Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο δείγμα γραφής της ΑΕΚ δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι φίλαθλοί της, καθώς στο Σούπερ Καπ οι εμφανίσεις ήταν κατώτερες του αναμενομένου.

Κάπως έτσι η πίεση -που ούτως ή άλλως υπήρχε- για άμεση βελτίωση και αποτελέσματα αυξήθηκε... επικίνδυνα. Άλλωστε, οι διοργανώσεις και οι απαιτήσεις τρέχουν, με το Final-8 του Basketball Champions League να μην αφήνει το παραμικρό περιθώριο για δεύτερες σκέψεις.

Κατά συνέπεια, ο προημιτελικός με τη Νίμπουρκ έκρυβε παγίδες και κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρό πλήγμα στην (ιδιαίτερη) προσπάθεια που ξεκίνησε η Ένωση ενόψει της νέας σεζόν. Οπότε αυτό που είχε σημασία σήμερα ήταν να γίνει η δουλειά...

Άλλωστε, οι Τσέχοι ήταν από τις ομάδες που εντυπωσίαζαν στο θεσμό πριν από τη διακοπή του Μαρτίου (είχε το καλύτερο ρεκόρ) και σε πολλά στοιχεία θυμίζουν το παιχνίδι του Προμηθέα (σ.σ. πολλά τρίποντα και γρήγορες επιθέσεις), ο οποίος πλήγωσε τους «κιτρινόμαυρους» πριν από μια εβδομάδα.

Το νωχελικό ξεκίνημα της ομάδας του Παπαθεοδώρου στο σημερινό ματς, έφερε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς φαινόταν να συνεχίζει από εκεί που... σταμάτησε στο Σούπερ Καπ. Δηλαδή, με την αμυντική λειτουργία της να είναι προβληματική και το επιθετικό κομμάτι να στηρίζεται κυρίως στο ατομικό ταλέντο των παικτών της.

Παρ’ όλα αυτά, ξεπέρασε γρήγορα τα πρώτα 6-7 αναγνωριστικά λεπτά, έσφιξε την άμυνά της με μπροστάρη τον Σλότερ και βρήκε το καθαρό μυαλό που χρειαζόταν στο κομμάτι της δημιουργίας: το 18-11 του 6’ μετατράπηκε (με επιμέρους 31-14) σε 32-42 στο 16’ και το νερό μπήκε στο αυλάκι.



Τα πράγματα για την Ένωση έγιναν καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν και ξέφυγε ακόμα και με +15 (50-65) δείχνοντας ότι είχε φέρει στο δικό της τέμπο το ματς. Από ‘κει και πέρα, η ΑΕΚ δεν κοίταξε ποτέ πίσω, απειλήθηκε ελάχιστα και κατάφερε να φτάσει χωρίς καρδιοχτύπια στο ροζ φύλλο αγώνα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Νίκο Γκίκα, ο οποίος άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα κι έδειξε απίστευτη ωριμότητα με τις επιλογές του στην επίθεση (απέφυγε τα εκτός λογικής σουτ που συνήθως επιχειρεί), αλλά και την ενέργεια που έβγαλε στην άμυνα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως είχε τον υψηλότερο αριθμό μονάδων -μεταξύ των παικτών της ΑΕΚ- στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης (με 16).

Ένα ακόμα συμπέρασμα που βγήκε από τη σημερινή αναμέτρηση είναι πως παραγκωνίστηκε ο εγωισμός κάποιων ισχυρών προσωπικοτήτων που υπάρχουν στην ομάδα του Παπαθεοδώρου προκειμένου να επικρατήσει το ομαδικό πνεύμα: οι 25 ασίστ (με μόλις 9 λάθη) επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.



Επίσης, έγινε σαφές ότι το βάθος πάγκου που διαθέτει ο «Δικέφαλος», ίσως κάνει τη διαφορά στα δύσκολα και μαζεμένα παιχνίδια. Για παράδειγμα, σήμερα χρησιμοποιήθηκαν 11 παίκτες (σκόραραν όλοι!) με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής τα 11 λεπτά! Και ο 12ος ήταν ο νεοαποκτηθείς Άτκινς.

Τέλος και για να μην επικρατήσει... εφησυχασμός, είναι δεδομένο πως -κόντρα στη Σαραγόσα- θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και περισσότερη ενέργεια από τους «κιτρινόμαυρους» προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα νεκρά διαστήματα μέσα στο παιχνίδι τους, αλλά και βελτίωση στις αδυναμίες τους, ειδικά στον τομέα των ριμπάουντ, τομέας που κράτησε ζωντανή τη Νίμπουρκ.

Έστω κι αν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι παίκτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για δουλειά...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.