Το βράδυ της Κυριακής ο κόσμος θα μάθει ποια θα είναι η όγδοη ομάδα που θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο… Ισπανία και Ολλανδία διεκδικούν το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας τους και όποια επικρατήσει θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο μακριά από τη «Γηραιά ήπειρο». Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα δούμε που «σκόνταψαν» οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες στα… εξωτικά Παγκόσμια Κύπελλα!

1930, Ουρουγουάη: Μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες έκαναν το μακρινό ταξίδι μέχρι την Ουρουγουάη για να συμμετάσχουν στο πρώτο Μουντιάλ: Γαλλία, Ρουμανία, Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία. Οι τελευταίοι κατάφεραν να αποκλείσουν τη Βραζιλία στους ομίλους και να φτάσουν στα ημιτελικά.

1950, Βραζιλία:
Ιταλία και Αγγλία αποκλείστηκαν νωρίς και απέμεινε στις Σουηδία και Ισπανία να διασώσουν το ευρωπαϊκό γόητρο. Οι δύο ομάδες συνεντρίβησαν όμως από τη Βραζιλία (7-1 και 6-1) στη φάση των ομίλων που έκρινε το τρόπαιο και τερμάτισαν στην τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα.

1962, Χιλή:
Τέσσερα χρόνια πριν η Βραζιλία είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία. Στη Χιλή οι ευρωπαϊκές ομάδες ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς, αλλά τελικά η μοναδική αξιοπρεπής παρουσία ήταν και πάλι αυτή της Γιουγκοσλαβίας (τέταρτη θέση).

1970, Μεξικό: Η Βραζιλία του Πελέ ήταν ασταμάτητη στα μεξικανικά γήπεδα και κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τη δύναμή της. Ιταλία και Γερμανία μπορούν λοιπόν να αισθάνονται ικανοποιημένες που κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, παρότι οι «Ατζούρι» γνώρισαν βαριά ήττα με 4-1 στον τελικό.

1978, Αργεντινή: Ακόμα και χωρίς τον Κρόιφ, η Ολλανδία ήταν η καλύτερη ομάδα του 11ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι «Οράνιε» έφτασαν εύκολα στον τελικό, όπου βρήκαν μπροστά τους τη διοργανώτρια Αργεντινή. Οι Λατινοαμερικάνοι έφτασαν ως εκεί με αρκετή βοήθεια από τη δικτατορία του Βιντέλα, αλλά στον τελικό κατέκτησαν δίκαια το τρόπαιο νικώντας 3-1.

1986, Μεξικό: Η εντυπωσιακή Γαλλία του Μισέλ Πλατινί αποκλείει τη Βραζιλία και φτάνει στα ημιτελικά, αλλά εκεί υποκύπτει στη Δυτική Γερμανία. Με τη σειρά της όμως η ομάδα του Μπεκενμπάουερ ηττάται από την Αργεντινή του Μαραντόνα στον τελικό μετά από ένα εξαιρετικό παιχνίδι (3-2).

1994, ΗΠΑ:
Ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία ευρωπαϊκής ομάδας να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε άλλη ήπειρο μέχρι φέτος. Η Ιταλία του Ρομπέρτο Μπάτζιο κοιτάζει στα μάτια τη Βραζιλία στον τελικό της Πασαντίνα, αλλά χάνει τελικά με 3-2 στα πέναλτι μετά από «λευκή» ισοπαλία στην κανονική διάρκεια και την παράταση.

2002, Νότιος Κορέα-Ιαπωνία:
Οι ισχυρές Ιταλία και Ισπανία αποκλείονται από τη διοργανώτρια Κορέα μετά από «σφαγιαστικές» διαιτησίες, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία δεν καταφέρνει καν να σκοράρει και η Αγγλία αποκλείεται από τη Βραζιλία μετά από απίστευτη «γκάφα» του τερματοφύλακα Σίμαν. Απομένει η Γερμανία, η οποία φτάνει στον τελικό αλλά υποκύπτει στις ορέξεις του Ρονάλντο και της «Σελεσάο» (2-0).

2010, Νότιος Αφρική: Ένατη και… φαρμακερή για τις ευρωπαϊκές ομάδες! Με μόλις τρεις στα προημιτελικά η κατάκτηση του τροπαίου έμοιαζε και πάλι δύσκολη, αλλά η Ολλανδία απέκλεισε τη Βραζιλία (2-1) και η Γερμανία συνέντριψε την Αργεντινή (4-0). Έτσι οδηγηθήκαμε σε ημιτελικά με Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία και Ουρουγουάη και παρά τη μαχητικότητα της «Σελέστε» όλοι κατάλαβαν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα σηκωνόταν στον ουρανό από ευρωπαϊκή ομάδα…

Επιμέλεια: Γιάννης Μάρκουλας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube