Αρχίζουμε από τα πρακτικά. Τέταρτη νίκη σε ισάριθμα εκτός έδρας παιχνίδια στην φετινή Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό, που έφτασε στο 6-2 και παραμένει στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Ακόμα καλύτερη είδηση της βραδιάς; «Έσβησε» η κακή εντός έδρας ήττα από την Βαλένθια, σε μία διοργάνωση πάντως, που έχουν καταλάβει άπαντες, πως δεν υπάρχει κανένα σίγουρο αποτέλεσμα, ακόμα και αν παίζει ο πρώτος με τον τελευταίο.

Οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν από το Μόναχο με μία μεγάλη νίκη, που θα μπορούσε να έρθει ευκολότερα στο τέλος απέναντι στην ελλιπή αλλά φορμαρισμένη, σκληρή και δυσκολοκατάβλητη Μπάγερν. Έχοντας πιο… καθαρό μυαλό και λιγότερη πίεση για την διπλή αγωνιστική που ακολουθεί με Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και Άλμπα στο ΣΕΦ. Έκαναν την ζωή τους δύσκολη, προβληματίζονται για κάποια πράγματα παρότι νικητές (σ.σ. έτσι είναι οι μεγάλες ομάδες) και συνεχίζουν. Έχοντας τον καλύτερο μπασκετμπολίστα που πατάει αυτή την στιγμή σε παρκέ Ευρωλίγκας, τον Σάσα Βεζένκοβ. Το μόνο που δεν έκανε ο 27χρονις φόργουορντ στο παρκέ της «Audi Dome», ήταν να… καταπιεί σπαθιά. Το ranking κατέγραψε ρεκόρ 43ων βαθμών, δύο περισσότερους απ’ ότι σε μία επίσης επί γερμανικού εδάφους νίκη, απέναντι στην Άλμπα.

Του… πάει η Γερμανία θα έγραφε κάποιος με αρκετή δόση κλισέ, όμως για σταθείτε. Ποιο γήπεδο δεν πάει στον συγκεκριμένο παίκτη, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι του 2018 ως λύση λόγω της απόφασης του Παπαπέτρου να αποχωρήσει για τον Παναθηναϊκό και με την δουλειά του, το ταλέντο του, την νοοτροπία του και την αγάπη του για αυτό που κάνει, έχει γίνει ο πιο πλήρης και κυρίως σταθερός παίκτης αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Το ποσό που θα βάλουν στις επιταγές οι Σακραμέντο Κινγκς το καλοκαίρι, δύσκολα δεν θα τον οδηγήσει στο να ζήσει το μεγάλο του όνειρο. Καλά να είναι, υγεία να έχει γιατί το αξίζει. Για την ώρα, οδήγησε τον Ολυμπιακό εκ του ασφαλούς στο «διπλό». 20 πόντοι με 4/7 σουτ, 10/10 βολές, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ένα κλέψιμο, κάμποσες αμυνάρες, μία τάπα, οκτώ κερδισμένα φάουλ. Και μηδέν, ναι μηδέν λάθη σε 30 λεπτά με τις άμυνες προσαρμοσμένες πάνω του.

Ένας Ολυμπιακός που έκανε την ιδανική πρώτη περίοδο, με τον εξαιρετικό Γουόκαπ να κάνει άλλη μία πλήρη εμφάνιση, τον MVP του αγώνα και τον Κάναν να εκτελούν, την άμυνα να λειτουργεί υποδειγματικά και τα αμυντικά ριμπάουντ να καταλήγουν σε ελληνικά χέρια. Οι φιλοξενούμενοι είχαν εξαιρετικές συνεργασίες, άλλαζαν συνεχώς πάσες και τελείωσαν στο +16, έχοντας 77,8% στα δίποντα, 42,9% στα τρίποντα, 8 ασίστ για 2 λάθη και τρια κλεψίματα. Το ranking τα έλεγε όλα. 40 βαθμούς ο Ολυμπιακός, 3 η Μπάγερν. Που είχε μία τελική πάσα για έξι λάθη και ήταν εντελώς εκτός του αγαπημένου της ρυθμού.

Ώσπου ήρθε το δεύτερο rotation και τα έκανε… μαντάρα. Οι Βαυαροί ήταν λογικό πως θα αντιδράσουν, έπαιξαν πολύ πιο δυναμική άμυνα με αλλαγές και ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να εγκαταλείψει τις πολλές πάσες, να αναλωθεί σε κατάχρηση ντρίμπλας και να πάρει πολύ κακές επιλογές. Τα λόγια του κόουτς Μπαρτζώκα στο τάιμ άουτ μιλούν από μόνα τους. Ο ίδιος, στην προσφιλή του συνήθεια από πέρυσι που τον δικαίωσε, δεν άλλαξε την πεντάδα που έχανε την διαφορά, δουλεύοντας για το μέλλον, με όσο ρίσκο και αν εμπεριέχει η συγκεκριμένη επιλογή. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο στο +6 γιατί, εκτός των άλλων, έχασε 7 αμυντικά ριμπάουντ, είχε 6/15 σουτ και ήταν άποντος στο τελευταίο τετράλεπτο που δέχθηκε το 10-0 σερί που έδωσε ψυχολογία στους γηπεδούχους.

Στο τρίτο δεκάλεπτο επέστρεψαν οι «βασικοί», ο Κάναν αποσύρθηκε νωρίς-νωρίς κάνοντας δύο λάθη και η… μηχανή δούλεψε πιο ορθολογικά. Δεν είναι σίγουρο πως θα ήταν αρκετό βέβαια, αν δεν υπήρχε ο Βεζένκοβ. Φαλ και Γουόκαπ πρόσφεραν πολλά διαβάζοντας αυτή την φορά σωστά σχεδόν όλα τα μις-ματς, τα ριμπάουντ θωρακίστηκαν ξανά και η καταγραφή για το +13 στο 30’ έδειξε 6 ασίστ για 3 λάθη. Σημαντικές σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού οι επιθετικές ανάσες του Παπανικολάου, ο οποίος όπως και ο Λαρεντζάκης, ήταν φανερά, αλλά λογικά επηρεασμένοι από το παιχνίδι της Εθνικής την Δευτέρα. Και πάλι όμως ο Ολυμπιακός έδωσε δικαιώματα, δεν «κλείδωσε» νωρίς την νίκη γιατί δεν σκόραρε ούτε με αίτηση στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου και δέχθηκε νέο σερί 11-0 που έφερε το ματς στο +4.

Ευτυχώς, εκεί μίλησαν η ψυχραιμία των Γουόκαπ-Λαρεντζάκη στις βολές και κάποιες καλές άμυνες, που δεν έδωσαν έξτρα ευκαιρία για πλήρη ανατροπή στην Μπάγερν. Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν στα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ με δικά τους αλλεπάλληλα επιθετικά στο τέλος, που σφράγισαν την νίκη και χαμογέλασαν δίκαια απέναντι σε μία λιγότερο ποιοτική ομάδα, που όμως κέρδισε δίκαια το χειροκρότημα για την προσπάθειά της. Ο τελικός απολογισμός των 71 πόντων παθητικό, ντουμπλάρει τις καλές αμυντικές βραδιές, ενώ η αναλογία 23-10 στις ασίστ και τα λάθη, ήταν το απαραίτητο οξυγόνο σε όλες τις ανορθόδοξες μπασκετικά προσπάθειες της Μπάγερν να επιστρέψει.

Ένα ακόμα «διπλό» που έρχεται με μέτριο προς κακό ποσοστό στα τρίποντα (30,4%) αλλά με εξαιρετικό στα δίποντα (62,5%) και χέρια αλφάδι από την γραμμή (21/22). Με εννέα κλεψίματα και διάθεση σε μεγάλο μέρος του αγώνα, η δεδομένα ποιοτική επίθεση να επανασυνδεθεί με την άμυνα. Μια χαρά ήταν λοιπόν ο απολογισμός στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας

Υ.Γ.: Η διαιτησία των Μπολτάουζερ, Χιμένεθ και Κλιβά, ήταν σεμιναριακού επιπέδου. Αν δεν με γέλασαν τρομερά τα μάτια μου από την τηλεοπτική μετάδοση, αποφάσισαν ολόσωστα σε όλες τις φάσεις εκατέρωθεν. Υποδειγματικοί…


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube