-Τα κείμενα που περιγράφουν «το φαινόμενο Χρυσή Αυγή»
Τα διαβάσαμε, τα ξαναδιαβάσαμε, τα εμπεδώσαμε. Δεν χρειάζεται δα και ιδιαίτερα αναλυτική σκέψη για να καταλάβεις τα αυτονόητα, ακόμη κι αν δεν τα ήξερες από πριν. Άλλοι τα έγραψαν (ή/και τα είπαν) καλύτερα, άλλοι χειρότερα. Άλλοι χρειάστηκαν πολλές λέξεις, άλλων τα γραπτά ήταν πιο πυκνά. Έτσι ή αλλιώς, μια φορά, αυτό που κανονικά θα ήταν μόνο η εισαγωγή -μια και ταυτοχρόνως με την εμφάνισή τους θα ενεργοποιούνταν (θεωρητικά) τα προσωπικά και κρατικά ανακλαστικά- κατέληξε να μοιάζει με μάντρα, στην καθημερινή λούπα του οποίου είμαστε όλοι μάρτυρες. Και η εμμονική αυτή επανάληψη, εκτός από ανούσια, είναι τρομερά κουραστική. Next level please.

-Η καθημερινή δημοσίευση της σύλληψης φοροφυγάδων

Έχει γίνει πια κομμάτι της τακτικής ενημέρωσης. Πάντα με λιτές κι απέριττες ανακοινώσεις, πάντα μόνο με αρχικά και πάντα με όχι στρογγυλεμένα ποσά. Για παράδειγμα: «Συνελήφθη σήμερα στη Θήβα ο 48χρονος Κ.Π., αντιπρόσωπος εταιρίας γεωργικών μηχανημάτων, για οφειλές στο δημόσιο ύψους 456.987 ευρώ και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα». Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, αυτό θα ήταν αρκετό. Στην ελληνική κοινωνία ως έχει αυτή τη στιγμή, όχι.

Η αλήθεια είναι πως, εκτός από τους ίδιους, τους συγγενείς και τους οικείους τους, δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλον το αν ο συλληφθείς θα πάει 5, 10, ή 200 χρόνια στη φυλακή. Για την ακρίβεια δεν απασχολεί κανέναν το αν θα πάει καν φυλακή κάποιος από δαύτους -εξαιρούνται πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά η στιγμή αυτή δε φαίνεται να ζυγώνει ακόμα- ή θα εκτίσει την ποινή του παρέχοντας κοινωνική εργασία (που θα ήταν πρακτικά και κοινωνικά χρησιμότερο).

Το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να ανακοινώνονται δημοσίως τα χρήματα που εισπράττονται από τον καθέναν τους και το πως αυτά χρησιμοποιούνται για να μειωθούν τα χρωστούμενα. Για παράδειγμα αν καθημερινά βλέπαμε ή διαβάζαμε ένα άρθρο τύπου «Μετά από τη δήμευση της περιουσίας του κυρίου Μ.Α., ύψους 500.000 ευρώ, την αποπληρωμή των οφειλών του κυρίου Χ.Σ., ύψους 140.000 ευρώ και την πώληση της οικίας του κυρίου Δ.Γ. που είχε κατασχεθεί με αντίτιμο 1,2 εκ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία μπήκε το ποσό των 1.840.000 ευρώ. Το ταμειακό διαθέσιμο της εβδομάδας ανέρχεται πλέον σε 2,37 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αφαιρείται από το εθνικό χρέος. Η επόμενη ενημέρωση θα γίνει αύριο το απόγευμα», όλα θα ήταν καλύτερα.

-«Δεν γίνεται αλλιώς»
Μωρέ γίνεται και παραγίνεται. Τρόποι υπάρχουν δεκάδες. Μέσα και τεχνογνωσία δεν υπάρχουν και τις περισσότερες φορές μαζί με αυτά λείπει και η βούληση. Χίλιες φορές λοιπόν να πεις, ως κυβέρνηση, έντιμα στον κόσμο πως «είμαστε τόσο πολύ διαλυμένοι ως κράτος που κάνουμε ότι προλαβαίνουμε, όπως μπορούμε», παρά να ευαγγελίζεσαι την «κοινωνική δικαιοσύνη» που δεν μπορείς καν να πλησιάσεις, παρότι αυτή ακριβώς -ως εμπεδωμένο αίσθημα- είναι ο μόνος ορατός τρόπος για να συνασπισθούμε κάποτε ως πολίτες πίσω από έναν κοινό σκοπό.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube