Από την Πόλη έρχεται και φέρνει και «διπλό»!

Κάνοντας ένα πολύ καλό τακτικά παιχνίδι, ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 την Μπασακσεχίρ εκτός έδρας και έκανε άλμα πρόκρισης στα play offs του Champions League με κεφαλιά του Γιώργου Μασούρα στο 53’ από ασίστ του Ματιέ Βαλμπουενά και έχει τη δυνατότητα να σφραγίσει την πρόκριση στο «Γ. Καραϊσκάκης» την Τρίτη (13/08, 21:30).

Ο Ζοσέ Σα διατήρησε το σημαντικό προβάδισμα για τους Πειραιώτες ενόψει της ρεβάνς, αποκρούοντας (έπεσε χαμηλά στην αριστερή του αγωνία) πέναλτι που εκτέλεσε ο Βίστσα στο 90+1’ και έκανε ο Μπρούνο (με ανόητο χέρι) λίγο μετά την είσοδό του στο παιχνίδι και σε ένα σημείο που δεν πίεζαν ιδιαίτερα οι γηπεδούχοι.

Με δέκα ολοκλήρωσαν το παιχνίδι οι Τούρκοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν… τρόμαξαν τους «ερυθρόλευκους», λόγω αποβολής του Καφετσί στο 80’ με δεύτερη κίτρινη έπειτα από φάουλ στον Καμαρά.

Αν όλα πάνε καλά στο Φάληρο σε έξι βράδια, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς (πήρε πολύ καλό βαθμό στο διάβασμα του αγώνα) θα αντιμετωπίσει, όπως όλα δείχνουν την Πόρτο, που επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί κόντρα στην Κράσνονταρ, επικρατώντας 1-0 εκτός έδρας.

Έτσι ξεκίνησαν
Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε εν τέλει με τον Βαλμπουενά στο αρχικό σχήμα και δεν πήγε σε πλάνο με σφιχτό κέντρο, το οποίο θα είχε και τον Καμαρά στο κέντρο. Ο Ζοσέ Σα βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια, Ελαμπντελαουί στο δεξί άκρο της άμυνας και Τσιμίκας στο αριστερό, το δίδυμο στόπερ συνέθεσαν Σεμέδο και Μεριά. Οι Μπουχαλάκης και Γκιγέρμε ξεκίνησαν στον άξονα, με τους Ποντένσε (δεξιά), Μασούρα (αριστερά) να είναι στα «φτερά», τον Βαλμπουενά να έχει ρόλο… playmaker και τον Γκερέρο να είναι στην κορυφή της επίθεσης.



Η Μπασακσεχίρ δεν είχε τον Αρντά Τουράν στο σχήμα και στην 18άδα. Ο Γκιουνόκ ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τον Κλισί αριστερό και τον Καϊσάρα δεξί μπακ, τους Σετζού και Βιεϊρά στόπερ, τους Τεκντεμίρ και Καχβετσί στον άξονα, τους Βίστσα και Ρομπίνιο στα άκρα και επιθετικό δίδυμο τους Γκούλμπραντσεν και Κριβέλι.


Το ματς
Αρκετά… φιλόξενα ξεκίνησε το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που, αφενός, διαπίστωσε και στην πράξη ότι δεν είχε να αντιμετωπίσει κάποιο «καυτό» κοινό απέναντί του, ενώ καθαρά αγωνιστικά ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι από τους Τούρκους. Προσπάθησε και κατάφερε να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα στο ξεκίνημα, με αποτέλεσμα να φέρει στα… μέτρα του το παιχνίδι, δείχνοντας και πιο έτοιμος από την ομάδα Οκάν Μπουρούκ, που έπαιξε σκληρά από το πρώτο λεπτό. Οι δύο κίτρινες για φάουλ στα πρώτα επτά λεπτά (και τρεις μέχρι το 22’)… μαρτυρούν τις προθέσεις των γηπεδούχων. Αυτή ήταν η εικόνα στο πρώτο τέταρτο, στο οποίο οι Πειραιώτες είχαν και δύο τελικές (4’ Γκερέρο, 11’ Γκιγέρμε), δίχως να απειλήσουν ιδιαίτερα βέβαια.

Από την άλλη, η Μπασακσεχίρ δεν είχε ούτε μια και έπρεπε να φτάσει η αναμέτρηση στο 15’ για να συμβεί αυτό και μάλιστα χρειάστηκε η βοήθεια του Σα, που κράτησε «ζωντανή» την μπάλα εντός του γηπέδου, αλλά ελέω του Κριβελί όπου βρήκε η μπάλα στο σουτ του Γκούλμπραντσεν και της άμυνας των Πειραιωτών, παρέμεινε το 0-0. Οι Τούρκοι πίεσαν σε αυτό το διάστημα, αλλά η… μίνι μπόρα πέρασε και ο Ολυμπιακός βρήκε και πάλι την ηρεμία του και τη συγκέντρωσή του, χωρίς να πάθει ζημιά.

Οι φάσεις ήταν λίγες στο πρώτο ημίχρονο και μια από αυτές έγινε στο 38’ και ήταν η καλύτερη για τον Ολυμπιακού, όταν ο Γκιγέρμε -όντας σε καλή θέση- βρήκε άτσαλα την μπάλα μετά από στημένο του Βαλμπουενά. Συνολικά, μόνο στο κακό της πεντάλεπτο κινδύνεψε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, η οποία διαχειρίστηκε καλά το παιχνίδι και σίγουρα δεν… τρόμαξε από τους Τούρκους.



Παρόμοιο ήταν το «σενάριο» και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει την κατάσταση. Με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά είχε σε καλύτερη κατάσταση κάποια από τα επιθετικά του ατού ο Ολυμπιακός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ποντένσε, ο οποίος ήταν σχεδόν… άφαντος στο πρώτο 45λεπτο και με την έναρξη του δεύτερου ανέβηκε και παράλληλα και η ομάδα του. Τη… δουλειά, ωστόσο, την έκανε ο Βαλμπουενά, ο οποίος έφτιαξε το 0-1 με ωραία ενέργεια από τα δεξιά και σέντρα για το κεφάλι του Γιώργου Μασούρα που βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και έστειλε την μπάλα στην αντίθετη γωνία.



Ο Ολυμπιακός «έχτισε» πάνω σε αυτό το σκορ, διαχειρίστηκε την κατάσταση, έριξε τον ρυθμό, έπαιξε και με τον χρόνο, έχοντας στο πλάνο του να απειλήσει κυρίως μέσω αντεπιθέσεων. Από εκείνο το σημείο και μετά και μέχρι το 71’ έπιασε κάπως ρυθμό η Μπασακσεχίρ, αλλά δεν… στρίμωξε τους Πειραιώτες. Απείλησε ουσιαστικά -σε αυτό το διάστημα- μόνο με την ωραία προσπάθεια του Βίστσα, που έφερε βόλτα τον αντίπαλό του και με δυνατό-χαμηλό σουτ ανάγκασε τον Σα σε εξαιρετική επέμβαση.

Αρκετά γεμάτο ήταν το παιχνίδι από το 80’ και μετά. Σε εκείνο το σημείο η Μπασακσεχίρ έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Καφετσί με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Καμαρά. Στις καθυστερήσεις και σε ένα σημείο που δεν πίεζαν οι γηπεδούχοι, ο Ολυμπιακός γλίτωσε από ισοφάριση και κατάφερε να κρατήσει το 1-0. Ο Μπρούνο έκανε ανόητο χέρι σε γέμισμα του Κλισί, αλλά «καθάρισε» ο Σα με ωραία επέμβαση στην εκτέλεση του Βίστσα.

Οι συνθέσεις

Μπασακσεχίρ (Οκάν Μπουρούκ): Γκιονούκ, Καισαρά, Γκετζού, Βιέιρα, Κλισί, Βίστσα, Τεκντεμίρ (62' λ. τρ. Αζουμπουΐκε), Καχφέτσι, Ρομπίνιο, Κριβελί (81' Ντεμπά Μπα), Γκουλμπράντσεν (69' Ελία).

Στον πάγκο των Τούρκων έμειναν Βολκάν, Ντος Σάντος, Φρέι, Ουκάρ.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Σεμέντο, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε, Ποντένσε, Βαλμπουενά (73' Καμαρά), Γιώργος Μασούρας (83' Μπρούνο), Γκερέρο (88' Ελ Αραμπί).

Στον πάγκο έμειναν Αλέν, Τοροσίδης, Σισέ και Ραντζέλοβιτς.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube