Άλμα Ευρώπης από τον Άρη! Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν 2-1 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και ξέφυγαν στο +2 από την «Ένωση» και τον Παναθηναϊκό.

Καταλυτικό μερίδιο σ' αυτό το «τρίποντο» για τον Άρη έπαιξε το 4-4-2 του Μπούργος, οι στατικές φάσεις, όπως φυσικά και τα ατομικά λάθη των «κιτρινόμαυρων» (μερικά εκ των οποίων δείγμα ανευθυνότητας).



Ορισμένα σημεία-κλειδιά από το ΑΕΚ-Άρης, σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:

*Αυτή τη φορά πέτυχε η αλλαγή συστήματος από τον Μπούργος:

Σηκώθηκε πολλή κουβέντα μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα για την επιλογή του Χερμάν Μπούργος να πειραματιστεί, κατεβάζοντας τον Άρη με 3-4-3 αντί για 4-2-3-1. Μια κίνηση που -εκ του αποτελέσματος- δεν βγήκε στον Αργεντινό τεχνικό, καθώς η ομάδα του ήταν εντελώς ακίνδυνη.

Ο Μπούργος κόντρα στην ΑΕΚ άφησε μεν στην άκρη το 3-4-3, ωστόσο δεν επανήλθε στο παλιό σύστημα. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε ένα κλασικό 4-4-2. Ένας πειραματισμός που βγήκε αυτή τη φορά. Καταρχάς, σε φάση άμυνας. Ο φορτωμένος άξονας των Θεσσαλονικιών δεν επέτρεπε την κάθετη διεμβόλιση στους γηπεδούχους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αναγκάζονταν να επιχειρούν με γεμίσματα από τα άκρα, με την άμυνα του Άρη να έχει συνήθως τις απαντήσεις. Εξάλλου και το γκολ που δέχτηκαν οι φιλοξενούμενοι προήλθε από μια τρομερή έμπνευση του Ρότα, ενώ και η επόμενη μεγάλη φάση της «Ένωσης» (δοκάρι με Γκαρσία) έγινε με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Από την άλλη, το εν λόγω σύστημα βοήθησε και στο επιθετικό κομμάτι, αφού ο Άρης είχε την ευκαιρία να βγαίνει με ταχύτητα στην κόντρα και να χτυπάει στα άκρα της ΑΕΚ. Κατά βάση στόχευσε το αριστερό και συγκεκριμένα τον Μοχαμάντι, όπως δηλαδή και ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης».

*«Κούρασε» η κατάσταση με τα ατομικά λάθη της ΑΕΚ:

Από την αρχή της σεζόν η ίδια συζήτηση. Η ΑΕΚ πληρώνει συνεχώς τα ατομικά της λάθη. Μόνο σ' ό, τι αφορά τα τελευταία παιχνίδια της, με έναν τέτοιο τρόπο δέχθηκε το γκολ με τον Παναθηναϊκό, το ίδιο και στο «Γ. Καραϊσκάκης», το ίδιο και απόψε. Μάλιστα, κόντρα στον Άρη μόνο στα δύο γκολ μετρήθηκαν τρία συγκεκριμένα… ατοπήματα. Αρχικά, του Τσιντώτα στο 0-1. Κι είναι κρίμα για τον Έλληνα τερματοφύλακα, καθώς στην αμέσως προηγούμενη φάση είχε πραγματοποιήσει εκπληκτική επέμβαση. Έπειτα για το 1-2, από τη μία ο Βράνιες προσπαθεί να διώξει με εντελώς επιπόλαιο τρόπο, επιτρέποντας στον Ιτούρμπε να κερδίσει το κόρνερ. Απ' αυτή τη στατική φάση ο Σάσα σκόραρε με κεφαλιά, αξιοποιώντας το «τσαφ» του Κριχόβιακ.





Ειδικά το λάθος του Βράνιες είναι χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας που επικρατεί συνήθως στα μετόπισθεν της ΑΕΚ. Πραγματικά, είναι κουραστικό για τους φίλους των «κιτρινόμαυρων» να βλέπουν την ομάδα τους να τρέχει και να μη φτάνει για να διορθώσει καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τέτοιες απερισκεψίες.

*Οι στατικές φάσεις του Άρη:

Σύμφωνοι, οι Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύτηκαν τα ατομικά λάθη της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει ειδική μνεία για το ότι αμφότερα τα γκολ τους προήλθαν από κόρνερ. Έστω κι αν στο δεύτερο μεσολάβησε σχετική εξέλιξη της φάσης. Είναι σημαντικό για κάθε ομάδα να παίρνει γκολ από στημένα. Όπως επίσης και προβληματικό για εκείνον που τα δέχεται.

*Η αντίδραση της ΑΕΚ:

Εάν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο που μπορεί να κρατήσει η ΑΕΚ -κι αυτό βέβαια όχι σε μεγάλο βαθμό λόγω του αποτελέσματος- είναι το ότι σε ακόμα ένα ματς έδειξε αντίδραση σε γκολ που δέχτηκε. Όπως δηλαδή σε Λεωφόρο και «Γ. Καραϊσκάκης». Το θέμα, βέβαια, είναι το πότε θα σταματήσει να περιπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις, δεχόμενη τόσο φτηνά τέρματα.

*Μοναδικός διασωθέντας ο Ρότα:

Θα μπορούσε να είναι και σημειολογικό. Ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ ήταν ο Ρότα. Εκείνος δηλαδή που είχε γίνει αλλαγή μόλις στο 26ο λεπτό του προηγούμενου αγώνα των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο. Βέβαια, από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό, με τον δεξιό μπακ των «κιτρινόμαυρων» να έχει πραγματοποιήσει αρκετές καλές εμφανίσεις. Τέτοια δεν ήταν σίγουρα εκείνη κόντρα στον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική. Ήταν όμως η αποψινή και μάλιστα και στις δύο πλευρές τους γηπέδου. Πετυχαίνει γκολάρα, ενώ έχει προσφέρει σημαντικές βοήθειες και στο ανασταλτικό κομμάτι.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τσακίρης: «Άλλο ένα… match ball για την ΑΕΚ, με νίκη τελειώνει την υπόθεση τίτλος»

Νικολακόπουλος: «Ίσως ευκαιρία σήμερα για τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά να ανέβει στην τρίτη θέση»

Νικολογιάννης: «Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει τη δουλειά του, για να συνεχίσει τουλάχιστον να ελπίζει»

Τα συλλυπητήρια της ΑΕΚ για τον Στράτο Σεφτελή

Βρούτσης: «Οι κάμερες παρακολουθούν κάθε γωνιά του γηπέδου, ακόμα και τα αποδυτήρια»

Τσανάκας: «Το σώμα θα είναι στη Λαμία, αλλά η καρδιά είναι ήδη στο Μπέρμινχαμ για τους παίκτες του Ολυμπιακού»

Ζίβκοβιτς: «Έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις-Ο ΠΑΟΚ δεν τα παρατά ποτέ, μόνος δρόμος η νίκη»

Κωνσταντινίδης: «Να είμαστε πανέτοιμοι ψυχικά και σωματικά απέναντι στην ΑΕΚ»

Τσορμπατζόγλου: «Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βγάλει αντίδραση εκεί που όλοι τον θεωρούν γονατισμένο»

Κουλιεράκης: «Δεν έχει τελειώσει ακόμα κάτι για τον τίτλο - Όποιος έχει τον περισσότερο τσαμπουκά με ΑΕΚ θα κερδίσει»