Αυτό το «νίκη και χιλιάρικο» που έταξε ο κ. Αλαφούζος στους παίκτες του Παναθηναϊκού, μου θυμίζει εκείνο το παλιό «παφ και τάλιρο» του Λαλάκη του Εισαγόμενου (Νίκου Παπαναστασίου). Ο Λαλάκης το έκανε τότε για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων τσιγάρων έναντι των ακριβότερων ξένων, σε μια εποχή όπου το τσιγάρο δεν αντιμετωπιζόταν ως το λιβάνι του Σατανά ενώ ο κ. Αλαφούζος το κάνει για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ομάδας, μπας και βγει δεύτερη στο πρωτάθλημα - σε τέτοια περίπτωση το χιλιάρικο θα γίνει διχίλιαρο.

Μακάρι να του «βγει» του κ. Αλαφούζου η ιδέα και οι παίκτες να αρχίζουν να παίζουν καλύτερα και να φέρνουν νίκες, που θα ενισχύσουν την θέση της ομάδας παράλληλα με την τσέπη τους. Αν όμως γίνει αυτό, αν ξαφνικά οι παίκτες αρχίσουν και παίζουν πολύ καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, τα π.Π. (προ Πριμ), τότε τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: α) είτε τους άγγιξε το μαγικό ραβδί της φιλοτιμίας και αποφάσισαν να σφιχτούν λίγο παραπάνω (ψιλο-απίθανο). β) βγήκε επιτέλους στο γήπεδο η δουλειά του Φερέιρα (χοντρο-απίθανο). γ) άρχισαν να παίζουν καλύτερα, μόλις μπήκε «λάδι στη μηχανή» (το πιθανότερο).

Αν συμβεί το τρίτο, αν δηλαδή ο Παναθηναϊκός αρχίσει να κερδίζει επειδή οι παίκτες θα προσπαθούν πιο σκληρά για να πάρουν το χιλιάρικο ή το διχίλιαρο της νίκης, τότε η ομάδα θα ωφεληθεί αλλά θα προκύψει κι ένα θέμα ηθικής τάξης: δηλαδή τόσο καιρό δεν προσπαθούσαν επειδή δεν είχαν οικονομικό κίνητρο; Μεγάλη κουβέντα αυτή, ειδικά όταν μιλάμε για παίκτες απλήρωτους, που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο χαρτί που λέει ότι πληρώθηκαν χωρίς να έχουν πληρωθεί, με την προσδοκία να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον. Να τους κατηγορήσεις που τόσο καιρό δεν έπαιζαν καλά; Να τους συγχαρείς που τώρα το κάνουν (αν το κάνουν); Να τους συμπαρασταθείς που τόσο καιρό είναι απλήρωτοι; Να τους μακαρίσεις που βρήκαν - έστω κι έτσι - έναν τρόπο να βάζουν κάθε μήνα στην τσέπη τους χρήματα, αν φέρνουν νίκες;

Μπερδεμένη ιστορία, που θα γινόταν λιγότερο μπερδεμένη μόνο αν η ΠΑΕ ήταν συνεπής στις πληρωμές τους και οι παίκτες «χορτάτοι». Τότε θα βλέπαμε ποιοι μπορούν να παίξουν, ποιοι τρέχουν και ποιοι όχι (σύμφωνα με το αλάνθαστο κριτήριο του οπαδού), ποιοι πονάνε και ποιοι «πονάνε», ποιοι τα δίνουν όλα και ποιοι κρατάνε τα μισά. Αλλά επειδή η οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα και κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει και ποτέ, ας αρκεστούμε στο χιλιάρικο, το διχίλιαρο και την προσδοκία της ανάκαμψης. Αν μάλιστα ο κ. Αλαφούζος δώσει κι έξτρα κανα κατοστάευρο, αν πετυχαίνουν από τρία γκολ και άνω, ίσως να δούμε και λίγη μπαλίτσα φέτος από τον Παναθηναϊκό.

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube