Στην αναφορά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1966, το μυαλό όλων πάει στον τελικό Αγγλία-Γερμανία και φυσικά στο γκολ για το οποίο ακόμα οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο πέρασε ή όχι τη γραμμή.

Κι όμως, εκείνη η διοργάνωση είχε ακόμα μία ομάδα η οποία κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και να στείλει σπίτι του ένα από τα πιο δυνατά ποδοσφαιρικά ονόματα. Θα έλεγε κανείς πως η ιστορία της Β.Κορέας θα μπορούσε να είχε ξεπεταχθεί από κινηματογραφικά σενάρια, θυμίζοντας κάτι από «Δαβίδ και Γολιάθ».

Ο παραλίγο αποκλεισμός πριν την συμμετοχή

Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει μόλις μια δεκαετία πριν. Η Νότια Κορέα έχει τη στήριξη της Δύσης ενώ η Β. Κορέα απολαμβάνει την κάλυψη των Σοβιετικών. Εξαιτίας του δικτατορικού καθεστώτος των Βορειοκορεατών, η ένταση δεν έλειπε ποτέ από την καθημερινότητα του κράτους. Μόλις το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε μία «διπλωματική βόμβα» στα χέρια της.

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει μία χώρα που δεν θεωρείται καν νόμιμη, το Υπουργείο Εξωτερικών σκέφτηκε ακόμα και το ενδεχόμενο να αρνηθεί την χορήγηση βίζας στην αποστολή και να λήξει το θέμα όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτα». Όμως η FIFA ήταν ξεκάθαρη: «Όποια ομάδα έχει προκριθεί στην τελική φάση και για οποιονδήποτε λόγο δεν λάβει βίζα, θα αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης».

Έτσι οι βρετανικές αρχές ακολούθησαν τον μονόδρομο που τους χάραξε η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με την ελπίδα πως η Β.Κορέα θα δικαίωνε τις προβλέψεις και θα αποχαιρετούσε νωρίς το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά σε βρετανική εφημερίδα: «Αν οι Βορειοκορεάτες δεν καταφέρουν να μεταμορφωθούν σε ζογκλέρ, κουβαλώντας την μπάλα στο πίσω μέρος του λαιμού τους, η Σοβιετική Ένωση και η Ιταλία θα περάσουν στην επόμενη φάση».

Απόβαση στο Νησί

Η προσαρμογή της αποστολής της Β. Κορέας στο Μίντλεσμπρο ήταν -και αυτή- πέρα από κάθε προγνωστικό. Ο «πάγος έσπασε» αμέσως μετά τη συνάντηση της ομάδας με τον δήμαρχο της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας του χάρισαν ένα αναμνηστικό με κεντημένο πτηνό.

Οι ευγενικοί τρόποι των Βορειοκορεατών, το καλό τους χιούμορ και κυρίως το γεγονός ότι αγωνίζονταν με κόκκινα χρώματα –όπως και η Μπίντλεσμπρο- συνέβαλαν στο να αγαπηθούν αμέσως από τους ντόπιους. Μάλιστα ο τοπικός Τύπος έγραψε τότε πως: «Σπάνια μια ομάδα αγαπήθηκε τόσο από οπαδούς, όπως αγαπήθηκαν από τους φίλους της Μίντλεσμπρο αυτοί οι ιδιαίτεροι Ανατολίτες».
Στην παρθενική τους εμφάνιση στην διοργάνωση, η ήττα με 3-0 από την Σοβιετική Ένωση θεωρήθηκε εντελώς φυσιολογική. Η μεγάλη ανατροπή όμως, θα ερχόταν στην επόμενη αναμέτρηση.



Ποια Ιταλία; Βόρεια Κορέα!

Όλοι όσοι πήγαν στο γήπεδο του Μίντλεσμπρο ήταν έτοιμοι να δουν τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές να παίρνουν μια εύκολη νίκη. Όμως η μπάλα είχε άλλη άποψη…

Η κακή μέρα φάνηκε από την αρχή για την ιταλική ομάδα όταν ο Τζιάκομο Μπουργκαρέλι, ένας από τους παίκτες-κλειδιά του συγκροτήματος τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Κι επειδή τω καιρώ εκείνω, δεν επιτρέπονταν αλλαγές, οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα με 10 ποδοσφαιριστές.

Ένα φοβερό γκολ του Πακ Ντου Ικ έδωσε τη νίκη στη Βόρεια Κορέα και σφράγισε το εισιτήριο της επιστροφής για την «Σκουάντρα Ατζούρα» με τον πλέον ατιμωτικό τρόπο.



Ο σκόρερ της ασιατικής ομάδας δήλωσε λίγο αργότερα πως: «Όταν έβαλα το γκολ, οι κάτοικοι του Μίντλεσμπρο μάς έβαλαν στην καρδιά τους. Τότε έμαθα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις και να βοηθήσει την ειρήνη».



Από τον θρίαμβο, στη φυλακή;

Στην επόμενη φάση, η Βόρεια Κορέα ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 5-3 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Λέγεται πως το καθεστώς της χώρας τους, χαρακτήρισε «ατιμωτική» την ήττα με αποτέλεσμα να αποφασίσει πως η μόνη ανταμοιβή που αξίζει σε όλη την αποστολή είναι η φυλακή. Μια ιστορία που όχι μόνο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη θεωρία που αναφέρει πως οι ποδοσφαιριστές έτυχαν υποδοχή ηρώων και συνέχισαν τη ζωή τους στη Βόρεια Κορέα ως τέτοια.

Επιμέλεια: Μαρία Ζαφειράτου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube