήσει το υπέρ της 1-0.

Οι αλλαγές τα… άλλαξαν όλα

Μια άλλη αλλαγή όμως των Αμερικανών, ο Φάιλχαμπερ που πέρασε με την έναρξη του δευτέρου μέρους, παρά λίγο να ισοφαρίσει στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, όμως την προβολή του απέκρουσε με αυτοθυσία ο Κίνγκσον.

Ως άλλη ομάδα βγήκαν στο γήπεδο οι Αμερικανοί και η εικόνα του αγώνα άλλαξε τελείως. Ακόμα και μετά την ισοφάριση που ήρθε από εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντόνοβαν στο 62', δεν σταμάτησαν να πιέζουν και να έχουν τον έλεγχο του αγώνα. Σε αυτό συνέβαλε η αγωνιστική άνοδος του Ντέμπσεϊ αλλά και του Μπράντλεϊ. Οι Γκανέζοι έμειναν σε εντελώς παθητικό ρόλο, έχοντας τον Γκιάν χωρίς καμία βοήθεια στην κορυφή της επίθεσης, εντελώς απομονωμένο.


USA 1-1 Ghana

Simao | MySpace Video


Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ματς ο Άλτιντορ έχασε την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ αλλά και να βρει μια θέση στο «πάνθεον» των Αμερικανών ηρώων, όταν δέχθηκε την μπάλα στην αντεπίθεση, νίκησε τον Μενσά, αλλά το σουτ που έκανε, πέρασε μόλις άουτ το 1-1 παρέμεινε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Τους έπιασαν στον ύπνο

Στον έξτρα χρόνο οι Αφρικανοί αιφνιδίασαν και πάλι. Ο Αγιού έβγαλε μεγάλη μπαλιά στον Γκιάν, ο οποίος νίκησε τους κεντρικούς αμυντικούς των Η.Π.Α, έμεινε όρθιος παρά το μαρκάρισμα του Ντεμέριτ και με δυνατό σουτ, έκανε το 2-1, πετυχαίνοντας το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση.


USA 1-2 Ghana

Simao | MySpace Video


Στη διαδικασία της παράτασης οι Γκανέζοι συνεπικουρούμενοι από το υπέρ τους σκόρερ αλλά και την παρουσία του Άπια, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή και βοήθησε πάρα πολύ προσδίδοντας ηρεμία στην ομάδα και βοηθώντας στη σωστή κυκλοφορία, είχαν τον έλεγχο. Επιπλέον οι Αφρικανοί έδειχναν να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, ενώ ήταν ολοφάνερη και η διαφορά στην ψυχολογία των παικτών των δύο ομάδων.

Μεγάλη βοήθεια έδωσε και ο Αγιού, που είχε δυνάμεις και καθαρό μυαλό σε όλη τη διάρκεια του ματς, κερδίζοντας δίκαια και τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.


Οι συνθέσεις των ομάδων:

Η.Π.Α (Μπομπ Μπράντλεϊ): Χάουαρντ, Μποκανέγκρα, Μπράντλεϊ, Τσερούντολο, Ντέμπσεϊ, Ντόνοβαν, Μπόρνσταϊν, Κλαρκ (31' Εντού), Ντεμέριτ, Άλντιντορ (91’ Γκόμεζ), Φίντλεϊ (46' Φάιλχαμπερ).

ΓΚΑΝΑ (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Σαρπέι (73' Άντι), Γκιάν, Πέιντσιλ, Μενσά, Ανάν, Ινκούμ (113’ Μουντάρι), Τζόναθαν, Αγιού, Ασαμόα, Μπόατενγκ (78’ Άπια).

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Γήπεδο: Royal Bafokeng Stadium

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube