Μια σύντομη αναδρομή στα 109 χρόνια ιστορίας του Παναθηναϊκού κάνει ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Μπαλτάκος, ανήμερα των γενεθλίων του συλλόγου και στέλνει το δικό του μήνυμα.

Αναφέρεται στις διακρίσεις του «τριφυλλιού» και τονίζει για το παρόν ότι οι «πράσινοι» δεν στηρίζονται με τον δέοντα τρόπο. «Είμαι σίγουρος όμως πως θα καταφέρει να ανακάμψει παρά την οικονομική δυσπραγία που του έχει επιβληθεί», καταλήγει ο Δημήτρης Μπαλτάκος.

Αναλυτικά

109 χρόνια ένδοξης Ιστορίας!

Το ημερολόγιο έγραφε Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 1908, όταν ο Γεώργιος Καλαφάτης, μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο κι άλλους 35 περίπου φίλους και συναθλητές του από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο ίδρυαν στο κέντρο της Αθήνας έναν Ποδοσφαιρικό Όμιλο ο οποίος έμελλε να γίνει με την πάροδο των ετών, «Πρωταθλητής σ΄όλα τα σπορ».

Ο Σύλλογος αυτός αγκάλιασε και αγάπησε όλα τα αθλήματα, πολλά εκ των οποίων πρώτος εκείνος ανέδειξε στη χώρα. Στα 109 χρόνια δράσης του ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ομάδα σε 38 διαφορετικά σπορ, αναδεικνυόμενος πρωταθλητής στα 26 από αυτά, επιτεύγματα που έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα ρεκόρ, που τον κατέστησαν «Σύλλογο Μεγάλο». Τόσο μεγάλο που αναμφισβήτητα «δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός».

Αθλητές με το Τριφύλλι έγραφαν αμέτρητες σελίδες δόξας όπου κι αν αγωνίζονταν: σε κουλουάρ, χώματα, χορτάρια, παρκέ, κολυμβητήρια. Ο Παναθηναϊκός ανέδειξε πανελληνιονίκες, βαλκανιονίκες, μεσογειονίκες, πρωταθλητές Ευρώπης, παγκόσμιους πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες, μέχρι και παγκόσμιους ρέκορντμαν και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, το παλαιότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελλάδα αλλά κι ένας μικρός μα συνάμα θαυματουργός πολυχώρος έγινε διαχρονική κοιτίδα αθλητισμού και πολιτισμού.

Οι 1493 ομαδικοί τίτλοι (οι οποίοι παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο Και Χιλιάδες Τίτλοι) που έχει κατακτήσει το Τριφύλλι στα 109 χρόνια Ιστορίας του κατακτήθηκαν με ιδρώτα, με πόνο και πολλές φορές, με αίμα. Ποτέ όμως ένας τίτλος δεν ήταν αυτοσκοπός για τον Παναθηναϊκό, ούτε η νοοτροπία της «νίκης με κάθε μέσο» ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία και την αισθητική των φιλάθλων του καθώς και των ανθρώπων που τον διοικούσαν, πολλοί εκ των οποίων ήταν εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, άνθρωποι με παιδεία, μόρφωση και πλούσια κοινωνική δράση.

Σήμερα, εν έτει 2017, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος δεν στηρίζεται με τον δέοντα τρόπο. Είμαι σίγουρος όμως πως θα καταφέρει να ανακάμψει παρά την οικονομική δυσπραγία που του έχει επιβληθεί.

Ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Δημήτρης Μπαλτάκος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

ΕΦΟΕΠΑ: «Απαράδεκτη η έξωση από το ΣΕΦ - Καμία εναλλακτική λύση από πλευράς Πολιτείας»

Ο αθλητισμός ένωσε Αρχαία Ολυμπία, Κορυδαλλό & Κύπρο για το περιβάλλον

Ο μαραθώνιος της Ύδρας με διεθνή απήχηση

Προβληματισμός στον Παναθηναϊκό: Καμία απάντηση από τον Δήμο Γλυφάδας για το κλειστό στην εκπνοή της προθεσμίας!

Παναθηναϊκός Α.Ο.: Θέλει Γλυφάδα για έδρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - Εν αναμονή της απάντησης από τον Δήμο

Εκδόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Πλησιάζει τα 9.000 μέλη μέσα σε ένα μήνα ο Παναθηναϊκός ΑΟ!

Με επτά Έλληνες αρχίζει στη Ν. Κορέα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βετεράνων πινγκ πονγκ 2026

Ευχαρίστησε ΠΑΕ και Αλαφούζο ο Παναθηναϊκός ΑΟ!

ΑΕΚ: Γενική Συνέλευση στην Ερασιτεχνική - «Θα υπάρξει ενημέρωση επί των όσων ψευδών και συκοφαντικών διαχέονται»