Πολλές φορές θα έχετε ακούσει το όνομά του, όταν μιλάει για παίκτες που έρχονται στην Ελλάδα και είτε τους είχε αυτός στην ομάδα του, είτε τους είχε αντιμετωπίσει ως αντίπαλος. Ο Στέφανος Δέδας πέρασε σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό και πάντα κατάφερνε να αναδεικνύει παίκτες. Άλλωστε αν δεν ήταν καλός στην δουλειά του δεν θα έμενε τόσες σεζόν και κάποια καλοκαίρια στην Εθνική Σλοβενίας, στο πλευρό του Γιούρι Ζντοβτς.

Η σεζόν στο Ισραήλ είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά, ωστόσο η Χάποελ Χολόν ίσως να μην έχει στον πάγκο της τον Στέφανο Δέδα, λόγω της πανδημίας, όπως λέει ο ίδιος στο sport-fm.gr. Επίσης, μίλησε για το ενδεχόμενο να δούμε τον Μάρκους Φόστερ στην Ευρωλίγκα, αλλά και τους Μάνι Χάρις, Κόρι Χίγκινς και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στέφανος Δέδας στον Νίκο Μπιντέλα

Για την Χάποελ Χολόν και την ανανέωση της συνεργασίας τους: «Η Χολόν ήταν για μένα μία ευχάριστη εξέλιξη στην καριέρα μου. Οι άνθρωποι της ομάδας επικοινώνησαν μαζί μου περίπου ένα μήνα από τότε που έφυγα από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε και έλαβα δράση κατευθείαν, έχοντας πολλά παιχνίδια συνεχόμενα και χωρίς να υπάρχει πολύς χρόνος να σκεφτούμε. Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά από την πρώτη μέρα. Κάναμε καλές νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ και κυρίως στο πρωτάθλημα του Ισραήλ. Υπήρχε μία τέλεια χημεία μεταξύ του κόσμου, της ομάδας και εμένα. Η πρώτη συζήτηση για να ανανεώσουμε ήταν μετά από ένα μήνα περίπου. Με φώναξαν από την ομάδα και μου είπαν πως είναι ικανοποιημένοι και πως με θέλουν και για του χρόνου. Από την πρώτη στιγμή που πήγα εκεί ήταν μία πολύ καλή συγκυρία για εμένα και ευχάριστη έκπληξη για το πόσο οργανωμένο κλαμπ είναι η Χολόν».



Για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στο Ισραήλ: «Η ομάδα ήταν αρνητική σχετικά με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν ότι τον Μάρτιο, όταν διακόπηκε η σεζόν, η ομάδα προχώρησε σε διακοπή συμβολαίων, πληρώνοντας έξτρα μισθούς σε παίκτες για ολοκληρωθεί η συνεργασία τους. Αυτό που θέσπισε αργότερα η FIBA, το έκανε η Χολόν κατευθείαν. Από την στιγμή που έχει πληρώσει και έχει κλείσει τα συμβόλαια, όχι μόνο των τεσσάρων ξένων που αγωνίζονται, αλλά και των τριών που έχουν διαβατήριο, η ομάδα ήταν άδεια. Σχεδιάζαμε την επόμενη χρονιά και ξαφνικά πάρθηκε η απόφαση για την επιστροφή και πρέπει να παίξουμε. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να βρούμε παίκτες. Οι προσθήκες που κάναμε τώρα ήρθαν χωρίς μισθό. Με χαρτζιλίκι απλώς για να τελειώσει η χρονιά. Η ομάδα είναι τέταρτη και έχει πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα είναι μία περίοδος διεκπεραίωσης του πρωταθλήματος και τίποτε άλλο. Το πιο πιθανό είναι ο βοηθός να τρέξει την ομάδα. Οι συνθήκες το να πας να δουλέψεις εκεί σου λένε πως πρέπει να είσαι σε καραντίνα δύο μήνες, όσο είναι και η διάρκεια του πρωταθλήματος. Κάποιοι παίκτες φυσικά το κάνανε. Σε γενικές γραμμές είναι μία δύσκολη κατάσταση για την Χολόν, γιατί ήταν άλλος ο προγραμματισμός και τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς. Εγώ σχεδιάζω την επόμενη χρονιά».

Για την απόφαση των ξένων παικτών να μην επιστρέψουν: «Οι ξένοι που θα γυρίσουν στο Ισραήλ είναι αυτοί που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο για του χρόνου. Θα τελειώσουν την σεζόν, θα κάνουν διακοπές εκεί και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τον Αύγουστο. Είναι παίκτες των ομάδων που έχουν υψηλούς στόχους, όπως η Μακάμπι, η οποία έχει ανοικτό το θέμα της Ευρωλίγκας και η Χάποελ Ιερουσαλήμ, η οποία έχει ακριβώς την ίδια ομάδα και τον Σεπτέμβριο θα είναι στο Final 8 του Τσάμπιονς Λιγκ με έπαθλο ένα εκατομμύριο. Οι δύο μεγάλες ομάδες έχουν τεράστιο κίνητρο για να φέρουν τους παίκτες πίσω. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 70 έχουν επιστρέψει 25. Αυτοί που έχουν καλό στάτους δεν θέλουν να ρισκάρουν για ένα μήνα το συμβόλαιό τους του χρόνου».

Για τις προσθήκες που έκανε η ομάδα του: «Όπως σου είπα, το κομμάτι της επιλογής παικτών ήταν εντελώς διαδικαστικό. Οι τέσσερις ξένοι που ήρθαν και κάτι Ισραηλινοί έχουν όλοι τους οψιόν για του χρόνου. Εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν Summer League, να δούμε κάποια παιδιά που ήρθαν να παίξουν και αν δείξουν πως μπορούνε να είναι μέλη της ομάδας την επόμενη σεζόν, τότε με χαρά να τους κρατήσω και να ξεκινήσουμε από εκεί».

Για την απόκτηση του Ζερμέιν Λοβ από τον Κολοσσό: «Είναι ένας παίκτης τον οποίο τον παρακολούθησα πέρυσι στον Χολαργό και λίγο στην Ρόδο φέτος. Έχει αποδείξει πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα πρόσφατα. Φυσικά δεν υπήρχε χρόνος για να ψάξουμε πολλά περισσότερα στοιχεία. Είναι μία επιλογή με χαμηλό ρίσκο, με την έννοια πως ξέρουμε τι μπορεί να κάνει στο γήπεδο και με τις παρούσες συνθήκες νομίζω ότι είναι μία καλή επιλογή. Στην Ελλάδα έπαιξε δύο χρονιές για τον κόουτς Λυκογιάννη. Αυτό σημαίνει ότι και τον εμπιστεύεται αλλά και ότι είναι σε ένα σύστημα με καλές αποστάσεις το οποίο θα μπορεί να μεταπηδήσει εύκολα σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα σαν την Χόλον. Είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή και για τον Λοβ είναι ίσως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να αλλάξει επίπεδο, αν και νομίζω ότι είναι καλύτερος από αυτό που έχει δείξει στην καριέρα του».

Για τον Μάνι Χάρις: «Με τον Μάνι συνεργάστηκα πέρυσι στο Μπαχτσεσεχίρ, είχε έρθει την έκτη αγωνιστική. Στα πρώτα οκτώ ματς μαζί του κάναμε έξι νίκες και περάσαμε στο Final 8. Εκπληκτικός παίκτης και σκόρερ. Είχα μία αλλαγή να κάνω στην Χολόν και διαλέξαμε τον Μάνι Χάρις. Είχε τελειώσει από την Κίνα εκείνη την περίοδο. Του είπα ότι τον χρειάζομαι και αν θέλει να έρθει να παίξει. Έπαιξε τρεις αγωνιστικές, κατακτώντας δύο φορές το βραβείο του πολυτιμότερου της εβδομάδας σε δύο σημαντικές νίκες, με την Χάποελ Τελ Αβίβ και την Μακάμπι Ρισόν. Μάλιστα, στο παιχνίδι με την ομάδα του κόουτς Καστρίτη έβαλε 20 πόντους χωρίς προπόνηση. Ήρθε την Πέμπτη και έπαιξε το Σάββατο. Βλέπω την βελτίωσή του στον χαρακτήρα του, στο σουτ και στο να είναι περισσότερο παίκτης της ομάδας. Θεωρώ ότι οι ομάδες της Ευρωλίγκας, ειδικά αυτές που δεν είναι στο υψηλό επίπεδο πρέπει να κινηθούν για την απόκτησή του, γιατί δεν υπάρχουν παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Πιθανόν να βρεις περισσότερο παίκτες-εργάτες, αλλά ο Μάνι εκτός ότι είναι σκόρερ με χαρακτήρα, παίζει και πολύ καλή άμυνα εκεί που κορυφώνεται το ματς. Είναι νικητής, άργησε να μπει σε έναν σωστό δρόμο, ωστόσο έχει μερικά χρόνια μπροστά του για να δείξει τι μπορεί. Αξίζει να πάει στην Ευρωλίγκα, εύκολα χωρίς πίεση».



Για τον Μάρκους Φόστερ: «Όταν τον βρήκα τον Δεκέμβριο ήταν ένας παίκτης ο οποίος ναι μεν σκόραρε, αλλά είχε πολλά προβλήματα στην άμυνα, στις επιλογές του και στο spacing. Πιστεύω ότι διόρθωσα πολλά πράγματα στο παιχνίδι του, βελτιώθηκε, κρατώντας το σκορ αλλά ενισχύοντας άλλα πράγματα και ταυτόχρονα η ομάδα άρχισε να κερδίζει. Όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και καλύτερος και παίρναμε αποτελέσματα. Έχει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων, θα κάνει αρκετά καλή καριέρα, θα παίξει στην Ευρωλίγκα είτε τώρα, είτε στο μέλλον. Είναι εκτός πλάνων για εμάς, διότι δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε. Ήρθε με λίγα χρήματα και τώρα η τιμή του είναι σε επίπεδα που δεν μπορεί καν να συζητήσει η ομάδα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Για το ποιοι παίκτες από την Τουρκία και το Ισραήλ είναι έτοιμοι για το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους: «Παρ’ όλο που η χρονιά στην Μπαχτσεσεχίρ ξεκίνησε άσχημα λόγω των προβλημάτων μου με την ομάδα, νομίζω ότι ο Γκόλντεν και ο Ματιάνγκ θα παίξουν στην Ευρωλίγκα, δηλαδή δύο παίκτες που είχα φέρει εγώ στην Τουρκία και τους οποίους ξεχωρίζω. Πιθανότατα ευκαιρία θα πάρει και ο Χάρισον, ο οποίος παίζει για δεύτερη χρονιά στην Γαλατασαράι και είναι σταθερός. Από το Ισραήλ ξεχωρίζω τον Μάρκους Φόστερ, ο οποίος είναι στην ομάδα μας, τον Τζαρμάρ Γκάλι που παίζει στην Γκαλίλ Γκιλμπόα και πιστεύω πως θα απασχολήσει πολύ τις ομάδες. Αυτά τα πέντε ονόματα που σου ανέφερα είναι αυτά που ξεχώρισα φέτος σ’ αυτές τις δύο χώρες φέτος».

Για τον Κόρι Χίγκινς: «Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι πριν την Γκαζιαντέπ έπαιζε στην Ρωσία. Παρ’ όλο που έπαιζε στην Τριούμφ καμία ομάδα δεν τον προσέγγισε, ούτε η Χίμκι, ούτε η Κουμπάν, ούτε η Ούνιξ, ενώ ήταν στην λίγκα τους. Εμείς στην Γκαζιαντέπ παίξαμε με την Τριούμφ στο Europe Cup τόσο στον όμιλο, όσο και στο Final 4 στην Μπολόνια, δηλαδή τον είχαμε δει τρεις-τέσσερις φορές. Μου έκαναν τρομερή εντύπωση τα χαρακτηριστικά του και αποφασίσαμε με τον Ζντοβτς να τον αποκτήσουμε την επόμενη χρονιά. Μπήκε σε μία διαδικασία βελτίωσης, μεταξύ αυτών και της άμυνας, κρατώντας το πολύ καλό σκορ που είχε. Αυτό ώθησε σε συζήτηση εμένα με τον κόουτς Ιτούδη ότι έχει τον χαρακτήρα να αλλάξει επίπεδο. Δικαιώθηκε γιατί βρήκε τον καλύτερο Αμερικάνο που θα μπορούσε να συμπληρώνει τον Τεόντοσιτς και τον Ντε Κολό. Είναι πολύ σημαντικό να προσθέτεις κάποιον χωρίς εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και τελικά να γίνει ο παίκτης-κλειδί δίπλα σε σταρ. Τέλεια κίνηση και την οποία πιστώνεται ο ίδιος ο προπονητής, γιατί η ΤΣΣΚΑ μέχρι τότε έπαιρνε παίκτες οι οποίοι ήταν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ήταν τρομερός χαρακτήρας δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα και το στοιχείο της βελτίωσης και της προσήλωσης το συναντούσαμε σε καθημερινή βάση».

Για την εξέλιξη του BCL: «Το BCL και το Eurocup είναι κατά 70% το ίδιο επίπεδο. Η διαφορά τους είναι τα φαβορί του Eurocup είναι ομάδες που θέλουν να παίξουν στην Ευρωλίγκα, οπότε νομίζω στα ημιτελικά εμφανίζεται το χάσμα με το Τσάμπιονς Λιγκ. Πιστεύω πως στις πρώτες φάσεις και σε κομμάτια των νοκ-άουτ δεν υπάρχει κάτι να τους χωρίζει. Το Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει να κάνει μία διαφορετική προσέγγιση. Το οικονομικό κίνητρο που δίνει στις ομάδες πληρώνοντας τα έξοδά τους, δίνοντας κάποια μπόνους είναι σημαντικό, αλλά είναι κάτι που αλλάζει κάθε σεζόν. Είναι λίγο σαν μόδα. Αυτή τη στιγμή το BCL είναι λίγο πιο μπροστά. Ο καιρός θα δείξει ποια διοργάνωση είναι καλύτερη, ανάλογα με τους στόχους των ομάδων. Μία ομάδα που θέλει να παίξει στην Ευρωλίγκα θα προτιμήσει το Eurocup. Κάποια που θέλει σε γενικές γραμμές να διακριθεί στην Ευρώπη, τότε το BCL είναι καλύτερη περίπτωση».

Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο: «Με το που πήγα στο Ισραήλ ήταν από τους πρώτους που με καλωσόρισαν. Μου μίλησε και με κατεύθυνε σε θέματα προσαρμογής και μου έδωσε κάποιες συμβουλές για την λίγκα και γενικά για το Ισραήλ. Δεν ξεχνώ ότι είναι ο άνθρωπος που με πήρε 19 χρονών από το Κιλκίς και με έβαλε στο τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ, σε εποχές που ήταν αδιανόητο μια ομάδα αυτού του μεγέθους να εμπιστευτεί κάποιον σε αυτή την ηλικία γι’ αυτή τη θέση. Πολλά πράγματα που μου δίδαξε τότε μπορεί να μην τα καταλάβαινα εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτό έγινε με το πέρασμα του χρόνου και όντας πιο ώριμος. Ήταν πολύ μεγάλο σχολείο αυτή η τριετία με τον κόουτς Σφαιρόπουλο στον ΠΑΟΚ. Είναι χαρά μου που δουλεύουμε μαζί στο Ισραήλ, αλλά βέβαια ως αντίπαλοι και σε ομάδες με διαφορετικούς στόχους. Τρεις έλληνες προπονητές είμαστε στο Ισραήλ σε μία λίγκα δώδεκα ομάδων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Ελπίζω όλοι να τα πάμε καλά και γιατί όχι οι ομάδες να συνεχίζουν να εμπιστεύονται Έλληνες προπονητές».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube