Η φρενίτιδα για το Super Bowl στην Αμερική χτυπάει κόκκινο. Την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου Pittsburgh Steelers και Green Bay Packers διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή στο American football και για πρώτη φορά στα 45 χρόνια του θεσμού δεν θα υπάρχουν εντυπωσιακές υπάρξεις με ελάχιστα ρούχα, πομ πομ και συνθήματα για να κλέψουν τα βλέμματα στις διακοπές του ματς.

Πριν τα βάψετε μαύρα, διαβάστε στο www.sport-fm.gr γιατί αξίζει να ξενυχτήσετε και να δείτε το γεγονός που κάνει τις ΗΠΑ και όχι μόνο να παραλύουν και να παραληρούν!

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Πρώτα από όλα, παρακολουθώντας το Super Bowl γίνεσαι μέρος της μεγαλύτερης τηλεοπτικής παρέας στον κόσμο. Το ρεκόρ τηλεθέασης καταρρίπτεται χρόνο με το χρόνο και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα αντίστοιχα νούμερα του τελικού του Champions League. Μάλιστα, το περσινό ματς μεταξύ Colts και Saints το είδαν 106,5 εκατ. τηλεθεατές, σπάζοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε 27 ολόκληρα χρόνια και αφορούσε το φινάλε της δημοφιλούς σειράς MASH.

Cheerleaders ναι, αλλά έξω από το γήπεδο

Μόνο έξι ομάδες τον NFL δεν διαθέτουν cheerleaders και η μοίρα το έφερε έτσι ώστε να συναντηθούν δύο εξ αυτών φέτος, στο παιχνίδι που θα φιλοξενηθεί στο Arlington του Τέξας. Οι ντόπιοι προσέφεραν τα κορίτσια των Dallas Cowboys, ομάδας της περιοχής, όμως τελικά δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν μέσα στο γήπεδο. Θα στήσουν όμως το δικό τους σόου έξω από αυτό, όπου χιλιάδες Αμερικανοί έχουν πληρώσει μισό εισιτήριο και θα παρακολουθήσουν τον αγώνα σε τεράστιες γιγαντοοθόνες περιμετρικά του σταδίου. Για… τσεκάρετε τι θα χάσουν όσοι βρεθούν μέσα στο γήπεδο…





Ο χρόνος είναι χρήμα… πολύ χρήμα

Καλύτερα να αγοράσεις διαμέρισμα στην πιο ακριβή περιοχή της γης παρά τηλεοπτικό χρόνο κατά τη διάρκεια του Super Bowl. Για τριάντα άτιμα δευτερόλεπτα χρειάζονται τρία εκατ. δολάρια. Αυτός είναι και ο λόγος που εταιρίες κολοσσοί επιστρατεύουν κορυφαίους σκηνοθέτες και φτιάχνουν διαφημίσεις που κάνουν πρεμιέρα εκείνο το βράδυ. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα κοινό –παράλληλα με αυτό εκείνων που παρακολουθούν το ματς- που απλά περιμένει να δει τα σποτάκια με τους παραγωγούς να προσφέρουν άφθονο γέλιο και σεξουαλικά υπονοούμενα.





Σημεία και (ιερά) τέρατα!

Το Super Bowl αποτελεί τεράστιο καλλιτεχνικό γεγονός και κατά καιρούς σπουδαία ονόματα έχουν φιλοξενηθεί στη σκηνή του. Φέτος η Christina Aguilera θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, ενώ στο περίφημο Super Bowl Half Time Show θα φιλοξενηθούν οι Black Eyed Peas, πού παίρνουν τη σκυτάλη από «ιερά τέρατα» της βιομηχανίας της μουσικής, όπως τον συγχωρεμένο πλέον, βασιλιά της ποπ, Michael Jackson., U2, Rolling Stones, James Brown, Sting, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Prince και πολλούς άλλους. Κόσμος του θεάματος δίχως σκάνδαλα όμως, είναι δύσκολο να υπάρξει και το 2004 η Janet Jackson και ο Justin Timberlake φρόντισαν να το επιβεβαιώσουν, όταν ο δεύτερος την ώρα του σόου, με μια κίνηση έσκισε ένα κομμάτι από τα ρούχα της πρώτης, αποκαλύπτοντας σε ολόκληρο το έθνος το γυμνό της στήθος, με το βίντεο να κάνει το γύρο του κόσμου.



