Σε ‘μας η συνήθεια αυτή μπορεί να φαίνεται ξένη, όμως στην Ιταλία τέτοιου τύπου αλλαξο*@!ιές είναι θεσμός εδώ και χρόνια: Οι συνιδιοκτησίες και οι εκ των προτέρων συμφωνίες για ανταλλαγές παικτών χρησιμεύουν -εκτός των άλλων- και για να αυξάνεται το σασπένς του πρωταθλήματος, μαζί με το ενδιαφέρον μίντια και οπαδών.

Στην περίπτωση βέβαια του Τοροσίδη δεν έκατσε και πολύ καλά η μπίλια, μια και στη Ρόμα θα μείνει για ελάχιστο χρονικό διάστημα, το πολύ μέχρι το καλοκαίρι. Σαν ενδιάμεσος σταθμός τρένου, με τερματικό προορισμό τη Γένοβα. Που μια χαρά πόλη είναι, και με ομάδα σπουδαία και ιστορική, μόνο που η Ρόμα -όσο κι αν παραπαίει τον τελευταίο καιρό- είναι άλλο πράγμα, ομάδα αυξημένου πρεστίζ για όσους ανήκουν σ' αυτήν.

Στη μεν Ρώμη που θα πάει, καταρχάς μια χαρά θα είναι και θέμα προσαρμογής δεν θα έχει. Μετακινείται από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα. Αγωνιστικά, θα βρει την ομάδα στην 7η θέση να κυνηγάει την έξοδό της στο Europa League της επόμενης περιόδου. Στη θέση του, ο ανταγωνισμός είναι τριπλός: Υπάρχει ο «παλαίουρας»-πολυθεσίτης Νικολάς Μπουρντίσο, ο (δανεικός από την Ντεπορτίβο Μαλντονάντο) 24χρονος Ιβάν Πίρις και ο πιτσιρικάς Λόικ Νεγκό, που ακόμα δεν έχει αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα.

Στη δε Γένοβα, που είναι και το βασικό ζητούμενο, ο Τοροσίδης δεν ξέρει που ακριβώς θα βρει την ομάδα μια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 14η θέση, μόλις τέσσερις βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Serie B, οι Γενοβέζοι δεν θέλουν να σκέφτονται ότι θα ξαναπέσουν, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθέι στις εναπομείνασες 17 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Από πλευράς ανταγωνισμού, η κατάσταση στην «Σαμπ» είναι πιο ξεκάθαρη: Τη θέση του δεξιού μπακ καλύπτουν είτε ο 25χρονος Ματίας Ντε Σιλβέστρι ή ο 24χρονος Ελβετο-Ιταλός Γκαετάνο Μπεράρντι. Αυτούς θα πρέπει να ξεπεράσει για να πάρει φανέλα βασικού.

Στα θετικά της μετακίνησης Τοροσίδη στην Ιταλία συγκαταλέγεται οπωσδήποτε το γεγονός ότι σε αμφότερες τις ομάδες θα βρει συμπατριώτες: Στη μεν Ρόμα τον Ταχτσίδη, στη δε Σαμπντόρια τον Γκέντσογλου (εφόσον το καλοκαίρι επιστρέψει από τη Λιβόρνο, στην οποία αγωνίζεται ως δανεικός), αλλά και τον «παλιόφιλο» Έντζο Μαρέσκα.

Στα αρνητικά τώρα, το θέμα είναι το γνωστό: Θα μπορέσει ένας τόσο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, που όμως παίζει σε safe mode εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, να επανέλθει στο επίπεδο που κάποτε ήταν; Οι Ιταλοί τζογάρουν με την απόκτησή του και απαντούν «ναι», άλλωστε ούτε τα 28 δεν έχει κλείσει ακόμα. Μακάρι να το μπορέσει κι ο ίδιος, σίγουρα πάντως δεν θα είναι τόσο εύκολο και «αναίμακτο» όσο ίσως νομίζει.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube