Ο αθλητής της ελευθέρας πάλης, Πέτρος Χατζηιωαννίδης βρέθηκε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και εξήγησε στους σπουδαστές τους λόγους για τους οποίους προτιμά το συγκεκριμένο στυλ αντί της ελληνορωμαϊκής αλλά και τη μεγάλη αξία που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Ξεκίνησε την πάλη στην ηλικία των 5 ετών και το ερέθισμα ήταν ο πατέρας του, πρώην Ολυμπιονίκης του αθλήματος, Γιώργος Χατζηιωαννίδης. Ο ίδιος δηλώνει πως αγάπησε την ελευθέρα πάλη στα 10 του και από εκείνο το σημείο και έπειτα έγινε κομμάτι της ζωής του.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χατζηιωαννίδης στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ:

Ποιο στυλ προτιμά, ελευθέρα ή ελληνορωμαϊκή πάλη:

«Προτιμώ με διαφορά την ελευθέρα πάλη. Είναι ένα εντελώς απρόβλεπτο αγώνισμα, καθώς μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Στην ελληνορωμαϊκή μπορεί να κερδίσεις ένα πόντο και να τον κρατήσεις μέχρι το τέλος».

Για τις προπονήσεις:

«Όπως κάθε άθλημα έτσι και αυτό θέλει τον απαιτούμενο χρόνο και κόπο. Οι προπονήσεις για την πάλη είναι τρεις φορές την ημέρα από δύο ώρες».

Για την εμπειρία του από τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Είναι από αυτά που λένε πως αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να καταλάβεις πως αισθάνεται ο καθένας. Ειδικά για ένα δημοσιογράφο είναι ότι καλύτερο που μπορεί να ζήσει, γιατί βρίσκεται με έναν αθλητή και έχει τη δυνατότητα να δει τα συναισθήματά του».

Για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004:

«Από συνομιλίες που είχα και με άλλους αθλητές είναι μία από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει ποτέ και πιστεύω πως με αυτούς περάσαμε στην ιστορία».

Αν η πάλη έχει την απαιτούμενη προβολή στη χώρα μας:

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε δώσει αρκετή προσοχή σε αυτό το άθλημα. Υπάρχουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξή του και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει».

Αν είναι στα σχέδιά του να ασχοληθεί ως προπονητής:

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου, καθώς δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο».

Η γνώμη του για το ντόπινγκ:

«Όταν ξεκινούσα την καριέρα μου δεν το γνώριζα καν. Εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ γιατί έμαθα αργότερα για τις άσχημες επιπτώσεις που έχει στην υγεία. Προσωπική μου γνώμη είναι πως στην πάλη είναι δύσκολο να κάνει κάποιος χρήση αυτών των ουσιών γιατί τα αντιντόπινγκ τεστ είναι πολύ συχνά».

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας του:

«Όταν σε αγώνα -που έφταιγα εγώ- έσπασα τον αγκώνα μου και αναγκάστηκα να σταματήσω από την ενεργό δράση».

Αν υπάρχουν δημοσιογράφοι που γνωρίζουν το άθλημα:

«Μέχρι τώρα πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν αγώνες πάλης το κάνουν με σωστό τρόπο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι παλιοί και έμπειροι με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, οι οποίοι δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο που δεν ξέρει, να καταλαβαίνει αυτό που παρακολουθεί».

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις του:

«Όλα αυτά τα χρόνια έχω πάρει μέρος σε πολλές διοργανώσεις. Αυτά που μου έμειναν πιο πολύ ήταν η 7η θέση στην Ολυμπιάδα των Ενόπλων Δυνάμεων ανάμεσα σε 62 αθλητές και η 5η θέση στο παγκόσμιο της Κολομβίας, όπου εκεί ένας τραυματισμός μου στέρησε το δικαίωμα να παλέψω για ακόμα ψηλότερα».

Παναγιώτης Κεφαλάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube