Υποτίθεται πως το «βιολογικό διαβατήριο» ήταν το καλύτερο… όπλο στη διαρκή μάχη που δίνει η παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA) με τους χρήστες απαγορευμένων ουσιών. Οπως φαίνεται όμως, αυτό πλέον αμφισβητείται σοβαρά.

Αιτία η αναφορά ανεξάρτητης ομάδας που παρακολουθούσε τους ελέγχους αντιντόπινγκ στους Ολυμπιακούς αγώνες για λογαριασμό της WADA. Σύμφωνα με το πόρισμά τους λοιπόν, στο Λονδίνο αρκετοί αθλητές δεν εμφανίστηκαν για να δώσουν δείγμα αίματος, αλλά ταυτόχρονα απέφυγαν και τις συνέπειες!

Πρόκειται για ελέγχους που αφορούσαν το «βιολογικό διαβατήριο». Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά συγκεντρώνονται διαρκώς δείγματα αίματος, ώστε να δημιουργηθεί το «προφίλ» του οργανισμού κάθε αθλητή. Και όποια διαφοροποίηση παρατηρείται σε αυτό, συνιστά χρήση απαγορευμένων ουσιών και επιφέρει ποινές, ακόμη και αν δεν υπάρχει θετικό δείγμα.

Στο Λονδίνο οι παγκόσμιες ομοσπονδίες των αθλημάτων είχαν την ευθύνη να ενημερώνουν τους αθλητές για τους συγκεκριμένους ελέγχους και εκείνοι ήταν υποχρεωμένοι να εμφανιστούν όταν τους το ζητούσαν. Παρατηρήθηκε όμως πως κάποιοι απέτυχαν να δείξουν συνέπεια.

Από τη στιγμή όμως που οι ελεγκτές δεν είχαν στα χέρια τους έγγραφα, όπως γίνεται στους υπόλοιπους ελέγχους ντόπινγκ, και συγκεκριμένη διαδικασία για να ακολουθήσουν, οι αθλητές δεν το «πλήρωσαν». Πολύ απλά γιατί δεν μπορούσαν να τους «χρεώσουν» ούτε άρνηση, ούτε αποτυχία εμφάνισης, κάτι που θα είχε συνέπειες.

Η WADA αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως αυτό συνέβη, αλλά προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» πρόσθεσε πως οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν από έλεγχο αργότερα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Βέβαια, στο ντόπινγκ ακόμη και μία ημέρα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Ρούλα Βλασσοπούλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

ΟΑΚΑ: Νέα περίφραξη 7,5 χιλιομέτρων και αναβαθμισμένο σύστημα ασφάλειας

Τετραήμερο δράσεων στο Αμοργιανό Φεστιβάλ 2026 «Vikelas Sports & Aegean Blue Classic Car IDORO»

ΕΦΟΕΠΑ: «Απαράδεκτη η έξωση από το ΣΕΦ - Καμία εναλλακτική λύση από πλευράς Πολιτείας»

Ο αθλητισμός ένωσε Αρχαία Ολυμπία, Κορυδαλλό & Κύπρο για το περιβάλλον

Ο μαραθώνιος της Ύδρας με διεθνή απήχηση

Προβληματισμός στον Παναθηναϊκό: Καμία απάντηση από τον Δήμο Γλυφάδας για το κλειστό στην εκπνοή της προθεσμίας!

Παναθηναϊκός Α.Ο.: Θέλει Γλυφάδα για έδρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - Εν αναμονή της απάντησης από τον Δήμο

Εκδόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Πλησιάζει τα 9.000 μέλη μέσα σε ένα μήνα ο Παναθηναϊκός ΑΟ!

Με επτά Έλληνες αρχίζει στη Ν. Κορέα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βετεράνων πινγκ πονγκ 2026