Ας μιλήσουμε για μπάλα

Στο Super Bowl XLV θα συναντηθούν δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες του αθλήματος. Στις 01:30 ξημερώματα Δευτέρας, οι Steelers, πολυνίκες του θεσμού με 6 τίτλους θα κάνουν την όγδοη εμφάνισή τους σε τελικό, απέναντι στους Packers, για τους οποίος αυτή θα είναι η πέμπτη συμμετοχή. Η ομάδα του Green Bay έχει κατακτήσει τρία Super Bowl αλλά και εννέα πρωταθλήματα πριν θεσπιστεί ο θεσμός. Ο νικητής παραλαμβάνει το τρόπαιο «Vince Lombardi», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του προπονητή των Green Bay Packers, που κατέκτησε τα δύο πρώτα Super Bowls το 1967,1968.

Στον τελικό συναντώνται οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τους δύο περιφερειακούς τίτλους στη διάρκεια της σεζόν. Οι Steelers το AFC και μάλιστα είναι το παλαιότερο franchise, από το 1933όταν και ιδρύθηκαν, ενώ οι Packers (NFC) είναι η ομάδα με την πλέον μακρόχρονη παρουσία σε μια πόλη, παραμένοντας στο Green Bay από το 1919, πριν καν δημιουργηθεί το πρωτάθλημα!

Και οι δύο θεωρούνται ότι έχουν πολύ πιστούς οπαδούς, ενώ εντυπωσιακές είναι οι λίστες που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει ένα εισιτήριο διαρκείας. Ο όρος «μαγικό χαρτάκι» είναι πολύ μικρός για να περιγράψει την κατάσταση που συμβαίνει στους Packers. Αν κάποιος κάνει αίτηση σήμερα, θα αποκτήσει εισιτήριο το 2074, όταν φυσικά δεν θα βρίσκεται στη ζωή! Για αυτό είναι συνηθισμένο όταν γεννιέται ένα παιδί στην περιοχή, αφού δηλωθεί το όνομά του στο ληξιαρχείο, ο περήφανος μπαμπάς να το βάζει και στη σχετική λίστα αναμονής ελπίζοντας να καταφέρει το σπλάχνο του ότι δεν μπόρεσε ο ίδιος. Στο Pittsburgh τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα και απατούνται μόλις 26 χρόνια αναμονής!

Όλα τα φώτα πάνω τους

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, τρία είναι τα πρόσωπα η παρουσία των οποίων θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ας τους δούμε.

Ο Ben Roethlisberger είναι ο quarterback των Steelers, ο υπεύθυνος δηλαδή για την οργάνωση του παιχνιδιού, κινητήριος μοχλός και ιθύνων νους κάθε επιθετικής κίνησης της ομάδας. Οι Αμερικανοί περιγράφουν το ρόλο της θέσης στο σπορ με το… χαριτωμένο «The name of the game is kill the quarterback»! Ο Big Ben, όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά, έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του όχι μόνο για την απίστευτη ικανότητά του αλλά και για πολύ σοβαρές κατηγορίες. Ρούκι της χρονιάς το 2004, οδήγησε την ομάδα σε δύο τίτλους, ενώ στο Super Bowl XL έγινε ο νεαρότερος quarterback που κατακτά το τρόπαιο. Πριν από δύο χρόνια δική του πάσα χάρισε τον τίτλο στους Steelers σε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «Τα συγκλονιστικότερα τρία λεπτά στην ιστορία του Super Bowl»!

Ο αγώνας κόντρα στους Cardinals θεωρήθηκε από πολλούς ως ο πιο συναρπαστικός όλων των εποχών. Οι πρώτοι βρέθηκαν μπροστά με 20-7, αλλά οι Cardinals με ένα απίστευτο σερί τους έπιασαν. Στα συγκλονιστικότερα τρία λεπτά στην ιστορία του Super Bowl, οι Cardinals πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά λίγο πριν το τέλος, για να απαντήσουν οι Steelers με τη λήξη, να κατακτήσουν μέσα σε αποθέωση τον έκτο τους τίτλο, επικρατώντας 27-23.



Ο Big Ben κέρδισε μια θέση στο πάνθεον των ηρώων, όμως υπάρχουν και δύο περιστατικά που τον ακολουθούν με πολύ βαριές κατηγορίες, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε αποδείχτηκαν. Το 2006 θεωρήθηκε ότι προκάλεσε σχεδόν θανατηφόρο τροχαίο και τέσσερα χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε για βιασμό, όμως είπαμε, και οι δύο υποθέσεις μπήκαν οριστικά στο αρχείο.

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας γεννημένος στη Σαμόα τύπος που ονομάζεται Τρόι Πολαμάλου με την Ελλάδα; Ο άνθρωπος που φέτος ανακηρύχθηκε κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς και αποτελεί το φόβο και τον τρόμο κάθε αντιπάλου, είναι βαφτισμένος χριστιανός ορθόδοξος, όπως και η σύζυγός του, Θεοδώρα. Η σχέση του με τον τόπο μας δεν σταματάει εδώ, αφού ο Πολαμάλου από τη στιγμή που γνώρισε την ορθοδοξία, έγινε άλλος άνθρωπος. Πριν από μερικά χρόνια επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και άλλους ιερούς τόπους, ενώ έχει βαφτίσει τα δύο του παιδιά, Παΐσιο και Εφραίμ. Το εξωαγωνιστικό του προφίλ διαφέρει εντελώς από το κακό πρόσωπό του μέσα στο γήπεδο. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις και όταν το κάνει, δεν μιλάει σχεδόν ποτέ για το σπορ. Κάνει το σταυρό του μετά από κάθε φάση και οι συμπαίκτες του συχνά αναφέρονται στον τρόπο που μιλά στα αποδυτήρια, αποτελώντας την πιο σεβάσμια φιγούρα των Steelers. Ο ίδιος έχει πει: «Οι ύμνοι της ορθοδοξίας είναι το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο και οι εκκλησίες αποτελούν το τέλειο μέρος για προσευχή. Το να ψέλνω στα ελληνικά είναι κάτι μαγικό. Μοιάζει με όπερα, αλλά είναι πολύ ανώτερο. Υπάρχει μόνο το φως των κεριών, οι γυναίκες κάθονται στα αριστερά, οι άντρες στα δεξιά, το μυαλό σου βρίσκεται μόνο στον θεό. Μετά το γάμο μου και τη γέννηση των παιδιών μου, η λειτουργία είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μου και πολλές φορές κλαίω κατά τη διάρκειά της».

Οι Έλληνες έχουμε ακόμη έναν καλό λόγο για να υποστηρίξουμε τους Steelers και αυτός ακούει στο όνομα Jeremy Kapinos, ένα «δικό» μας παιδί. Ο 26χρονος αθλητής θα νιώσει περίεργα στο συγκεκριμένο ματς, αφού στο παρελθόν είχε αγωνιστεί και στους Packers. Δεν αναμένεται να βρει πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλά εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ίσως έχουμε το σενάριο που θέλει τους παίκτες να «καρφώνουν» την πρώην ομάδα τους. Εάν μάλιστα έχει κάτι από αυτό που πιάνει τον Νίκο Λυμπερόπουλο κάθε φορά που παίζει εναντίον του Παναθηναϊκού, οι Packers θα έχουν έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο για να ανησυχούν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube