Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή την αυστηροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και την τιμωρητική ρήτρα σε όσα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις και συμφωνίες.

Η Κομισιόν δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου επιβεβαιώνει πως στην νέα πρόταση που υπέβαλε στις 4 Μαΐου, «προβλέπει διάταξη για τη χρηματοδοτική αλληλεγγύη, σύμφωνα με την οποία, κράτος μέλος που προσωρινά δεν συμμετέχει στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής οφείλει να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250 000 ευρώ ανά αιτούντα στα κράτη μέλη που εν τέλει προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των αιτήσεων».

Επίσης υπογραμμίζει πως ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία κατόπιν έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ωστόσο η Κομισιόν αποφεύγει να δώσει σαφή και λεπτομερή απάντηση για την μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της άρνησης κρατών-μελών να εφαρμόσουν την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να συμβάλλουν στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την άρνηση κρατών μελών να συμμορφωθούν με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις, δηλώνει πως η Κομισιόν «θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο καθώς και λόγω των ανεπαρκών αποτελεσμάτων που έχουν σημειωθεί στην διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων, είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν και είχε ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου που ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου, για όσα κράτη-μέλη αρνούνται να αναλάβουν τις κοινές Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τροχαίο στη Σητεία: Φωτογραφία του αυτοκινήτου όπου επέβαινε ο 16χρονος που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο

Εξαφάνιση 16χρονης: Βίντεο από τις κινήσεις της αφού έφτασε στην Αθήνα - Τι ερευνάται

Στις 21 Ιανουαρίου ξεκινάει τελικά η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη

Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ - Το Ιράν απειλεί αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή

Βανδάλισαν τα τρακτέρ των δύο αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας που ήταν στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Ξεκινά το σχέδιο αξιοποίησης για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (pics)

Χωρίς ταξί και σήμερα η Αθήνα - Συνεχίζεται η απεργία

Τραγωδία στη Σητεία: Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο, άλλοι 4 ανήλικοι έχουν τραυματιστεί

Τέλος το ΣΔΟΕ: Ερχεται η ΓΔ ΔΕΟΣ, με τρεις ειδικές μονάδες ελέγχου – Πώς θα λειτουργεί

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών