Αφιερώματα

Κάρλος, την πατήσαμε…

Η γκρίνια, η «μουρμούρα» και η αρνητική προδιάθεση φέρνει ως αποτέλεσμα αποκλεισμούς... Κι αυτό ο Κάρλος Ντούνγκα το ήξερε καλά, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αναστρέψει την κατάσταση.

Η γκρίνια, η «μουρμούρα» και η αρνητική προδιάθεση φέρνει ως αποτέλεσμα αποκλεισμούς... Κι αυτό ο Κάρλος Ντούνγκα το ήξερε καλά, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αναστρέψει την κατάσταση.

Το… τρένο είχε μπει σε ράγες και οδηγούνταν ολοταχώς προς τον τοίχο που είχαν στήσει οι Ολλανδοί στους «8» της διοργάνωσης. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Βραζιλιάνοι αποκλείονται από τους «οράνιε» σε Μουντιάλ. Το 1974 στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, η «σελεσάο» είχε αποκλειστεί από την περίφημη παρέα του Γιόχαν Κρόιφ. Τώρα, όμως, η Βραζιλία του 2010, δεν θύμιζε σε τίποτα «Βραζιλία».

«Θυμάμαι παίκτες σαν τους Ζέρσον, Τοστάο, Φαλκάο, Ζίκο, Σόκρατες. Τώρα βλέπω τους… Ζιλμπέρτο, Μέλο, Μπάστος, Ζούλιο Μπαπτίστα. Που είναι η βραζιλιάνικη μαγεία;», είχε αναρωτηθεί ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ, που παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, χαρακτήρισε τη Βραζιλία του 2010 «βαρετή»!

Από την ομάδα που παρουσίασε ο Βραζιλιάνος τεχνικός στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής έλειπαν πολλά. Το καλύτερο στοιχείο αυτού του συνόλου ήταν η άμυνά του κι αυτό οι φίλοι της «σελεσάο» δεν μπορούσαν να το χωνέψουν με τίποτα.

«Αυτή η Βραζιλία δεν θυμίζει σε τίποτα τις ομάδες του παρελθόντος», είχε δηλώσει ο Πελέ πριν το μεγάλο ματς της φάσης των "8". «Η ομάδα του Ντούνγκα δεν παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας», είχε προσθέσει το «μαύρο διαμάντι».

Το «βάρος» του πάγκου της Βραζιλίας είναι μεγάλο. Χρειάζεται γερό στομάχι και πολλοί αμφέβαλαν για το αν ο Ντούνγκα είχε τέτοιο. Μετά την αναμέτρηση κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού στους ομίλους, σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του ομοσπονδιακού τεχνικού κι ενός δημοσιογράφου συμπατριώτη του.

Ο 46χρονος τεχνικός δεν άντεξε, ξέσπασε και στη συνέχεια το «πλήρωσε». Ειδικά η «Globo», η δημοφιλέστερη εφημερίδα της Βραζιλίας και εργοδότρια του δημοσιογράφου που τα «έχωσε» ο Ντούνγκα, του κήρυξε πόλεμο.

Οι χορηγοί της «σελεσάο» προβληματίστηκαν με τη συμπεριφορά του και την κακή σχέση που διατηρούσε με τον Τύπο. Ακόμη και η… «τούμπα» που έκανε ζητώντας συγγνώμη από τον δημοσιογράφο της «Globo», δεν καλυτέρευσε την κατάσταση.

Προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες ο προπονητής της Βραζιλίας πρέπει να είναι διπλωμάτης και «καταφερτζής». Να βάζει νερό στο κρασί του. Ο Ντούνγκα δεν έχει τέτοιου είδους ταλέντα. Ο εγχώριος Τύπος χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς όπως «αντιδημοσιογραφικός», «αντικοινωνικός» και «μουρτζούφλης» για να τον περιγράψει.

Μετά το «στραπάτσο» από τους Ολλανδούς, κανένας Βραζιλιάνος δεν πρόκειται να πίνει… νερό στο όνομα του Κάρλος Ντούνγκα. Ενός προπονητή που προσπάθησε να αλλάξει πολλά, όσον αφορά τη φιλοσοφία της «σελεσάο», αλλά δυστυχώς γι΄ αυτόν, δεν τα κατάφερε.

Κώστας Τσούγκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x