• Ο Ολυμπιακός λοιπόν φέρνει τον Τόμας Βάτσλικ για να καλύψει το κενό που του δημιουργείται από την αποχώρηση του Ζοζέ Σα, που με ένα ποσό γύρω στα 7-8 εκ. Ευρώ (συν 2-3 εκ. Ευρώ μπόνους) θα συνεχίσει την καριέρα του στη Γουλβς.

• Ένας Τσέχος για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού (ο Μπούτσεκ ήταν Σλοβάκος)! Αλλά τι Τσέχος-αυτός που πήρε τη θέση του μεγάλου Τσεχ στην Εθνική ομάδα της Τσεχίας! Το καλοκαίρι του 2016, μετά τα τελικά του ΓΙΟΥΡΟ, ο πανύψηλος «άσος» σταμάτησε τη διεθνή του καριέρα, μετά από 123 συμμετοχές! Τότε ήταν που τον αντικατέστησε στα γκολπόστ της Τσεχίας ο Βάτσλικ, στα 27 χρόνια του (σε εκείνο το ΓΙΟΥΡΟ ήταν ρεζέρβα του Τσεχ).

• Για να καταλάβουμε δε τον ανταγωνισμό: ο νέος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού άφησε πίσω του δύο γκολκίπερ που παίζουν στην Μπουντεσλίγκα, τόσο τον Γίρι Παβλένκα, τέσσερα χρόνια βασικό στη Βέρντερ Βρέμης, που τον είχε αγοράσει με 3 εκ. Ευρώ, όσο και τον Τόμας Κούμπεκ, τον οποίο είχε αγοράσει πέρυσι η Άουγκσμπουργκ με 7,5 εκ. Ευρώ από τη γαλλική Ρεν κι αυτή με τη σειρά της είχε πληρώσει άλλα 3 εκ. Ευρώ για να τον πάρει από την Σπάρτα Πράγας.

• Και οι δύο αυτοί μαζί γκολκίπερ έχουν 25 διεθνείς συμμετοχές (14 ο Παβλένκα και 11 ο Κούμπεκ) και δη κυρίως σε φιλικά η, όχι τέλος πάντων τόσο σημαντικά παιχνίδια, την στιγμή που ο Βάτσλικ έχει 42, όντας ουσιαστικά ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής του από το φθινόπωρο του 2016, με αποκορύφωμα φυσικά την παρουσία του αυτό το καλοκαίρι στα τελικά του ΓΙΟΥΡΟ και στα πέντε 90λεπτά.

• Λεπτομέρεια: οι πιο βαριές ήττες της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια ήταν με άλλους γκολκίπερ κι όχι με τον Βάτσλικ. Βλέπε 0-5 από Αγγλία, 0-4 από Ιταλία, 1-5 από Ρωσία και 0-4 από Αυστραλία! Η βαρύτερη ήττα του Βάτσλικ με την Τσεχία ήταν ένα 0-3 από τη Γερμανία…

• Άλλες 30 συμμετοχές είχε με τις μικρές Εθνικές ομάδες της Τσεχίας: κάπως έτσι, το φθινόπωρο του 2008 είχε φτάσει στα ημιτελικά του ΓΙΟΥΡΟ Κ19, με την Τσεχία να χάνει με γκολ στο 119 από τη Γερμανία 1-2 το εισιτήριο για τον τελικό. Το δε φθινόπωρο του 2009 είχε φτάσει με την Τσεχία στα προημιτελικά του Μουντιάλ Κ20, χάνοντας στα πέναλτι από την Ουγγαρία, παρότι είχε πιάσει δύο. Και τον Ιούνιο του 2011 πήρε την τέταρτη θέση στο ΓΙΟΥΡΟ Κ20.

• Σε συλλογικό επίπεδο μιλάμε για έναν τερματοφύλακα με 28 παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ (τα 4 σε προκριματικά) και 37 στο Γιουρόπα Λιγκ (τα 11 σε προκριματικά). Έχει φτάσει τρεις φορές στα νοκ άουτ (16) του Τσάμπιονς Λιγκ, τις δύο με τη Βασιλεία και τη μία με τη Σεβίλλη κι άλλες δύο φορές στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ (μία φορά με τη Βασιλεία και μία με τη Σεβίλλη), ενώ είχε φτάσει και στους 32 της διοργάνωσης με την Σπάρτα Πράγας. Με τη Σεβίλλη έφτασε πέρυσι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά με δύο μόλις συμμετοχές, αφού ο ίδιος έπαιζε βασικός στο πρωτάθλημα κι ο Μαροκινός Μπουνού στην Ευρώπη.

• Μεταξύ άλλων ο 32χρονος Τσέχος έχει παίξει στα Κύπελλα Ευρώπης στα παιχνίδια Βασιλεία-Γιουνάιτεντ 1-0, Βασιλεία-Λίβερπουλ 1-0 και Λίβερπουλ-Βασιλεία 1-1, Βασιλεία-Σεβίλλη 0-0, Βασιλεία-Μπενφίκα 5-0 και Μπενφίκα-Βασιλεία 0-2, Σεβίλλη-Λάτσιο 2-0 και Λάτσιο- Σεβίλλη 0-2, Κράσνονταρ-Σεβίλλη 1-2, Τσέλσι-Σπάρτα 1-1, Σπάρτα-Λιόν 1-1, Σπάρτα-Φέγενορντ 2-0.

• Από πλευράς τίτλων, έχει κάνει δύο νταμπλ, με τη Βασιλεία και την Σπάρτα κι έχει πάρει κι άλλα δύο πρωταθλήματα με τη Βασιλεία. Είχε βέβαια συμμετοχή στην κατάκτηση πέρυσι του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σεβίλλη.

• Και σε ατομικό επίπεδο αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Τσεχία το 2018.

• Δεν τα λες και…λίγα όλα αυτά!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube