Εν μέσω της νοσηρής ατμόσφαιρας των τελευταίων ημερών, λόγω των επεισοδίων στη Λιβαδειά, ξεκίνησαν οι εργασίες της 1ης Άτυπης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Επ’ ευκαιρία αυτού του γεγονότος ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Το πλήρες κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

«Ο Αθλητισμός είναι μία από τις αποτελεσματικότερες γέφυρες φιλίας που συνδέουν ανθρώπους και λαούς. Το αθλητικό ιδεώδες προκρίνει την ευγενή άμιλλα, τον διαρκή και δημιουργικό αγώνα του ανθρώπου. Βρίσκεται γι’ αυτό στο κέντρο των αξιών που συνιστούν τον πανανθρώπινο, οικουμενικό πολιτισμό.

Με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ελλάδα έστειλε ένα μήνυμα επαναπροσέγγισης των αξιών και των ιδανικών που γεννήθηκαν σ’αυτόν τον τόπο για να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη σύγχρονη εποχή, οι προκλήσεις που έχουμε να απαντήσουμε είναι βεβαίως πολλές. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε το αθλητικό πνεύμα αν όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε γι’αυτό το στόχο ενώσουμε αμιλλώμενοι τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια.

Στην κατεύθυνση αυτή, συναντήσεις όπως αυτή που ξεκινά σήμερα εδώ στην Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εύχομαι και ελπίζω η πρώτη αυτή άτυπη συνάντηση να γίνει η αρχή μιας ακόμα στενότερης συνεργασίας, ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη της περιοχής μας. Είναι στο χέρι μας να θέσουμε ξανά τη Νοτιανατολική Ευρώπη, μια περιοχή με μακρά και σπουδαία αθλητική παράδοση στην πρωτοπορία της προσπάθειας για τον σύγχρονο αθλητισμό».

Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανός, απήυθηνε σύντομο χαιρετισμό, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης, αγκαλιάζει όλους εκείνους που την επισκέπτονται. Θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις για την πορεία του Αθλητισμού, σε μία περιοχή που έχει δώσει πολλά δείγματα υψηλού επιπέδου, στο παρελθόν και εξακολουθεί να αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητές της.

Θα αναφερθούμε σε θέματα, που συζητά αυτή τη στιγμή η Ευρώπη στον φορέα της Ε.Ε.
Αναζητούμε το μείγμα επαγγελματισμού, ερασιτεχνισμού, σχολικού αθλητισμού, τη συμμετοχή της γυναίκας, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και σε διοικητικό, τις ίσες ευκαιρίες που δίνει ο αθλητισμός για ΑΜΕΑ, το ντόπινγκ, που έχει γίνει η σύγχρονη μάστιγα του αθλητισμού και πώς αντιμετωπίζεται.

Επίσης με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να έχουμε μια ευρύτερη συνεργασία και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε σε αθλητικές διοργανώσεις της περιοχής μας, στα διάφορα αθλήματα.

Θα συσκεφθούμε λοιπόν, για το πώς θα οργανώσουμε αυτή τη συνεργασία, καθώς οι προοπτικές των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης να έχουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρώπη αυξάνονται διαρκώς. Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια».


Eπιμέλεια:Παναγιώτης Χαμαργιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube