Είναι τα μεγάλα γκολ. Είναι οι σπουδαίες προσωπικότητες. Είναι τα παιχνίδια, οι ενέργειες που έκριναν έναν τίτλο. Είναι τα επεισόδια, είναι οι βουτιές και οι κόκκινες κάρτες. Όταν ψάχνεις στο παρελθόν, όταν σκαλίζεις τη μνήμη σου για να ανακαλέσεις μερικά ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιωνίων» αντιπάλων σε πολλά στοιχεία μπορείς να ακουμπήσεις. Μέσα σε αυτά και ορισμένα φαρμακερά τάκλιν. Το sport-fm.gr θυμήθηκε και σας παρουσιάζει έξι τέτοιες ενέργειες. Έξι κλωτσιές που προκάλεσαν πόνο βαρύ και ανάγκασαν το «θύμα» να φωνάξει τόσο δυνατά που ακούστηκε ως την εξέδρα…

Καλώς τον Στράτο!

Ξεκίνημα του πρωταθλήματος της σεζόν 1990-1991, 5η αγωνιστική, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Είναι η πρώτη φορά που θα πατήσει στον αγωνιστικό χώρο του «Καραϊσκάκης» ο Στράτος Αποστολάκης ως παίκτης του «τριφυλλιού». Κανείς δεν θυμάται κάτι σημαντικό από το συγκεκριμένο 90λεπτο το οποίο έληξε 0-0 πέραν μιας φάσης. Κάποια στιγμή στο κέντρο του γηπέδου ο Αποστολάκης γίνεται κάτοχος της μπάλας. Κακό του κεφαλιού του. Πριν προλάβει να απαλλαχτεί από αυτή τρέχει ο Τάσος Μητρόπουλος, αρχηγός του Ολυμπιακού στο ματς, και τον σηκώνει στον αέρα!



Μπίλι, εδώ έχει στοπ!

Ένα χρόνο αργότερα, στο ίδιο γήπεδο αναλαμβάνει δράση ο «Νίντζα». Για όσους δεν θυμούνται αυτό ήταν το παρατσούκλι του Γιάννη Καλλιτζάκη. Ο στόπερ του Παναθηναϊκού έχει κάνει πολύ χειρότερα τάκλιν στην τεράστια καριέρα του αλλά αυτό που έκανε πάνω στον Καραπιάλη πρέπει να το ευχαριστήθηκε. Βλέπετε, τον κυνηγούσε σχεδόν σε όλο το ματς. Μόλις στο 80’ κατάφερε να αναγκάσει τον ρέφερι να του δώσει 2η κίτρινη. Για την ιστορία, το ματς έγινε για τα προημιτελικά του Κυπέλλου της σεζόν 1991-1992, έληξε 0-0 και ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ (1-1).



Ο «μπέμπης» τσαντίστηκε

Την 1η Δεκέμβρη του 1997 ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ, το οποίο χρησιμοποιούσε για έδρα, τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι τη 13ης αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός προηγείται 1-0 και παίζει ήδη με αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς έχει αποβληθεί ο Γιάννης Γκούμας όταν ανέτρεψε τον Βασίλη Καραπιάλη στο 59’. Ένα λεπτό αργότερα ο Παναθηναϊκός θα μείνει με 9! Την άγουσα για τα αποδυτήρια θα πάρει ο Γεωργιάδης που τσαντισμένος από μια χαμένη μονομαχία με τον Ανατολάκη θα τον κλαδέψει με στυλ… Μητσάρα Φουρκέτα κάπου στη γραμμή του πλαγίου!



Έξω κι αυτός!

Μένουμε στο ίδιο ματς και προχωράμε 8 λεπτά μετά την αποβολή του Γεωργιάδη. Ο Καραπιάλης βγαίνει στο ξέφωτο, ο Μιλόγεβιτς δεν προλαβαίνει να συναντηθεί με την μπάλα, βρίσκει τον αντίπαλό του πριν αυτός μπει στην περιοχή και γίνεται ο τρίτος «πράσινος» που αποβάλλεται. Κι όμως… Σε αυτό το ματς, με τον αντίπαλο να παίζει με 8 παίκτες και το σκορ υπέρ του 2-1 – μετά από ένα δύσκολο γκολ του Βαζέχα – ο Μπάγεβιτς βγάζει επιθετικό και βάζει αμυντικό, αναγκάζοντας τους οπαδούς της ομάδας να αρχίσουν το… κράξιμο. Για την ιστορία, το ματς έληξε 3-1 με τον Ίβιτς να σκοράρει στις καθυστερήσεις.



Νέρι, τον νου σου!

Στις 18 Απρίλη του 2004 ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό και θέλει νίκη ή ισοπαλία για να μείνει πάνω από τον «αιώνιο» αντίπαλο και να διατηρήσει το πλεονέκτημα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είναι το ματς που έμεινε στην ιστορία ως το «ντέρμπι του Δούρου». Ταμπέλα που δόθηκε στην αναμέτρηση από τους χαμένους της συγκεκριμένης παρτίδας οπαδούς του Ολυμπιακού που χρέωσαν στον διαιτητή του ματς την ισοπαλία (2-2) που τους άφησε δεύτερους στην κούρσα. Ο Δούρος όντως έκανε λάθη σ’ εκείνο το ματς. Μεταξύ αυτών και η άρνησή του να αποβάλει τον Καστίγιο στο 15’ όταν ο τελευταίος κλώτσησε εν ψυχρώ τον Άγγελο Μπασινά. Εκείνη τη στιγμή ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0.



Τι σου έκανα;

Την ίδια χρονιά είκοσι ημέρες αργότερα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν στη Νέα Σμύρνη. Είναι ο τελικός του Κυπέλλου και οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν εκδίκηση για το χαμένο πρωτάθλημα. Μάταια… Κωνσταντίνου και Παπαδόπουλος είναι σε δαιμονιώδη κατάσταση και οδηγούν την ομάδα τους σε θριαμβευτική κατάκτηση του νταμπλ. Μεταξύ των χάι λάιτ της αναμέτρησης η απόπειρα του Γρηγόρη Γεωργάτου να… κόψει την μπάλα στον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Όχι μόνο δεν αποβλήθηκε από τον ρέφερι αλλά είχε και το θράσος να φωνάζει στον πεσμένο παίκτη του Παναθηναϊκού ότι δεν του έκανε τίποτα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube