Την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικά οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινότητα τους έχουν όσοι επισκεφθούν την ευρωπαϊκή έκθεση Διαστήματος στην Αθήνα.

Η έκθεση όπου η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό θα φιλοξενείται στην Πλατεία Συντάγματος ως τις 5 Απριλίου και οι ξεναγήσεις διαρκούν 30-45 λεπτά προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τις εφαρμογές των Διαστημικών προγραμμάτων στην καθημερινή ζωή, με το περιεχόμενο των ξεναγήσεων να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών.

Η Ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος είναι μια περιοδεύουσα έκθεση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην ζωή. Αξίζει αν αναφερθεί πως περισσότεροι από 500.000 πολίτες έχουν επισκεφτεί την έκθεση σε 23 διαφορετικές πόλεις στην Ευρώπη, ενώ πάνω από 300 μαθητές και φοιτητές την επισκέπτονται καθημερινά.

Τα προγράμματα

Τα οφέλη που προσφέρει το Διάστημα στη γη ανακαλύπτονται μέσα από τα προγράμματα «Galileo» και «Copernicus». Συνδυάζοντας δεδομένα από δορυφόρους και επίγειους αισθητήρες, το φιλόδοξο πρόγραμμα ‘Copernicus’ είναι ένα πρόγραμμα παρατήρησης της Γης και παρέχει επιχειρησιακές υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, της μελέτης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της προστασίας και ασφάλειας των πολιτών.



Το ‘Galileo’, είναι ένα σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης αντίστοιχο του αμερικανικού GPS που προσφέρει ανεξάρτητες υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού ακριβείας.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Εκτός από τις πληροφορίες για τα διαστημικά προγράμματα, υπάρχουν και καθημερινές διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες που παρουσιάζουν και εξηγούν τις εφαρμογές διαστημικών τεχνολογικών στην καθημερινή μας ζωή , όπως πχ. στην βελτιστοποίηση των μεταφορών, στην αύξηση της αποδοτικότητας στην αλιεία και την γεωργία αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης πρόκειται για έναν ιδανικό χώρο επίσκεψης και από σχολεία -κατόπιν συνεννόησης- όπου οι μαθητές ανεξάρτητα από την ηλικία τους μπορούν να έρθουν σε επαφή με μια πληθώρα πληροφοριών και διαδραστικών Μέσων συνδυάζοντας την μάθηση με την ψυχαγωγία.



Το τρισδιάστατο μοντέλο της υφηλίου που έχει στηθεί στην έκθεση αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό Μέσο παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τις τροχιές των δορυφόρων του ‘Galileo’, τη θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών αλλά και την επιφάνεια άλλων πλανητών όπως πχ. του ΔΙΑ και του ΑΡΗ.



Πως μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή

•Επισκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος στην Αθήνα από
28 Μαρτίου έως 5 Απριλίου

•Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 09.00-20.00, Παρασκευή και Σάββατο:10.00-21.00, Κυριακή: 10.00-20:00.

•Σχολικές επισκέψεις οργανώνονται καθημερινά: Δευτέρα έως Πέμπτη 09.00-16.00, Παρασκευή: 10.00-16.00.

•Οι ξεναγήσεις διαρκούν 30-45 λεπτά.

•Η έκθεση μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 μαθητές ταυτόχρονα.

•Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη αλλά η κράτηση είναι υποχρεωτική.

Για περισσότερες πληροφορίες

Για κρατήσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Επιμέλεια: Τασία Μπαλικούρα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube