Στην Ελλάδα μας αρέσει να γινόμαστε προπονητές στη θέση του... προπονητή.

Κάπως έτσι κι εμείς, θα κρίνουμε τον τεχνικό κάθε ομάδας από τις 14 που συμμετέχουν φέτος στην Super League.

Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί γίνεται, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους, τις φιλοδοξίες-προσδοκίες κάθε ομάδας αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται κάθε τεχνικός ή που βρήκε όταν κάθισε στον πάγκο του συλλόγου. Φυσικά, κρίνονται από τα αποτελέσματα, τις εμφανίσεις των ομάδων και την διαχείριση των ρόστερ.

Ολυμπιακός - Πέδρο Μαρτίνς: (8)



Γινόμαστε αυστηροί με τον Ολυμπιακό κι έτσι πρέπει καθώς είναι στην κορυφή, αλλά και πρωταθλητής της περασμένης σεζόν. Μία γκέλα μόλις στο πρωτάθλημα, με τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας, αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει το... αντίδοτο για τα πεταμένα πρώτα ημίχρονα, με τον Ολυμπιακό να μην έχει καταφέρει να σκοράρει ακόμη στο πρώτο 45λεπτο. Βρίσκει, πάντως, λύσεις στην επανάληψη και διαχειρίζεται καλά το ρόστερ του, ενώ έχει στην κορυφή τους Πειραιώτες. Φυσικά θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερο βαθμό, είναι εξαιρετικός προπονητής αλλά

Άρης - Άκης Μάντζιος: (8)


Στις δύο πρώτες αγωνιστικές, ο Άρης είχε διαφορετικούς προπονητές. Στην πρώτη κόντρα στην Λαμία τον Μίχαελ Ένινγκ, μετά ο Γερμανός απολύθηκε και ακολούθησε το εκτός έδρας με τον Βόλο, όπου ο Απόστολος Τερζής ήταν υπηρεσιακός. Ο Άκης Μάντζιος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, στην πιο δύσκολη δοκιμασία του μιας και αναλαμβάνει πρώτη φορά ομάδα που παίζει άκρως επιιθετικά και στοχεύει ψηλά. Στο ντεμπούτο του ήρθε ισόπαλος εντός με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ακολούθησαν τρία διαδοχικά τρίποντα με 1-0. Ο Άρης έχει γίνει πιο κυνικός, πιο... σφιχτός αμυντικά και καθαρίζει τα ματς με την μεσοεπιθετική του ποιότητα. Θετικότατο το ξεκίνημά του, καλείται να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

ΠΑΟΚ - Άμπελ Φερέιρα: (4) / Πάμπλο Γκαρσία: (9)


Ο Άμπελ Φερέιρα καθοδήγησε τον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ως και την 5η αγωνιστική. Πρόλαβε να κάνει τρεις ισοπαλίες, με τις δύο εξ αυτών να έρχονται απέναντι σε Ατρόμητο και Βόλο και την άλλη με ΑΕΚ, ενώ κέρδισε με κακή εμφάνιση την ΑΕΛ (1-0) αλλά και τον ΟΦΗ. Η ομάδα με τον Πορτογάλο τεχνικό δεν απέδιδε καλά, ενώ δυσκολευόταν πάρα πολύ απέναντι σε κλειστές άμυνες. Τελικά, ήρθε η πρόταση της Παλμέιρας, ο Φερέιρα έφυγε για Βραζιλία και οι δύο πλευρές μάλλον βολεύτηκαν.

Η λύση για τον πάγκο του ΠΑΟΚ ήρθε εκ των έσω. Ο Πάμπλο Γκαρσία... αναβαθμίστηκε από την Κ19 στην πρώτη ομάδα και για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έχει αυτόν τον ρόλο. Το ξεκίνημά του εντυπωσιακό, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα και μικρές διορθώσεις. Δύο νίκες σε ισάριθμα ματς πρωταθλήματος με 3-1 στην έδρα του Παναιτωλικού και του Απόλλωνα Σμύρνης. Ισοφαρίστηκε και στις δύο, βρήκε γκολ στο τελευταίο τέταρτο και πήρε τις νίκες. Άλλαξε το 3-4-3 σε 4-2-3-1 και παίζει πιο επιθετικά, έχει καταλήξει σε έναν κορμό που στηρίζεται αρχικά και βάσει των αποτελεσμάτων δικαιώνει μέχρι τώρα τη διοίκηση για την επιλογή της.

AEK - Mάσιμο Καρέρα: (7)


Θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ. 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα για την ομάδα του Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός τεχνικός έχει μερίδιο ευθύνης στην κακή εικόνα της ομάδας του σε ορισμένα ματς, όπως και για διάφορες επιλογές του. Ελαφρυντικό για τον ίδιο οι αρκετοί τραυματισμοί, κυρίως στην μεσαία γραμμή. Πιστώνεται ο ίδιος την συμπεριφορά της ομάδας του απέναντι σε Ατρόμητο, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα παρουσιάσει την ΑΕΚ στο restart.

Βόλος - Άνχελ Λόπεθ (9)


Ο Βολος αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και μετά από 37-38 ημέρες απολύθηκε ο Σάκης Τσιώλης και προσελήφθη ο... άσημος Άνχελ Λόπεθ, αρκετοί σκέφτηκαν πως η ομάδα ρισκάρει. Ο Ισπανός τεχνικός, πάντως, έχει βγάλει ασπροπρόσωπη την διοίκηση για την επιλογή της. Ο Βόλος παίζει στρωτό ποδόσφαιρο, παράγει φάσεις και δεν φοβάται να επιτεθεί, θα ήταν ακόμη καλύτερος αν έφτιαχνε την άμυνά του, ενώ δείχνει πως θα σωθεί πολύ άνετα.

Ατρόμητος - Νταμίρ Κάναντι: (6)


Η επιστροφή του Νταμίρ Κάναντι γέμισε με προσδοκίες τους ανθρώπους του Ατρομήτου αλλά το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα είναι... γλυκανάλατο! Ο Νταμίρ Κάναντι ψάχνει την σταθερότητα στην απόδοση και στα αποτελέσματα του Ατρομήτου, όπως και στον σχηματισμό που επιλέγει. Ξεκίνησε με 3-4-3, ενώ έχει επιλέξει μια φορά το 3-5-2 (σσ. στην Τούμπα) και άλλη μία το 4-4-1-1 (σσ. στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό). Στο Περιστέρι περιμένουν να δουν περισσότερα αποτελέσματα, αλλά και τον Κάναντι να βοηθάει ορισμένους παίκτες να ανεβάσουν την απόδοσή τους.

Αστέρας Τρίπολης - Μίλαν Ράσταβατς: (6,5)


Η περσινή εξαιρετική σεζόν από τη στιγμή που ανέλαβε ο Μίλαν Ράσταβατς δεν έχει ανάλογη συνέχεια. Όχι πως ο Αστέρας Τρίπολης τα πηγαίνει άσχημα προς το παρόν από άποψη αποτελεσμάτων, αλλά δεν παρουσιάζει την ίδια καλή εικόνα και επιθετικά δυσκολεύεται να βρει λύσεις πέραν του Μπαράλες που σκοράρει... σταθερά. Ο Ράσταβατς είναι ένας πολύ καλός προπονητής, ενώ στο διάστημα της διακοπής είχε την ευκαιρία να δουλέψει σωστά για να παρουσιάσει τον Αστέρα όπως τον είχαμε συνηθίσει πέρυσι, αλλά και να βελτιώσει επίσης την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του.

ΠΑΣ Γιάννινα - Αργύρης Γιαννίκης: (7)


Ο ΠΑΣ Γιάννινα αρέσει σε αρκετό κόσμο για τις καλές του εμφανίσεις και το ποδόσφαιρο του παίζει. Ο Αργύρης Γιαννίκης έχει προσθέσει το γερμανικό στιλ στην ομάδα του που παίζει ανοιχτά, παράγει φάσεις και ποδόσφαιρο. Δύο μεγάλα... διπλά επί του Απόλλωνα Σμύρνης (1-2) και του Ατρόμητου (0-2), αλλά εντός δεν έχει πανηγυρίσει ακόμη με δύο νίκες και μία ισοπαλία, ενώ συνολικά στο πρωτάθλημα έχει 9 βαθμούς. Για νεοφώτιστους δεν το λες άσχημα, με τον Γιαννίκη να καλείται να φτιάξει την αμυντική λειτουργία της ομάδας του που δέχεται σχετικά εύκολα γκολ, ενώ πρέπει να βρει ισορροπία στην απόδοσή της ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο.

Παναθηναϊκός - Ντάνι Πογιάτος: (1) / Λάζλο Μπόλονι: (6,5)


Τι να πει κανείς για τον Παναθηναϊκό! Αύξησε το μπάτζετ, έγιναν μεταγραφές με ποιότητα αλλά η αρχική επιλογή του Ντάνι Πογιάτος στον πάγκο ήταν κάκιστη! Ο νεαρός Ισπανός τεχνικός δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια ομάδα στο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε καλό πρόσωπο και γενικότερα καμία βελτίωση. Το (1) ως βαθμολογία είναι κολακευτικό, το παίρνει μόνο γιατί πήρε έναν βαθμό στο πρωτάθλημα.

Ο Λάζλο Μπόλονι τον διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία και καλείται να βγάλει τον Παναθηναϊκό από το αδιέξοδο. Έχει προσπαθήσει να αλλάξει την εικόνα των πράσινων, να κάνει πιο σφιχτή την ομάδα αμυντικά και να αρχίσει να παίρνει αποτελέσματα. Η εικόνα του Παναθηναϊκού είναι... υποφερτή, αμυντικά βελτιώνεται και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συγκομιδή από τους 7 βαθμούς στα 4 ματς. Ιδιαίτερα, αν δεν έχανε το τρίποντο στα... χασομέρια με τον Βόλο στο ΟΑΚΑ (1-1). Θα φανεί πως θα παρουσιάσει την ομάδα του μετά την διακοπή.

ΟΦΗ - Γιώργος Σίμος: (4)


Ο ΟΦΗ της φετινής σεζόν, δεν μοιάζει καθόλου με αυτόν της περσινής. Η ομάδα που έπαιζε εξαιρετικό και στρωτό ποδόσφαιρο πέρυσι, που εντυπωσίαζε με το επιθετικό της στιλ δεν είναι πια... εδώ. Μόλις μία νίκη, επί της Λαμίας με 2-1 σε οκτώ αγωνιστικές δεν το λες και εντυπωσιακό για τους Κρητικούς. Ο Γιώργος Σίμος δεν διαχειρίζεται το ίδιο καλά με πέρυσι την ομάδα του, ο ενθουσιασμός της περσινής σεζόν δείχνει να έχει χαθεί, ενώ ούτε και το ποδόσφαιρο είναι τόσο θελκτικό. Ο Σίμος είναι ένας φέρελπις και ικανότατος τεχνικός, ο οποίος όμως καλείται να φέρει στον ίσιο δρόμο τον ΟΦΗ.

Λάρισα - Μιχάλης Γρηγορίου: (5,5)


Οι πέντε βαθμοί σε έξι αγωνιστικές μπορεί να φαίνονται λίγοι, αλλά ίσως δεν είναι με βάση το πρόγραμμα της ΑΕΛ. Δύο ήττες με 1-0 εκτός έδρας από ΠΑΟΚ και Απόλλωνα Σμύρνης, με την δεύτερη να έρχεται στο φινάλε, ενώ άλλη μία είχε με 3-1 από τον Αστέρα Τρίπολης στο Αλκαζάρ. Πήρε την πρώτη της νίκη στα Γιάννενα επί του ΠΑΣ (1-2), ενώ έχει δύο ισοπαλίες με Παναθηναϊκό και Βόλο, 1-1 αμφότερες. Το κακό για την Λάρισα είναι οι εμφανίσεις της που δεν είναι πειστικές και πρέπει να βελτιώσει το πρόσωπό της, αλλά και αρκετά την αμυντική της συμπεριφορά.

Παναιτωλικός - Μάκης Χάβος: (3)


Χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα ο Παναιτωλικός, με τον Μάκη Χάβο να κοουτσάρει την ομάδα του στα έξι πρώτα παιχνίδια και να αποχωρεί με απολογισμό μόλις τρών βαθμών. Πάσχει επιθετικά ο Παναιτωλικός, δεν βρίσκει λύσεις στο σκοράρισμα και σκόραρε 2 γκολ με τον Χάβο στο τιμόνι, ενώ δέχτηκε 8. Η εικόνα του Παναιτωλικού κάκιστη με τον Μάκη Χάβο στο τιμόνι, κακές επιλογές στις μεταγραφές και οι Αγρινιώτες συνεχίζουν να ψάχνονται. Ο Τραϊανός Δέλλας θα κληθεί να αναλάβει το βαρύ φορτίο, επιστρέφοντας σε γνώριμα λημέρια.

Απόλλων Σμύρνης - Γιώργος Παράσχος: (5)


Το δυσκολότερο έργο από κάθε αντίπαλο προπονητή είχε ο Γιώργος Παράσχος. Κλήθηκε να φτιάξει μια ομάδα που θα κατέβαινε στο πρωτάθλημα με μοναδικό σκόπο την παραμονή και να την στήσει μέσα σε ένα μήνα. Παράλληλα, έκανε σχεδόν 20 μεταγραφές και το να εμφανίσει έτοιμη ομάδα στις αρχές Οκτωβρίου προφανώς και ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Η νικηφόρα πρεμιέρα με την ΑΕΛ ήρθε, αλλά ακολούθησαν πέντε διαδοχικές ήττες. Οι 4 εξ αυτών από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Άρη και Παναθηναϊκό, με την Ελαφρά Ταξιαρχία να παρουσιάζει ανταγωνιστικό πρόσωπο σε όλα τα ματς. Πρέπει να βελτιώσει την ομάδα του κυρίως επιθετικά, στο σκοράρισμα, αλλά όσο μπορεί και επιθετικά. Τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών που είναι πολύ δύσκολες, όπως ξεκίνησε η σεζόν για τον Απόλλωνα, ο Παράσχος τα έχει πάει... αρκετά μέτρια.

Λαμία - Γιώργος Πετράκης: (1) / Μπάμπης Τεννές: (4)


Απόλυτη απογοήτευση ήταν η Λαμία με τον Γιώργο Πετράκη στον πάγκο. Ένας ελπιδοφόρος προπονητής που δεν άντεξε το βάρος της παρθενικής του συμμετοχής στην Σούπερ Λίγκα και παρουσίασε μια κακή ομάδα στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, όπου μέτρησε ισάριθμες ήττες. Αμυντικά η Λαμία ήταν... τραγωδία, επιθετικά επιεικώς μέτρια και μοιραία ο Γιώργος Πετράκης αποχώρησε.

Η διοίκηση στράφηκε στην γνώριμη λύση του Μπάμπη Τεννέ. Έχει αρχίσει να συμμαζεύει την ομάδα, αλλά έχει καθίσει στον πάγκο της Λαμίας σε δύο μόλις αγώνες. Στον έναν πήγε για τον βαθμό και τον πήρε κόντρα στον Παναιτωλικό (0-0), στον άλλον έχασε και μάλιστα με κακή εμφάνιση από τον Παναθηναϊκό (0-2). Τώρα ξεκινάει και θα φανεί η δουλειά του, μέχρι στιγμής παίρνει κάτω από την βάση αν και είναι σχετικά νωρίς.

*οι ομάδες έχουν τοποθετηθεί με βάση την θέση τους στον βαθμολογικό πίνακα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube